28 şubat'ın brifingci paşası tutuklandı

28 şubat'ın brifingci paşası tutuklandı

3. dalgada gözaltına alınan ve aralarında eski Jandarma Genel Komutanı Fevzi Türkeri'nin de bulunduğu 11 subaydan 9'u tutuklanarak cezaevine gönderildi.

28 şubat'ın brifingci paşası tutuklandı
16px
24px
27.04.2012 08:16
ABONE OLgoogle

3. dalgada gözaltına alınan ve aralarında eski Jandarma Genel Komutanı Fevzi Türkeri'nin de bulunduğu 11 subaydan 9'u tutuklanarak cezaevine gönderildi. Savcılık sorgusunda Türkeri'ye, 28 Şubat'ta medya ve yargı mensuplarına yönelik düzenlenen brifingler soruldu.

28 şubat'ın brifingCi paşası tutuklandı 28 Şubat soruşturmasında gözaltına alınan, medya ve yargı mensuplarına verdiği brifinglerle tanınan emekli Org. Fevzi Türkeri ve 8 subay tutuklandı. Tutuklananlar arasında emekli Korg. Yıldırım Türker ile 'kozmik oda' olarak bilinen Seferberlik Tetkik Kurulu'nun başkanı Tuğg. Lokman Ekinci ve Tuğg. İsmail Hakkı Önder de bulunuyor.

28 Şubat soruşturmasında önceki gün gözaltına alınan ve mahkemeye çıkarılan 6'sı muvazzaf, 5'i emekli 11 askerden aralarında emekli Orgeneral Fevzi Türkeri, emekli Korgeneral Yıldırım Türker ve tuğgeneraller Lokman Ekinci ile İsmail Hakkı Önder'in de bulunduğu 9 kişi Ankara Nöbetçi 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuklandı. Emekli Albay Mehmet Aygüner ve emekli Başçavuş Şeref Kavalalı ise serbest bırakıldı. Muvazzaf askerler Mamak Askeri Cezaevi'ne gönderilirken, emekliler Sincan Cezaevine konuldu. Gözaltı kararı bulunan emekli Albay Cemal Hakan Pelit'e ise ulaşılamadı.

28 Şubat döneminde İstihbarata Karşı Koyma Daire başkanlığı görevini yürüten eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Fevzi Türkeri, Özel Kuvvetler Komutanlığı (ÖKK) Seferberlik Tetkik Kurulu (STK) Başkanı Tuğgeneral Lokman Ekinci ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) Lojistik Daire Başkanı İsmail Hakkı Önder'in de bulunduğu muvazzaf ve emekli askerlere, özel yetkili savcılar tarafından darbeye ilişkin sorular yöneltildi.

Edinilen bilgiye göre emniyetteki sorgu sırasında zanlılara, birinci ve ikinci dalga operasyonlarda gözaltına alınan Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir ile dönemin Genel Sekreteri Erol Özkasnak'a yöneltilen sorular soruldu. Sorgulamanın temelini yine Batı Çalışma Grubu (BÇG) fişlemeleri ve BÇG Kriz Masası Kurulu oluşturdu. Bu kapsamda emekli Orgeneral Fevzi Türkeri'ye 'Genelkurmay Başkanlığı özel antetli CD içinde yer alan BÇG Kriz Masası Kurulu'nun, Tümgeneral Fevzi Türkeri, Tümgeneral Cevat Temel Özkaynak (KKK İstihbarat Başkanı) ve diğer isimlerden oluştuğu görülmektedir.' şeklindeki antetli belge ile ıslak imzasının bulunduğu gizli ibareli belgeler gösterildi. Ayrıca Hasan Celal Güzel'in dava dosyasına giren Genelkurmay Başkanlığı tarafından gönderilen, 'İKK. ve Güv. D. Başkanı Tümgeneral Fevzi Türkeri' imzalı 29 Temmuz 1997 tarihli belgenin izahı istendi.

Bu belgelerin kimler tarafından ve ne amaçla hazırlandığı dile getirildi. Hazırlanan gizli içerikli belgelerin komutana 'arz' edilip edilmediğine dikkat çekildi. Türkeri'ye ayrıca BÇG Kriz Masası'nı yönetip yönetmediği, bu görev kapsamında ne tür faaliyetler içerisine girdiği soruldu. Türkeri'ye sorulan diğer sorular arasında İstihbarata Karşı Koyma kapsamında medyaya herhangi bir baskının yapılıp yapılmadığı da yer aldı.

Eski Jandarma Genel Komutanı'nın, sorular karşısında çalışmaların emir-komuta zinciri içerisinde yapıldığı, komutana arz edilip edilmediği hususunda haberinin olmadığını söyledi.

Tutuklanan subaylar

Emekli Orgeneral Fevzi Türkeri

Emekli Korgeneral Yıldırım Türker

Emekli Yüzbaşı Refik Tanju Sirmen

Muvazzaf Tuğg. İsmail Hakkı Önder

Muvazzaf Tuğg. Lokman Ekinci

Muvazzaf Albay Mustafa Köseoğlu

Muvazzaf Albay Mehmet Haşimoğlu

Muvazzaf Albay Yahya Kemal Yakışan

Muvazzaf Astsubay Adem Demir
Zaman

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde