2020 asgari ücret zammı belli oldu! Türk İş toplantıyı terk etti

2020 asgari ücret zammı belli oldu! Türk İş toplantıyı terk etti

Asgari ücret 2020 yılı için brüt 2 bin 943 lira, net 2 bin 324 lira olarak belirlendi.

2020 asgari ücret zammı belli oldu! Türk İş toplantıyı terk etti
16px
24px
26.12.2019 13:08
ABONE OLgoogle

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun son toplantısının ardından Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 2020 yılı için geçerli olan asgari ücreti açıkladı.

Asgari ücret 2020 yılı için brüt 2 bin 943 lira, net 2 bin 324 lira olarak belirlendi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk başkanlığındaki toplantıda, işveren heyetine TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, işçi heyetine Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat başkanlık etti.

Asgari ücret 2020 yılı için brüt 2 bin 943, net 2 bin 324 TL oldu. Bakan Selçuk, rakamı açıkladıktan sonra "Gönül isterdi ki bunu oy birliğiyle imzalayalım" ifadesini kullandı.

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat yüzde 15 zamlanarak 2.324 TL seviyesine çıkan asgari ücreti kabul etmelerinin mümkün olmadığını söyleyerek masadan kalktı.

Türk-İş toplantıyı terk etti

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, "2 bin 578 TL rakamını Türk-İş Başkanı Ergun Atalay açıkladı ve bunu kamuoyuna duyurduk. Geldiğimiz nokta itibariyle açıkladığınız rakamı işçi kesimi olarak kabul edemeyeceğimizi ifade ediyorum. 2008 yılında başlayan ve günümüze kadar devam eden kriz nedeniyle alım gücünün en düşük dönemini yaşıyoruz. Bu belirlenen rakam işçilerimize 10 gün bile yetmeyeceğini düşünüyoruz. Kararınıza katılmıyoruz ve toplantıdan ayrılıyoruz" dedi. Irgat'ın ardından bir değerlendirmede bulunan Bakan Selçuk, "İşçilerimizi enflasyona yedirmedik" görüşünü dile getirdi.

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU KARARI NASIL ALINIYOR?

Asgari ücret, yasa gereği 5’er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirleniyor. Bu komisyonda, işveren tarafını TİSK, işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türk-İş temsil ediyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

7 MİLYON ÇALIŞAN VE AİLELERİ İLGİLENDİRİYOR

Yaklaşık 7 milyon çalışanın gözü kulağı bugün Çalışma Bakanlığı’ndan gelecek asgari ücret açıklamasında olacak. Cuhmurbaşkanı Erdoğan zam teklifi ortaya çıktıktan sonrası için “Geldikleri noktayı görelim, jestimizi yaparız” ifadelerini kullanmıştı.

KILIÇDAROĞLU: 2 BİN 600 TL OLMALI

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 3 Aralık'ta yaptığı grup toplantısında asgari ücret için, “Devletin enflasyonu yüzde 28. Türk-İş'in araştırmasına göre 2 bin 578 lira olsun deniliyor. Bunun normali 2 bin 600 lira civarında olması gerektiğidir” demişti.

ERDOĞAN: JESTİMİZİ YAPARIZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen hafta gazetecilerin asgari ücret ile ilgili sorularına verdiği yanıtta “Geldikleri noktayı görelim, jestimizi yaparız” ifadelerini kullanmıştı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde