2B'de fiyasko, vatandaş ödeyemedi inşaatçılara yaradı

2B'de fiyasko, vatandaş ödeyemedi inşaatçılara yaradı

AKP’nin gündemden düşürmediği orman vasfını kaybetmiş arazi (2B) satışı projesi fiyaskoya döndü.

2B'de fiyasko, vatandaş ödeyemedi inşaatçılara yaradı
16px
24px
10.07.2014 04:19
ABONE OLgoogle
AKP’nin gündemden düşürmediği orman vasfını kaybetmiş arazi (2B) satışı projesi fiyaskoya döndü. 25 milyar beklenen satıştan sadece 3 milyar lira geldi. Başarısızlığın nedeni fiyatın yüksek tutulması gösterildi. Kırsal kesimde 2B’lerin üzerinde oturanlar, arazileri alamazken en çok satış İstanbul ve Antalya’daki inşaat şirketlerine yapıldı
 
AKP’nın, 12 yıllık iktidarı döneminde gündemden düşürmediği orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışını öngören 2B projesi adeta fiyasko ile sonuçlandı. 25 milyar liralık gelir beklenen projeden bugüne kadar yaklaşık 3 milyar liralık tahsilat yapıldı. Üst üstte yapılan iki indirime rağmen, rayiç bedellerinin yüksek olması nedeniyle kırsal kesimde ikamet eden vatandaşlar, arazileri satın alamadı.

Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve kamuoyunda 2B projesi olarak bilinen orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışına yönelik veriler netleşti.

VATANDAŞ ÖDEYEMEDİ

Buna göre, yaklaşık 900 bin civarında bulunan 2B hak sahibinin yüzde 70’i satın alma konusunda başvuruda bulundu. Bunların yaklaşık yarısı, yani 450 binine, satış işlemi yapıldı. Ancak, rayiç bedellerinin yüksek olması nedeniyle, birçok vatandaş satış bedelini ödeyemedi. Bu çerçevede, 25 milyar liralık bir gelir beklenirken, bugüne kadar 2B arazilerinin satışından sadece 3 milyar liralık bir gelir sağlandı. Bu da, beklentilerin çok altında kalınmasına yol açtı.

İKİ KEZ İNDİRİME GİDİLDİ

2B satışlarının başarısız kalmasında rayiç bedellerinin çok yüksek belirlenmesi etkili oldu. 2013 yılında 2010 yılı rayiç bedelleri üzerinden satış işlemi yapıldı. Ancak buna rağmen, 2B arazilerine istenilen düzeyde ilgi gelmedi. Hükümet, bu gelişme üzerine ilk etapta rayiç bedeller üzerine yüzde 30 indirim yaptı. Ardından da 400 metrerakenin altındaki araziler için ikinci bir yüzde 20 indirim kararı alındı.

Böylece rayiç bedellerde yüzde 50’ye varan indirim yapıldı. Ayrı, vatandaşlara 2B bedellerinin ödenmesi konusunda köylerde 6 yıl, şehirlerde ise 5 yıl taksit vade imkânı da sağlandı. Buna rağmen, satış işlemlerinde planlanan bir başarı elde edilemedi. Satışı yapılan arazilerin de taksitlerin ödenmesinde sıkıntılar yaşandığı öğrenildi. Birçok vatandaşın da taksitleri aksattığı için cezalı duruma düştüğü kaydedildi.

İNŞAATÇILARA YARADI

Öte yandan 2B satışlarının en çok İstanbul ve Antalya’da denize nazır villa yamak isteyen inşaat şirketlerine yaradığı belirtildi. Lüks konut projeleri için yeterli arsa bulamayan inşaat şirketlerinin satışa sunulan 2B arazilerini bir araya getirerek, lüks konut alanı oluşturdukları kaydedildi.
Hüseyin Özay/Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde