24 kişinin öldüğü Tren faciası adım adım "geliyorum" demiş: İşte ihmaller zinciri

24 kişinin öldüğü Tren faciası adım adım "geliyorum" demiş: İşte ihmaller zinciri

Tekirdağ Çorlu’da 24 kişinin yaşamını yitirdiği tren kazasına ilişkin ihmalleri ortaya koyan yeni bilgiler...

24 kişinin öldüğü Tren faciası adım adım "geliyorum" demiş: İşte ihmaller zinciri
16px
24px
18.07.2018 05:37
ABONE OLgoogle

Çorlu’da 24 kişinin yaşamını yitirdiği tren kazasına ilişkin ihmaller CHP tarafından raporlaştırıldı. Raporda Türkiye genelinde 1200 kontrol memuru olması gerekirken sadece 39 memur olduğu belirtilirken kaza bölgesindeki 138 kilometrelik mıntıkada sadece 1 kişinin çalıştığı ve onun da hafta sonları izinli olduğu bildirildi.

CHP, Tekirdağ Çorlu’da 24 kişinin yaşamını yitirdiği tren kazasına ilişkin ihmalleri ortaya koyan yeni bilgilere ulaştı. CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, bölgede sadece 1 tane yol ve geçit kontrol memurunun görev yaptığına, onun da cumartesi- pazar çalışmadığı için bölgedeki sorunun belirlenemediğine dikkat çekti. Aygun’un tespitine göre Türkiye çapında 11 bin km uzunluğundaki demiryolu hattında da sadece 39 yol ve geçit kontrol memuru görev yapıyor. Oysa bin 200 kontrol memuru olması gerekiyor.

Rapor açıklanacak

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bugün tren kazasının yaşandığı bölgeye giderek CHP’nin ihmalleri ortaya koyan raporunu açıklayacak. Kazaya ilişkin dikkat çekici bilgilere ulaşan Tekirdağ Milletvekili Aygun, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi ile konuyu Meclis gündemine taşıdı. Aygun, AKP iktidarında “yol bekçiliği ve yol çavuşluğu” gibi önemli unvanların kaldırılarak, “hat bakım ve onarım memuru” unvanı adı altında, pek çok alanda hizmeti kapsayan yeni unvanlar icat edildiğine dikkat çekti.

Bu yeni politikaya bağlı olarak mevcut “yol bekçileri” görevine devam ederken yenilerinin alınmadığına, emekli olanların yerine atamalar yapılmadığına işaret eden Aygun, “Türkiye’de şu anda 39 tane yol geçit kontrol memuru (yol bekçisi) bulunmaktadır. Ülkemizin 11 bin 394 km konvansiyonel demiryolu ağına sahip olduğu düşünüldüğünde bin 200 civarında yol bekçisine ihtiyaç bulunmaktadır. Geçmişte yol bekçileri 10 ila 11 km’lik mıntıkalarda, hasar gören bölgeyi sırt çantasında taşıdığı ekipmanla tamir eder, daha büyük onarım isteyen işlerde ise üstlerine bilgi vererek, arızanın giderilmesini sağlardı” dedi.

Bu 39 yol geçit bekçisinden 5’inin tren trafiğinin en yoğun olduğu İstanbul 1. Bölge’de, 2’sinin İzmit-Sakarya’da, 2’sinin Halkalı’da, 1’inin de son tren kazasının yaşandığı Çerkezköy’de görev yapdığına dikkat çeken Aygun, yeni getirilen sistemdeki “hat bakım ve onarım memurlarının” ise geniş iş tanımları nedeniyle bu ihtiyacı karşılayamadıklarını vurguladı.

‘4 yol bekçisi eksik’

Çorlu’daki kazanın olduğu bölgede 138 kilometrelik mıntıkada 5 yerine sadece 1 yol bekçisinin görev yaptığını kaydeden Aygun, “Yani bu mıntıkada 4 yol bekçisi eksiği bulunmaktadır. Tek yol bekçisinin görev yaptığı bölgede, kaza olan hafta cumartesi-pazar kimse görev yapamamıştır. Kazanın olduğu 8 Temmuz günü, aşırı yağış olunca menfezdeki sıkıntı tespit edilememiş ve bu elim tren kazası yaşanmıştır” dedi.

Aygun, TCDD, Sirkeci- Uzunköprü hattında belirli kilometrelerde köprü ve menfezlerde çeşitli imalatlar yapmak üzere 2013 yılında ihaleye çıkıldığını, İstanbul, Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne’yi kapsayan bu hattın kazanın gerçekleştiği 164+590’uncu kilometresinin bu onarımın dışında tutulmasının nasıl açıklandığını da sordu. “Kaza olan bölümün apar topar tamir edilerek seferlerin yeniden başlatılması doğru mudur” diye soran Aygun, “Can korkusu nedeniyle 12 Temmuz’da sefer yapan trende sadece 2 yolcunun bulunması, vatandaşın devlete güvenmediğini ortaya koymaktadır” dedi.

Kazalar tesadüf değil

Kazanın olduğu Halkalı-Muratlı hattında menfez bakım ve taş duvar yapım işleri için de TCDD tarafından 2018 yılında ihaleye çıkıldığını, bu ihaleye 7 Haziran 2018 tarihinde onay verildiğini belirten Aygun, ancak ihalenin ödenek tahsisi yapılmadığı için 20 Haziran’da iptal edildiğini de vurguladı.

TCDD’nin 2016’da TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü ve TCDD Taşımacılık AŞ şeklinde ikiye bölünmesinin, demiryolu güvenliğini hiç olmadığı kadar yok ettiğine işaret eden Aygun, “AKP iktidarında yaşanan Pamukova, Tavşancıl, Kütahya ve Çorlu kazaları tesadüf değildir. Kuruma yatırım yapmak yerine vitrine dönük gereksiz harcamalar, kazalara davetiye çıkarmaktadır” ifadelerini kullandı.

Mustafa Çakır/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde