25 Milyar TL'lik risk: Antalya'ya gelen Rus turist yüzde 81 azaldı

25 Milyar TL'lik risk: Antalya'ya gelen Rus turist yüzde 81 azaldı

Antalya'ya 2016 Ocak’ta gelen Rus turist yüzde 81 azaldı. Antalya iş dünyasına göre turizm ve ticarette 25 milyar TL’lik kredinin geri ödenmesinde büyük risk var.

25 Milyar TL'lik risk: Antalya'ya gelen Rus turist yüzde 81 azaldı
16px
24px
08.02.2016 06:01
ABONE OLgoogle
Antalya’da Rusya krizi derinleşiyor. Kente yılın ilk ayında gelen Rus turist yüzde 81 azaldı. Geçen yılın aynı döneminde 12 bin 870 Rus turist tatil için Antalya’yı tercih ederken, bu yıl aynı dönemde gelen Rus turist sayısı 2 bin 427 oldu.

Harcama düştü

2015’te de Antalya’dan 500 bin Rus turist kaybı, kişi başı turist harcamasını 120 dolar düşürdü. Antalya’da kişi başı turist harcaması 890 dolardan 770 dolara geriledi. Rusya krizi ve Sultanahmet’teki patlamada 11 Alman turistin hayatını kaybetmesi, turizme büyük darbe vurdu. Her yıl 1 milyon yerli ve yabancı turistin bot ve tekne turu yaptığı Antalya Manavgat Irmağı’nda bot ve tekne turları bitme noktasına geldi. Kış döneminde de tura çıkan bot ve tekneciler son 20 gündür turist azlığından tura çıkamıyor.

10 yılın en beteri

Antalya Kültür ve Turizm Müdürlüğü verilerine göre yılın ilk ayında Antalya’ya gelen turist sayısı son 10 yılın en düşüğünde. Antalya’ya ocak ayı itibarıyla gelen turist sayısı, küresel ekonomik krizin etkilerinin en yoğun yaşandığı 2009’un da gerisinde kaldı.

Antalya, 2006 Ocak’ta 135 bin 10 yabancı turisti ağırlamıştı. Antalya 2009 Ocak’ta 106 bin 539 turisti misafir etmişti. Bu yıl ocakta Antalya’ya gelen turist sayısı 2015 Ocak’a göre yüzde 17 düşüşle 97 bin 601 kişiye geriledi.

Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının girişlerinin, tatil dışında başka nedenlerle Antalya’ya gelen yabancıların da dahil olduğu rakamlara göre bu yılın ocak ayında Antalya’ya gelen turist sayısındaki düşüş, 2015’in aynı dönemine oranla yüzde 17 oldu.

Antalya’da otellerin dolmamasına bağlı fiyat indirimleri turizm gelirlerinde yüzde 30’a yakın kayıp oluşturdu. Kentin diğer bir kaybı turistlerin konaklama ortalama süreleri 11 günden 9 güne düştü. Aktif sezonda fiyat indirimi geçen sene Antalya turizm gelirlerinden 1.2 milyar dolar kayba neden oldu. Antalya turizminin terazi dengesini Ruslar ile Almanlar oluşturuyor. Şu anda terazinin kefelerinin ikiside bozuk.

25 milyarlık turizm riski

Bankacılık sektöründe kredilerin yüzde dördü jeopolitik risklerden etkilenen turizm sektörüne ait. Bu kredilerin büyüklüğü ise 15 milyar dolara yakın. Jeopolitik risklerin artması, Rusya ile yaşanan uçak krizi gibi unsurlar Türkiye’de turizm sektörünü olumsuz etkilemeye devam ederken, sektörün kullandığı kredilerin geri ödenememesi riski de gün geçtikçe daha çok gündeme geliyor. Bu durumdan en çok etki gören Antalya iş dünyasının temsilcileri Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’ye sundukları raporda Rusya ile yaşanan uçak krizinin olumsuz etkilerine karşı önlem alınmadığı durumda turizm ve ticaret sektörlerinde 25 milyar TL’lik kredinin geri ödenmesinde büyük risk yaşanabileceğini belirtti. Hotel ve lokanta segmentinden gelen batık krediler yüzde 25’ten fazla artışla 339 milyon dolara ulaştı.

‘Suçlu paralel yapı’!

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, turizmin yaşadığı sıkıntıları ‘paralel yapı’ya bağladı. Kültür ve Turizm Çalıştayı’nda konuşan Ünal, paralel yapının turizme dönük saldırının temel taşıyıcılarından olduğunu söyledi. Ünal “Bu yapı bulunduğu her ülkede ‘Türkiye güvenlik açısından riskli ülkedir’ propagandasını yapıyor. Yetmiyor; gazeteleri aracılığıyla kara propaganda yürütüyor” dedi.

‘KDV desteği şart’

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, İstanbul’un kongre şehri olma özelliğini her geçen gün geliştirdiğini belirterek, kongre organizatörü uluslararası kuruluşlara KDV iadesi sağlanmasının kente güç katacağını söyledi. Çağlar, “2015’te 143 uluslararası kongreye ev sahipliği yapan İstanbul, kongre ve toplantı sektörünün yükselen yıldızı” diye konuştu.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde