3,5 milyar dolarlık ihalede imzalar atıldı

3,5 milyar dolarlık ihalede imzalar atıldı

Toplam 3,5 milyar dolarlık Türk Genel Maksat Helikopter Projesi'nde imzalar atıldı.

3,5 milyar dolarlık ihalede imzalar atıldı
16px
24px
07.06.2016 10:45
ABONE OLgoogle
Toplam 3,5 milyar dolarlık Türk Genel Maksat Helikopter Projesi'nde imzalar atıldı. 10 yıl içinde Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TAI) tesislerinde 109 adet T-70 tipi helikopteri imal edilerek teslim edilecek. 
 
Ankara'da gerçekleştirilen imza töreni ile TAI, ana yükleniciliğinde yürütülecek olan “Türk Genel Maksat Helikopteri Programı” kapsamında, Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile alt yüklenici Sikorsky Aircraft ve diğer yerli alt yüklenici firmalar arasında, sözleşmeler imzalandı.

Program kapsamında, 109 adet T70 Kara Şahin Helikopteri, önümüzdeki 10 yıl süresince Türkiye'de lisans altında üretim modeliyle, 6 farklı kullanıcıya (Kara ve Hava Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı, Özel Kuvvetler Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü) teslim edilecek.

TAI'DE T-70 HATTI KURULUYOR

Ana yüklenici TAI, T70 helikopterlerinin kabin, kokpit, kuyruk konisi, yatay ve dikey kuyruk, ana ve kuyruk rotor palleri gibi tüm önemli yapısal parçaların üretimini, nihai montaj işlemlerini, testlerini ve entegre lojistik desteğini  Aselsan, temel aviyoniklerin geliştirilmesi ve entegrasyonunu ve Sikorsky ile birlikte helikopter kokpiti geliştirilmesini (IMAS)  TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. (TEI), T-700 motorunun üretimini  Alp Havacılık ise iniş takımları, dişli kutusu detay parça üretimi ve dinamik parçalarının üretim ve montajını gerçekleştirecek. T-70'in gelecekte potansiyel ülkeler için ihracatı da planlanıyor.

MODERN SİSTEMLER İLE DONATILACAK

Dünyanın en çok satan genel maksat helikopterlerinden biri olan Sikorsky imalatı S-70 Black Hawk, Türk sistemleri ile modernize edilecek. T-70 olarak adlandırılan helikopter, standart modele göre yüzde 70 daha az parçadan oluşacak. Helikopter, gelişmiş sistemlerinin yanı sıra 1800 metre irtifadaki dağdan 15 tam teçhizatlı askeri 200 kilometreye götürüp getirebilecek. Yangınla mücadele görevlerinde ise bambi kovası ile 2 bin 700 kg ağırlığında su taşıyabilecek.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde