250 Milyon TL'lik bu çorabı kim giyecek?

250 Milyon TL'lik bu çorabı kim giyecek?

Türkiye’nin en büyük çorap üreticisi, 250 milyon TL cirolu Penti yabancı ortak için gün sayıyor.

250 Milyon TL'lik bu çorabı kim giyecek?
16px
24px
15.07.2012 10:39
ABONE OLgoogle

Türkiye’nin en büyük çorap üreticisi, 250 milyon TL cirolu Penti yabancı ortak için gün sayıyor. ABD’li Carlyle ile Turkven yarışta öne çıkıyor. Louis Vuitton’un yatırım kolu bu iş için Turkven’in yanında.

Ortaklık görüşmeleri yaptığını açıklayan Penti’de yaşanan süreçte son aşamaya gelindi. Şirkete talip iki fon ile görüşmelerde epey ilerlendiği konuşuluyor. Bu fonlardan birisi Carlyle. Diğeri ise adını son olarak Koton’un yüzde 50’sini satın alarak duyuran Turkven. Ancak Turkven bu görüşmelerde yalnız hareket etmiyor. Louis Vuitton’un finansal yatırım kolu “L Capital” ile ortak hareket ediyor.

 Bir süre önce Damat firmasına da teklif mektubu veren Louis Vuitton, yarışı Turkven’in kazanması halinde Türkiye’deki ilk satın almasını gerçekleştirmiş olacak. Sonbahara kadar tamamlanması beklenen ortaklığın hangi fonla gerçekleşeceği ise merak konusu. Fonların ortak talebinin ise Penti’nin Başkanı Sami Kariyo’nun satış sonrasında şirketin başında kalması olduğu söyleniyor...

4 fon vardı...

Bir süre önce şirkete talip dört fon bulunuyordu. Carlyle ve Turkven’in dışında diğer iki fon Advent ve Bridgepoint’ti...

 Kariyo bir süre önce yaptığı açıklamada 2012’de şirketlerin birleşme ve ortalıklarının revaçta olacağını belirtmiş, kendilerinin de görüşmeler yaptığını, yakın dönemde bu çalışmaların tamamlanacağını ifade etmişti.

 Geçen yılı 248 milyon lira ciro ve 38 milyon dolarlık ihracatla kapattıklarını anlatan Penti Başkanı Sami Kariyo, “2011’de mağaza sayımızı 139’a çıkararak 12 bin metrekare satış alanına ulaştık. Günde 250 bin adet çorap üretiyoruz. Komşu ülkeler Kosova, Makedonya, İran’da pazar lideriyiz. 2012’de her hafta bir mağaza açacağız” diye konuşmuştu.
 
Koton’un yüzde 50’sini satın aldı

Adını son olarak Koton’un yüzde 50’sini satın alarak duyuran Turkven, 2000 yılında kurulan bir özel sermaye fonu. 700 milyon dolarlık fon yönetiyor. Perakende sektörüne ağırlık veren Turkven’in yatırım yaptığı şirketler arasında, Migros, Domino’s Pizza, Mavi, Doğa Koleji, Golf, Digiturk, Tekin Acar, UNO, Anadolu Hastaneleri, Intercity, Pronet ve Koton bulunuyor. Turkven’i 18 kişilik genç bir ekip yönetiyor. Abu Dhabi Yatırım Ajansı, Singapur Devlet Yatırım Fonu ve ok sayıda kurumsal yatırımcı Turkven’in son dört yıldaki yatırımlarında yer aldı. Bu yatırımcılardan biri de Google’ın başkanı Eric Schmidt. Şirket son olarak Penti’ye Louis Vuitton’un sahibi olduğu L Capital ile birlikte talip oldu.
 
Gant ve Pepe Jeans yatırım portföyünde

 
2001’de kurulan L Capital, farklı sektörlerde 23 şirkete yatırım yaptı ve 900 milyon dolarlık bir fon büyüklüğünü kontrol ediyor. Grubun gelecek görerek azınlık hissedarı olarak yatırım yaptığı şirketlerin büyüklüğü 30 milyon dolarla 400 milyon dolar aralığına işaret ediyor. Grup ilk girişinde 15 ile 40 milyon dolarlık bir yatırımla şirkete yatırım yapıyor. Odaklandığı 4 alan var. Bunlar kişisel bakım ve iyi yaşam, kişisel ürünler, ev ve aile ürünleri ve hazır giyim, perakende. 

Paris merkezli L Capital’in Milan ve Madrid ofisleri de var. Bunun yanı sıra merkezde Avrupa dışındaki bölgelere yatırım için bir ekip yer alıyor. L Capital’in yatırım yaptığı şirketlerden bir kaçı Gant, Imaginarium, Pepe Jeans, Princess Yachts International oarak sıralanıyor.
 
250 milyar dolarlık dev

 
Dünya genelinde 250 milyar dolara yakın yatırımı bulunuyor. Türkiye’nin ABD’li fonun en fazla önem verdiği ülkeler arasında yer alıyor. 2008’de TVK Gemicilik’e ortak olan Carlyle, 2010’da ise sağlık zinciri Medical Park’ın yüzde 40’ını satın aldı. Bahçeşehir Kolejleri’ne yüzde 48 ortak olarak 3’üncü yatırıma imza atan Carlyle, perakende sektörünü de radarına almış görünüyor. Carlyle MENA Partners Eşbaşkanı Can Deldağ, bir süre önce yaptığı açıklamada hemen hemen her ana sektörden firmalarla görüştüklerini ve 6 firmayla masada olduklarını açıklamıştı.

Eylem Türk/Milliyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde