214 Milyon Doları kim verecek?

214 Milyon Doları kim verecek?

Maç yayınları ihalesi için fiyatlar belirlendi. Peki bu rakamı kim ödeyebilir?

214 Milyon Doları kim verecek?
16px
24px
12.01.2010 06:44
ABONE OLgoogle

Türkiye Futbol Federasyonu'nun düzenleyeceği maç yayınları ihalesi için Digitürk, TRT, Kanal D (D-Smart), NTV ve Türk Telekom'un internet şirketi TTNet şartname aldı. İhale perşembe günü yapılacak

Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) Süper Lig ile 1. Lig'in önümüzdeki  4 sezonu kapsayan yayın hakları ihalesinde 4 TV şirketiyle Türk Telekom şartname aldı. Perşembe günü yapılacak olan ihale için şartname alan şirketler Digitürk, Kanal D (D-Smart), TRT, NTV ve Türk Telekom'un internet kolu TTNet olarak sıralandı. İhale 2010-11, 2011-12, 2012-13 ve 2013-14 sezonlarını kapsayacak.

Federasyon yayın haklarını 3 ayrı pakete böldü. En büyük paket olan A grubunun muhammen bedeli vergiler hariç olmak üzere 214 milyon dolar olarak belirlendi.

B grubu için 40 milyon dolar, C grubu için ise 13.4 milyon dolarlık muhammen bedel ortaya çıktı. Böylece üç paketin toplamı 267.9 milyon dolara ulaştı. Yayın ihalesi bu seviyelerden başlayacak. Son fiyata yüzde 10 TFF payı ile vergiler eklenecek. Bir önceki ihalede Digitürk iki yıllığına 280 milyon dolar vermişti. Federasyon cephesinde ihalenin toplamında 4 yıl için 1.2 milyar doların üzerinde rakam bekleniyor.

D-Smart CEO'su: Bir sürpriz yapabiliriz

D-Smart CEO'su Mustafa Gözalan ihale şartnamesini inceleyip karar vereceklerini belirterek, “Ancak fiyat beklediğimiz rayiç bedelin altında çıktı. Türk futbolunun daha fazla edeceğini düşünüyorduk. Birçok açıdan 'bu olayın içinde bulunabilir miyiz' diye bakıyoruz ancak son derece gerçekçi bakmak zorundayız. Gelecekteki başarımız için şart değildir. Ancak içinde olmak için her an bir sürpriz yapabiliriz” diye konuştu.

Telekom internetten yayına hazırlanıyor

Yayın hakları ihalesi için şartname alan Türk Telekom'un (TT) internet kolu TTNet'in, internet üzerinden maç yayınlamak üzere bu girişime hazırlandığı belirtiliyor. Birkaç yıldan bu yana IPTV (internet üzerinden televizyon yayınlarının izlenmesi) işine hazırlanan Türk Telekom, bunun için gerekli olan fiberoptik kablo altyapı yatırımını sürdürüyor.

TRT'yle işbirliği

Şirketin buradaki hedefi TV yayınlarını yüksek kalitede kesintisiz olarak internet üzerinden abonelerine sunmak. IPTV sisteminde TV'ye takılan bir kutu sayesinde abonelerin hem bilgisayardan hem de TV üzerinden internete bağlanması mümkün  oluyor. Türk Telekom'un bu iş için bir TV kuruluşuyla işbirliği yapması gerekiyor. Burada da TRT ile görüşüldüğü biliniyor. Bunun yanı   sıra Türk Telekom'un cep operatörü Avea için de yayın haklarıyla ilgili olduğu belirtiliyor.

NTV Genel Müdürü Aydın: B paketini istiyoruz

NTV Genel Müdürü Cem Aydın, TRT ile birlikte B paketine girmek istediklerini, bu konuda görüşmelerinin devam ettiğini söyledi. Aydın, “B paketi için başvurmayı düşünüyoruz. Ancak varolan bedel de tek başımıza girmemiz açısından zor. TRT ile bir işbirliği yapmaya çalışıyoruz. Henüz net bir karara varamadık” diye konuştu.

Aydın, paketlere bakarak yeni gelir modelleri yaratmaya çalıştıklarını, bu kapsamda 3 dakikalık görüntü özetlerinin yanı sıra sponsorluk gibi satışların gündemlerinde olduğunu söyledi. Aydın, şöyle devam etti: “Yıllardır yabancı ligleri yayınlıyoruz, ancak bu iş bizim için ilk olacak. Ticari açıdan tek başımıza girme konusunda net bir görüntü yok ortada. Bu nedenle   TRT ile beraber girersek daha güzel olacak.  Radyolarda TRT ile işbirliğimiz devam ediyor.   Bu yolla maliyetleri düşürüyoruz. Benzer bir çalışma içerisinde olursak çok daha güzel olacak.

Digitürk fiyatı yüksek buldu

Digitürk Genel Müdürü Ertan Özerdem, belirlenen fiyatı 'yüksek' bulduklarını söyledi. İhaleye katılımla ilgili grup olarak düşündüklerini belirten Özerdem, “Türk futbolu bu kadar değeri hakediyor mu? Demek ki önümüzdeki dönemde futbolumuzda çok büyük değişiklikler olacak” dedi.

İngiltere'de farklı sistem uygulanıyor

Geçen yıl ihalesi yapılan İngiltere Premier Lig canlı yayın hakları yüzde 5'lik bir artışla BSkyB'de kaldı. BSkyB derbiler dahil 115 maçın yayın hakkını elinde bulunduruyor. Bunun yanı sıra önem derecesi düşük 23 maçın yayın hakkı Setanta adlı yayımcı kuruluş tarafından yayınlanıyor.

1992 yılından bu yana İngiltere lig maçlarının yayıncılığını yapan BSkyB ile İngiltere Futbol Federasyonu tarafından yayın haklarının paket dağıtımı (İnternet-özet-mobil-bant yayın) ortaklaşa belirleniyor.

Geçen yılın şampiyonu Manchester United bu televizyon gelirlerinden 51 milyon sterlin kazanırken, sonuncu olarak küme düşen Middlesbrough 31 milyon sterlin kazandı.

A PAKETİ: Muhammen bedeli 214 milyon 300 bin dolar olarak belirlenen bu paket Süper Lig'in isim hakkı ve bu ligden haftada en az 4 maçın şifreli canlı yayınını kapsıyor. Bu paketi alan bütün maçların çekimlerini yapma hakkı kazanacak. Bunun yanı sıra yayınları uluslararası kuruluşlara pazarlayabilecek. Paketin sahibi ayrıca ligin isim hakkını da satışa çıkarabilecek.

B PAKETİ: Muhammen bedeli 40 milyon 200 bin dolar. 1. Lig'in yayın ve isim hakkını kapsıyor. Bu ligden haftada 3 maç canlı yayın ve Süper Lig'deki 9 maçın geniş özeti de bu paketin içinde yer alıyor. Paket sahibi kuruluş, üç dakikalık haber amaçlı görüntüleri pazarlayacak, kendisi de görüntüleri maç bittikten 45 dakika sonra yayınlayabilecek.

C PAKETİ: Muhammen bedeli  13 milyon 400 bin dolar. Paket gol görüntülerinin cep telefonlarından izlenmesi gibi mobil yayın haklarını kapsıyor. Görüntüler maç bittikten  45 dakika sonra yayınlanabiliyor.

Ünsal Ereke/Milliyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde