25 milyon uçtu: Titan paraları şimdi de Afrika'ya akıyor!

25 milyon uçtu: Titan paraları şimdi de Afrika'ya akıyor!

İNTERNET üzerinden çığ gibi büyüyen saadet zincirlerinden birine Türkiye’den 10 bine yakın kişi 25 milyon lira para yatırdı. Paraların gittiği adreslerden biri İspanya’da, diğeri Afrika’nın batı kıyısındaki bir ada ülkesi...

25 milyon uçtu: Titan paraları şimdi de Afrika'ya akıyor!
16px
24px
10.04.2017 16:02
ABONE OLgoogle

Sisteme daha fazla üye kazandıranların daha çok kazanacağı vaat ediliyor. Sisteme yeni üyelerin dâhil edilmesi için, “Uçak satın aldık, bankaya ortak olduk, Facebook hisselerine yatırım yapıyoruz" gibi söylentileri yayılıyor. Uzmanlar, ‘Titan’ benzeri sistem için ‘Paranız batar’ uyarısı yapıyor.

Türkiye’de son yıllarda bir dizi sanal saadet zinciri oluşmuş durumda. Çeşitli isimler adı altında kurulan sistemlere on binlerce kişi para kaptırdı. Mega Holdings, Kairos, Coin Space, Flexkom gibi sistemlerde yatırılan milyonlarca lira ise buharlaştı.

Son Titan zinciri: 6 ayda 40 milyon TL topladı

Son aylarda hızla yayılan bir diğer saadet zinciri ise ‘Questra Holdings’ adı altında faaliyet gösteriyor. Sistem, yeni üyelerin kazandırılması ile daha fazla para kazanılacağını vaat ediyor. Sisteme üye olmak için değişik tutarlardan bir paketi satın almak gerekiyor. 90 Euro’dan 500 bin Euro arasında değişen 10 ayrı paketten biri alınarak sisteme üye olunuyor. Sisteme giren kişi, başka kişilerin kendisinin referansı ile üye olmasını sağladığı taktirde ‘ek kazanç’ elde ediyor.

‘YENİ ÜYE GETİR DAHA FAZLA KAZAN’

Sistemin kazanç tablosu ise dikkat çekici… Buna göre, örneğin 2 bin 430 Euro’luk paketi satın alarak üye olan kişinin yıllık 6 bin 299 Euro kazanç elde edileceği vaat ediliyor. En üst paket tutarı ise 500 bin Euro. Bu paketten satın alarak üye olanların ise yıllık 1 milyon 681 bin Euro kazanç elde edeceği öne sürülüyor. Söz konusu kazançların yanı sıra, yeni üye kazandırarak da ‘komisyon’ adı altında ödeme yapıldığı öne sürülüyor.

Titancı Kenan Şeranoğlu geri döndü! İşte yeni işi...

TEŞVİK PRİMİ DE VAR!

Sisteme ilk girenler, zamanla kendi ekiplerini de kurabiliyor. Böylece kariyer basamakları oluşuyor. Her bir kariyer basamağı da, toplanan paranın tutarına göre adlandırılıyor. Ekip başı da, topladığı paranın tutarı arttıkça daha fazla ‘komisyon’ alıyor. Örneğin 100 bin Euro toplanması sağlandıysa 5 bin Euro da ‘teşvik primi’ adı altında kazanç elde edileceği vaat ediliyor. Teşvik primi tutarının bin Euro ile 1 milyon Euro arasında değiştiği kaydediliyor.

Titan hortladı: 24 bin kişiden 100 milyon Euro topladılar

10 BİN KİŞİDEN 25 MİLYON TL

Çeşitli ülkelerde de faaliyet gösterdiği anlaşılan sistem Türkiye’de son 7-8 ayda faaliyetlerini hızlandırdı. Edinilen bilgilere göre çeşitli tutarlarda sisteme giren kişilerin sayısı 10 bine yakın. Bu kişilerin yatırdığı paranın miktarının ise 25 milyon TL seviyesinde olduğu kaydediliyor.

Türkiye’den üye olanların çoğunlukla tercih ettiği paket tutarı 2 bin 430 Euro. Ancak, Türkiye’den iki kişinin 21 bin 870’er Euro yatırarak sisteme girdiği öğrenildi. Edinilen bilgilere göre, sisteme girmek için arabasını satan da var, kredi çeken de… Sisteme yatırılan paranın toplu olarak çekilmesi ise söz konusu değil.

PARALAR BURAYA GİDİYOR

Questra Holdings ve Atlantik Global adı altında faaliyet yürütülen sistemin ise bir tür yatırım şirketi olarak faaliyet gösterdiği öne sürülüyor. İnternet üzerinden yapılan paylaşımlarda, toplanan paralar ile çeşitli alanlarda yatırım yapıldığı, böylece elde edilen kazancın da üyelere dağıtıldığı öne sürülüyor.

Yayılan ‘bilgiler’ arasında bir uçak şirketinin alındığı, Batı Afrika’da bulunan bir bankaya ortak olduğundu yönünde paylaşımlar var. Yine, Facbook, Alibaba, Tesla gibi dünyanın önde gelen şirketlerin hisse senetlerine yatırım yapıldığı belirtilerek, yürütülen faaliyetlerin normal bir ticari faaliyet olduğu izlenimi yayılmaya çalışılıyor. Toplanan paraların yatırıldığı adreslerden biri için İspanya’nın Madrid kentindeki bir yer gösterilirken diğer ülke ise, Afrika’nın batı kıyısında bulunan 500 bin nüfuslu ada ülkesi Cape Verde.



Sisteme üye olanların başka kişileri de üye yaparak daha fazla kazanacakları vaat ediliyor.

İLK UYARI BELÇİKA’DAN

Sisteme ilişkin ilk uyarıların ise Belçika ve Avusturya’dan geldiği anlaşıldı. Belçika Finansal Hizmetler ve Piyasalar Otoritesi 23 Eylül 2016’daki açıklamasında sistem için “Ponzi dolandırıcılığı” ifadesi kullanıldı. Açıklamada, para toplama işlemleri için herhangi bir iznin olmadığı aktarıldı. Benzer bir uyarı da 27 Ekim’de bu kez Avusturya Finansal Pazar Kurumu’ndan geldi. 

Konu ile ilgili görüşlerini almak üzere aradığımız sisemin Türkiye'deki isimlerinden ise dönüş olmadı. 
Titan paraları şimdi de Afrikaya akıyor

BANKACILIK KANUNUNA DA AYKIRI

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu: “Bu insanlar bir tür umut ticareti yapıyor. Vatandaşların da kanmalarının en önemli sebebi ise, bildikleri tanıdıkları kişiler aracılığı ile sisteme girmeleri ve kamu otoritesinin engel olmaması… Yapılan işlem hem bankacılık kanununa hem tüketici kanunu açısından suç. 2014 yılında yürürlüğe giren 6502 sayılı Tüketici Kanunu’nun 80’inci maddesi bu faaliyetleri açıkça yasaklamış durumda ve ceza öngörülmüş. Sisteme, evini arabasını satıp giren insanlar ve bu konuda mağduriyetler gelmeye başlıyor.

Bu kişiler, 5 yıldızlı otellerde toplantı düzenliyor ve insanların umutlarını pazarlarken, kendi yakınlarını da bu işe alet ederek iki kez mağdur olmalarına neden oluyor. Savcılıklar, kendilerine yapılan başvuruların etkili bir biçimde soruşturmalı, her ne kadar paralar yurtdışına da transfer edilse buradaki bağlantılar ve banka hesapları mercek altına alınmalı ve bu çeteler çökertilmeli. Ayrıca Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile MASAK da bunları takip altına alıp yargı önüne çıkarak daha fazla mağduriyetin önüne geçilmeli”

Dinçer Gökçe/Hürriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde