2025'te Almanya'da 6.5 milyon işçi açığı olacak

2025'te Almanya'da 6.5 milyon işçi açığı olacak

Kalifiye eleman sıkıntısı yaşayan Almanya, yaptırdığı araştırma ile önümüzdeki yıllarda iş piyasasındaki eksiklerini belirledi.

2025'te Almanya'da 6.5 milyon işçi açığı olacak
16px
24px
14.05.2011 14:18
ABONE OLgoogle

Sekiz bakanlığın verdiği bilgiler doğrultusunda ortaya çıkan 27 sayfalık raporun sonucuna göre, 2025 yılında ülkede 6,5 milyon işgücü açığı bulunacak. Bu sayının şuan 2,7 milyon olduğu belirtilen raporda, açığın kapatılması için öneriler yer alıyor. Raporın önümüzdeki çarşamba günü federal kabinede ele alınması bekleniyor.

KADINLAR ÇALIŞMAK İSTİYOR

 Özellikle çocuk sahibi oldukları için hiç veya sadece yarım gün çalışabilen kadınların iş piyasasına kazanılması gerektiği vurgulanan raporda, iş ve aile hayatının aynı anda yürütülebilmesi için önlemler alınması öngörülüyor. Örneğin kreşlere yatırım yapılarak çocuk bakımının desteklenebileceği, bu sayede 1,2 milyon annenin tam gün çalışabileceği kaydediliyor. Verilen bilgiye göre şuan iyi bir mesleki birikimi bulunan yarım milyon çocuk sahibi kadın hemen işe başlamak istediğini belirtiyor.

55 YAŞ ÜSTÜNE AĞIRLIK VERİLECEK

 Emeklilik yaşının 67'ye yükselmesiyle 2025 yılına kadar 1 milyon işgücünün daha kazanılacağı da bildirilen raporda, 55 yaş üstündekilerin daha uzun süre çalışması için tedbirlerin alınması öngörülüyor. Bu durumda 1 milyon kişinin daha "Çalışan" sınıfına girebileceği kaydediliyor. Verilen bilgiye göre İsveç'te yapılan yeni düzenlemelerle 55 yaş üstü grubundaki çalışan oranı yüzde 56'tan yüzde 70'e yükseldi.

GÖÇ KAÇINILMAZ

 İş piyasasını canlandırmak için alınmak istenen tedbirler arasında, gençlerin okulu bırakma oranını düşürmek de yer alıyor. Şuan diploma almadan okulu bırakan gençlerin oranının yüzde 7 olduğu, bunun yarı yarıya düşmesi durumunda 300 bin kişinin daha iş piyasasına girebileceği belirtiliyor. Raporda, bütün önlemlere rağmen yurtdışından kalifiye eleman "göçünün" kaçınılmaz olduğu belirtilse de, bu konuda atılması gereken somut adımlardan veya göç yasasının yenilenmesinden bahsedilmiyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde