22 Temmuz'un şifresi

22 Temmuz'un şifresi

Seçim tarihi, ilginç bir tesadüfe yol açtı. işte 22 Temmuzla ilgili ilginç bir tesadüf..

22 Temmuz'un şifresi
16px
24px
19.07.2007 08:11
ABONE OLgoogle

Seçim tarihi, ilginç bir tesadüfe yol açtı. 22 Temmuz, Vehbi Koç'un 58 yıl önce kurdurduğu ilk ampul fabrikasının doğum günü

Seçimlere sayılı günler kala, siyasi partilerde ve milletvekili adaylarında heyecan son haddine çıktı. İktidarıyla, muhalefetiyle seçimlere iddialı giren tüm partiler seçmenlerine, 22 Temmuz'un Türkiye için gün dönümü olacağını ve artık yeni bir sürecin başlayacağını anlatıyor. Takvim yapraklarındaki tarihte bugün köşeleri de aynı şeyi söylüyor. Takvim yapraklarında, 22 Temmuz 1949 ilk Türk ampul fabrikasının kuruluş tarihi olarak geçiyor.

İLKLERİN ÖNCÜSÜ

Amblemi ampul olan AK Parti, 22 Temmuz seçimlerinden çok daha güçlü bir şekilde çıkmayı hedeflerken, ampul üreten firmalar ise Türk ampulünün doğum günü kutlamaya hazırlanıyor. Türkiye'de ilklerin öncüsü olarak bilinen Koç Holding'in kurucusu olan Vehbi Koç, ampulü Türkiye'ye getiren isim. Koç, o yıllardaki en büyük hayali olan ampulü Türkiye'ye getirebilmek için 1946 yılında ilk Amerika seyahatine çıkmıştı. General Electirc'i zar zor ortak fabrika kurmaya ikna eden Vehbi Koç, 22 Temmuz 1949'da Topkapı'da ilk ampul fabrikasını kurdurmuştu.

2000 YILINDA KAPANDI

General Electiric ampul fabrikası 2000 yılının Nisan ayında kapandı. Kapanmasının nedeni olarak, makinelerini yenileyememesi gösterildi. Türkiye'deki rakipleri tek makinede, 2 kişi ile saatte 4 bin ampul üretirken, General Electric 7 kişi ile saatte bin 200 ampul üretebilen makineleri kullanıyordu.

DAHA ÇOK IŞIK VERECEK

Topkapı'daki fabrika 58 yıl aralıksız ampul üretti. Bu tesadüfü duyan iktidar kurmayları, "AK Parti'nin ampulü beş yıldır Türkiye'yi aydınlatıyor. 22 Temmuz'da bizim ampul daha çok ışık verecek" dedi.

Ali Kuş/Bugün

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde