28 Bin TL'ye kelepir meyve bahçeleri: İşte liste

28 Bin TL'ye kelepir meyve bahçeleri: İşte liste

Türkiye genelinde 40’a yakın ilin ilçe ve köylerindeki yüzlerce satılık çiftlikleri araştırdık. Meyve bahçesi yapmaya uygun çiftliklerin fiyatı 28 bin liradan başlıyor...

28 Bin TL'ye kelepir meyve bahçeleri: İşte liste
16px
24px
26.05.2011 09:02
ABONE OLgoogle

Bülent Ekimci/Para Dergisi

İŞ dünyasında son trend meyve bahçesi satın almak. Patronlar, yöneticiler meyve çiftliklerine yatırım yapıyorlar. Birçok işadamı ya da üst düzey yönetici, emekli olduktan sonra da ikinci yaşamlarını, kurdukları veya satın aldıkları meyve bahçelerinde sürdürüyor. Yatırımlarını daha çalışırken planlıyor ve ona göre yapıyorlar.

Tabii bir meyve bahçesi kurmak için illa ki patron ya da yüksek gelirli bir profesyonel yönetici olmanız gerekmiyor. İsteyen herkes, bütçesine uygun yatırımlarla bu alanda geleceğe yatırım yapabilir.

SATIN ALMADAN ÖNCE...

Yatırım yaparken, yeni bir çiftlik mi kuracağınıza yoksa hazırını mı satın alacağınıza karar vermeniz gerekiyor. Tabii nerede ve nasıl bir çiftlik kurmak istediğiniz de önemli.

Elma, portakal, şeftali, ceviz, armut, nar, zeytin, kiraz, erik gibi meyve ağaçlarıyla dolu yeni bir çiftlik kurmak isterseniz, yapacağınız yatırımı bugünün maliyetleriyle hesaplamanız gerekiyor. Kuracağınız yeni bir meyve bahçesinin en az 3 yıl sonra ilk meyvelerini vermeye başlayacağını da bilmelisiniz. Tabii “Ağaç dikmeye vaktim yok, meyve için de o kadar bekleyemem” diyorsanız hazır bir meyve bahçesi de satın alabilirsiniz.

Para dergisi olarak Türkiye genelinde yaptığımız araştırmada, Adana’dan Ankara’ya, Antalya’dan İzmir ve İstanbul’a kadar birçok il, ilçe ve köyde satılık 265 meyve bahçesi olduğunu tespit ettik.

HANGİSİ DAHA KARLI?

Peki yeni bir çiftlik kurmak mı yoksa hazır kurulmuşunu satın almak mı daha karlı. Yeni bir çiftlik kurmak için önce istediğiniz il, ilçe ve köyden istediğiniz büyüklükte bir arazi satın almanız gerekiyor. Satın aldığınız araziyi çiftlik haline getirmek için de öncelikle etrafını çitle çevirmeniz, içinde yaşayabileceğiniz bir ev yaptırmanız lazım. Dikeceğiniz meyve fidanlarını satın alacak, araziyi hazırlayıp çukurlarını kazacak, diktikten sonra da sulama sistemini kuracaksınız. Tabii bu işin ticaretini yapmak istiyorsanız ruhsat almanız da şart...

Tüm bunlar size zor geliyorsa, hazır kurulu bir çiftlik satın alabilirsiniz. Türkiye genelinde 40’a yakın ilin yüzlerce ilçe ve köyünde içi meyve ağaçlarıyla dolu satılık çiftlikler bulunuyor.

KELEPİR ÇİTLİKLER

Karadeniz’den Ege’ye, Marmara’dan Akdeniz’e, İç Anadolu’dan Doğu Anadolu’ya her bölgede satın alabileceğiniz bir çiftlik var. Fındık, zeytin, üzüm, kayısı, ceviz, şeftali, kiraz, elma, erik, nar, portakal ya da mandalina dikili birçok çiftliği kelepir fiyata satın alabilirsiniz.

Türkiye genelinde yaptığımız araştırmaya göre, her bütçeye uygun çiftlik bulmanız mümkün. Örneğin Ankara Suluova’da, meyve bahçesi yapmaya uygun 1.5 dönümlük bir arazinin fiyatı 28 bin liradan başlıyor. Yine Ankara Çubuk’ta içinde meyve ağaçları bulunan bin 380 metrekarelik bir çiftliğin fiyatı ise 35 bin lira.

Bölgeye, çiftliğin büyüklüğüne ve içindeki binalara, dikili meyve ağaçlarının sayısına göre fiyatlar değişiyor. Yine örneğin Malatya Sütlüce’de, içinde 2 bin 500 kayısı ağacı dikili olan, ayrıca bir malikane ile 3 rençper evi bulunan 926 dönümlük çiftlik için sahibi 11 milyon 600 bin lira istiyor...

PAZARLIK PAYINI UNUTMAYIN

Meyve ağaçlı çiftliklerin sahipleri veya varisleri, genelde ya ihtiyaçtan ya da iş değişikliğinden dolayı satışa çıkarıyorlar. Satılık meyve çiftliklerinin çoğu Ankara, Balıkesir, Aydın, İzmir, Edirne, Bursa, İstanbul, Muğla ve Malatya’da bulunuyor. Çoğu çiftlikte birden fazla meyve ağacı dikili halde. Etrafı çitle çevrilmiş, damlama sulama sistemleriyle donatılmış, içinde mütevazı bir köy evi ya da havuzlu villa ya da büyük bir malikanesi bulunan konforlu çiftlikler de var.
Çiftliklerin çoğu emlakçılar aracılığıyla satışa çıkarılmış. Hazırladığımız “satılık çiftlikler” listesindeki fiyatların hemen hepsinde pazarlık payı bulunduğunu da ekleyelim...

Yavuz TANER / Alara Fidancılık Yönetim Kurulu Başkanı

“Kestirmeden girmek için hazır bahçe daha cazip”

Meyve bahçesi alırken bölgesel ve yerel değerlendirmeleri ayrı ayrı yapmak lazım. Öncelikle doğru fidan dikilmiş mi, sulama sistemi yapılmış mı, toprak analizleri yapılmış mı bunlara bakmak lazım. Ağaçların yaşı da çok önemli. 5-6 yaşına gelen ağaçlar çok daha fazla su ister. Mutlaka yeterli su kaynağı bulunup bulunmadığına bakılmalı.

Her şey standartlara uygunsa kestirmeden meyveciliğe girmek için hazır bahçe satın almak daha cazip. Ancak sıfırdan bahçe kurmanın da ayrı bir tecrübesi var. Benim meyveciliğe gireceklere bir önerim var. En az 50-100 dönümle bu işe girsinler. Bu işe bir işletme mantığıyla yaklaşıp emek versinler. Para kazanmak istiyorlarsa ölçek ekonomisine göre hareket etsinler.

Bu işin maliyeti meyvesine göre değişir. Yine de sulaması, bakımı, fidanı, işçiliği derken dönüm başına en az 2 bin 500 ile 5 bin lira arasında bir maliyet çıkacaktır. Bu işe sıfırdan girenlerin en az üç yılda meyve alamayacaklarını bilmesi gerekiyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde