250 dolara mal edip 81 dolara satıyoruz

250 dolara mal edip 81 dolara satıyoruz

Enerji Bakanı Yıldız, TTK’da kömürü 250 dolara mal edip 81 dolara satarak zarar ettiklerini ancak yerli kömür olması nedeniyle üretime devam edeceklerini söyledi

250 dolara mal edip 81 dolara satıyoruz
16px
24px
27.05.2015 08:24
ABONE OLgoogle
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) kömürün tonunu 250 dolara mal edip, 81 dolara sattıklarını belirterek, “Şu anda TTK’da bir ‘var’ı paylaşmıyoruz, işçi kardeşlerimizle, kamuyla, özel sektörle biz  ‘yok’u paylaşıyoruz. Burada bir zarar sözü konusu. Olsun, yerli kömürümüzdür. Biz bunu çıkartmaya inşallah devam edeceğiz” dedi.

Zonguldak’ta bulunan Taner Yıldız, kentin dinamiklerini ve taleplerini çok iyi bildiklerini, TTK’ya norm kadro çerçevesinde yeni bir işçi alımı sağlanabilmesi için önce rehabilitasyon işlerinin ve buradaki iyileştirmelerin yapılması gerektiğini vurguladı. “Biz TTK’da 250 dolara kömürü tonunun mal ediyoruz, 81 dolara  satıyoruz” diyen Bakan Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Zarar büyümüyor

“Şu anda TTK’da bir ‘var’ı paylaşmıyoruz, işçi kardeşlerimizle, kamuyla, özel sektörle biz ‘yok’u paylaşıyoruz. Burada bir zarar sözü konusu. Olsun yerli kömürümüzdür. Biz bunu çıkartmaya inşallah devam edeceğiz. Kömür rezervlerini hem Zonguldak hem de ülke ekonomisine kazandırmamız lazım. Kurumda rehabilitasyonları yapmadığımız takdirde, 4 yıl önce 450 milyon lira olan zararımız, bugün 580 milyon liraya çıktı, yarın 700 milyon liraya çıkar. Birim başına düşen maliyetin daha aşağılara düşmesi zararın büyümesini engellemiyor.”

4 bin 200 işçi işine geri dönecek

BAKAN Yıldız, TTK’da geçen yıl 1.3 milyon ton civarındaki üretim yapıldığını hatırlatarak, bunun kurum tarihi ve ülke ekonomisinde kullanılan taş kömürü için düşük olduğunu belirtti. Üretimi arttırmanın, işçi sağlığı ve iş güvenliğiyle ilgili önlemlerin alınması kaydıyla kötü bir durum olmadığını aktaran Yıldız, “Kentte 45’e yakın rödovansçımız var. Onlarla ilgili bir düzenleme yaptık ve iki gün önce Resmi Gazete’de yayımlandı. Burada artık 4 bin 200 işçimizin, yine tekrar kent ekonomisine kazandırılmasının ister TTK, ister rödovansçı bünyesinde olsun önü açıldı. Bunun TTK’ya maliyeti olacak ama işçi kardeşlerimiz işinden olmasınlar” dedi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde