2012'de ekonomiye damgasını vuran olaylar

2012'de ekonomiye damgasını vuran olaylar

Türkiye açısından geçen yıl, ekonominin yavaşladığı ve bir anlamda ''yumuşak inişin'' yaşandığı yıl oldu. İşte ekonomi gün gün yaşananlar..

2012'de ekonomiye damgasını vuran olaylar
16px
24px
18.12.2012 13:34
ABONE OLgoogle

Ekonomide 2012 yılı Türkiye açısından ekonominin yavaşladığı ve bir anlamda ''yumuşak inişin'' yaşandığı yıl oldu.
      Küresel ekonomide ise 2012 yılına derinleşen Avro Bölgesi krizi damga vurdu. Birçok Avrupa ülkesi teknik olarak resesyona girdi, gelişmiş ülkelerin borçluluk ve işsizlik oranları arttı. Avro Bölgesi'nde yaşanan ekonomik krizin yol açtığı dış talep daralması Türkiye'nin bölgeye yaptığı ihracatın azalmasına neden oldu.
      2012'de Türkiye'nin de içinde yer aldığı gelişmekte olan ülkelerde yüksek büyüme hızları yerini düşük büyümeye bıraktı. Türkiye'nin ekonomik büyümesinde net ihracat etkili olurken, iç tüketimde ise ciddi bir düşüş görüldü.
      Yılın ilk çeyreğinde Avro Bölgesi maliye bakanları Yunanistan için 130 milyar avroluk ikinci kurtarma paketini onayladı, ancak bu da ülkedeki sorunları çözmedi. İtalya, İspanya, Portekiz ile ilgili endişeler devam ederken Hollanda resesyona girdi.
      Yılın başında AB ülkeleri İran'a petrol ambargosu kararı aldı. Bunun üzerine İran bazı Avrupa ülkelerine petrol ihracatının durdurulacağını açıkladı. Mart ayında ise ABD yönetimi, İran'dan petrol alan ülkelere yaptırım uygulanacağını açıkladı. ABD yönetimi, İran'dan ham petrol alımlarını önemli ölçüde düşürdükleri gerekçesiyle 10 AB ülkesi ve Japonya'yı yaptırımlardan muaf tutacağını açıkladı. Söz konusu ülkeler arasında Türkiye yer almadı.
     
     TL'nin simgesi belli oldu
    
     İlk çeyrekte, Türk Lirası'nın itibarını perçinlemek ve bilinirliğinin artırılması amacıyla açılan simge yarışmasının sonuçları açıklandı. Yarışmada birinciliği Tülay Lale'nin çalışması aldı.
      Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, paranın simgesi belirlenerek, TL'nin ve Türk ekonomisinin iki belirgin özelliğinin ön plana çıkarıldığını bildirdi. Başçı, ''Bunlar güven ve istikrar içinde yükselen değerdir. Simgenin çıpaya benzemesi TL'nin kıymet saklama aracı olarak güvenli bir liman haline geldiğini vurgulamaktır. Paralel çizgilerin yukarı eğimli olması ise TL'nin ve Türkiye ekonomisinin istikrar içinde yükselen değerini simgelemektedir'' dedi. Başçı, Türk Lirası'nın çıpalı yeni simgesinin rakamlardan önce kullanılması gerektiğini de vurguladı.
     
    İhracatta Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı
    
     2011 yılı ihracat verileri yılın ilk günlerinde açıklandı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye'nin 2011 yılı ihracatı, bir önceki yıla kıyasla yüzde 18,17 artışla 134 milyar 571 milyon 338 bin dolar olarak gerçekleşti. 2010 yılı ihracatı 113 milyar 883 milyon 219 bin dolar düzeyinde gerçekleşmişti. 2011 ihracat rakamı Cumhuriyet tarihindeki en yüksek ihracat rakamı olarak kayıtlara geçti.
     
     Akdeniz'de petrol ve doğalgaz arama faaliyetleri
    
     2011 yılında Kıbrıs Rum Kesimi'nin Doğu Akdeniz'de doğalgaz sondaj çalışmalarına başlaması üzerine Türkiye ile Kıbrıs Rum Yönetimi arasında başlayan gerginlik 2012 yılı başlarında da devam etti. Kıbrıs Rum yönetimi Doğu Akdeniz'de tek yanlı ''münhasır ekonomik bölge'' ilan ettiği bölgede ayırdığı 13 parselden, ''Afrodit'' olarak adlandırılan 12. parsel dışında kalan 12 parsel için doğalgaz ve petrol arama-işletme hakkı dağıtım ihalesini ilan ederken, Dışişleri Bakanlığı bu kararı protesto etti.
     
     2012 yılının ilk çeyreğinde ekonomide yaşanan gelişmeler şöyle:
    
     1 Ocak:
     -Kazakistan, Rusya ve Belarus'un öncülüğünde başlatılan Avrasya Birliği Projesi'nin ilk adımı atıldı. Üç ülke arasında kurulan Gümrük Birliği'nin 1 Ocak 2012 itibarıyla ''Tek ekonomik bölge'' haline gelmesine dair anlaşma yürürlüğe girdi.
      -İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanlığına Dr. Mustafa İbrahim Turhan atandı.
     
     2 Ocak:
     -İhracatta Cumhuriyet tarihi rekoru kırıldı. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, TİM verilerine göre, 2011 yılı ihracatının bir önceki yıla göre yüzde 18,2 artarak 134,6 milyar dolara ulaştığını, bunun cumhuriyet tarihi rekoru olduğunu bildirdi.
     
     3 Ocak:
     -TÜİK, 2011'de tüketici fiyatları endeksinin (TÜFE) yüzde 10,45, üretici fiyatları endeksinin (ÜFE) yüzde 13,33 arttığını açıkladı. Enflasyon, yüzde 10 dolayındaki piyasa beklentilerinin ve Orta Vadeli Program'da yer alan yüzde 7,8'lik tahminin üzerinde çıktı.
      -Havayolu taşımacılığında yeni rekor kırıldı. Türkiye'de havayolu ile seyahat edenlerin sayısı 2011'de bir önceki yıla oranla yüzde 14,4 artarak 118 milyonu geçti.
     
     4 Ocak:
     -Merkez Bankası, döviz piyasasına ''satım yönünde doğrudan müdahale edildiğini'' bildirdi.
     
     5 Ocak:
     -Avro, dolar karşısında 1,2797'ye gerileyerek, 13 Eylül 2010'dan bu yana en düşük seviyeyi gördü.
     
     6 Ocak:
     -Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Merkez Bankası'nın 2012 yılında Türk Lirası'nın değer kazanmasına izin vereceğini açıkladı.
      -Türkiye'nin 2011 yılında elektrik tüketimi, bir önceki yıla göre yüzde 9 artarak 229 milyar 344,4 milyon kilovatsaate (kWh) ulaştı.
     
     10 Ocak:
     -Otomotiv Distribütörleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bayraktar, 2011 yılında otomobil ve hafif ticari araç pazarının yüzde 13,61 oranında büyüyerek 864 bin 439 adetlik yeni bir rekorla tamamlandığını bildirdi.
      -Avro Bölgesi'nde bankaların Avrupa Merkez Bankası'na yatırdıkları gecelik mevduatlar rekor kırdı. Gecelik mevduat tutarı 481,93 milyar avroya yükseldi.
      -İstanbul Boğazı'na 3. köprü yapımını da içeren Kuzey Marmara Otoyolu ihalesine teklif gelmedi ve ihale iptal edildi.
     
     11 Ocak:
     -Türkiye'nin cari işlemler hesabı açığı, 2011 yılının Ocak-Kasım döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 77,7 artarak, 70 milyar 241 milyon dolar oldu. 2011 yılı Kasım ayında ise cari açık 5 milyar 188 milyon dolar oldu.
      -Köprü ve otoyollar darphane gibi çalıştı. Türkiye'de 2011 yılında köprü ve otoyollardan 349 milyon 847 bin 151 araç geçti, bu araçlardan 732 milyon 681 bin 161 lira gelir elde edildi.
     
     13 Ocak:
     -Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Avro Bölgesi'ne üye 9 ülkenin uzun vadeli kredi notunu bir ya da iki basamak düşürdü. Fransa, Avusturya, İtalya, İspanya, Portekiz, Kıbrıs Rum Kesimi, Malta, Slovakya ve Slovenya'nın notları indirimden etkilenirken, Almanya ''AAA'' olan kredi notunu korudu. Standard and Poor's, Fransa'nın kredi notunu AAA'dan AA+'ya indirdi.
     
     15 Ocak:
     -Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kuzey Marmara Otoyolu projesinin özkaynakla yapılacağını ve kısa sürede ihaleye çıkacaklarını açıkladı.
     
     16 Ocak:
     -AB Komisyonu, Türkiye ekonomisini özellikle bütçe performansı, ihracat artışı, işsizliğin düşmesi ve güçlü büyüme nedeniyle övdü.
      -TÜİK, işsizlik oranının 2011 yılı Ekim ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre 2,1 puan azalarak yüzde 9,1 seviyesinde gerçekleştiğini bildirdi.
      -2011 yılında merkezi yönetim bütçe giderleri 313 milyar 302 milyon lira, merkezi yönetim bütçe gelirleri 295 milyar 862 milyon lira, vergi gelirleri ise 253 milyar 765 milyon lira olarak gerçekleşti. Bütçe açığı 2011 yılında yüzde 56,5 oranında azalarak 17 milyar 439 milyon liraya düştü.
      -Tüketici Güven Endeksi, 2011 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 1,1 oranında arttı.
     
     17 Ocak:
     -Standard and Poor's, Fransız kamu şirketlerinin kredi notunu düşürdü.
    
     18 Ocak:
     -TÜİK, enflasyon sepetini güncelledi. Ayran, katı meyve sıkacağı ve 2000 cc'nin üzerindeki otomobiller sepete girdi. Üzüm yaprağı, elde yıkama deterjanı ve bilgisayar kamerası sepetten çıkarıldı.
      -Türkiye'de tüm zamanların doğalgaz tüketim rekoru 16 Ocak itibarıyla 178 milyon metreküple kırıldı.
     
     19 Ocak:
     -Ümit Boyner, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanlığı'na yeniden seçildi.
    
     20 Ocak:
     -Hazine alacakları 2011 yılında Aralık ayı sonu itibarıyla 24,5 milyar lira olarak gerçekleşti.
     
     22 Ocak:
     -Yeni Anayasa çalışmalarına katkı vermek amacıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde 13 çatı sivil toplum kuruluşu ''Anayasa Platformu'' oluşturdu. Platformun ''Türkiye Konuşuyor'' başlığıyla düzenlediği bölge toplantılarının ilki Konya'da gerçekleştirildi.
     
     23 Ocak:
     -AB ülkeleri, nükleer programı ile ilgili uzlaşmazlığı sebebiyle İran'a kademeli bir petrol ambargosuyla, nükleer programının finansmanının engellenmesi için İran Merkez Bankası'na yaptırım uygulanması konusunda anlaştı.
      -Yabancı yatırıma teşvik ve döviz beklentisi açısından önem taşıyan yabancılara mülk satışında yeni düzenleme TBMM'ye sunuldu. Tapu ve kadastro kanunlarını değiştiren tasarıya göre, yabancıya taşınmaz satışında ''karşılıklılık (mütekabiliyet) ilkesi'' kaldırılacak.
     
     25 Ocak:
     -ABD'li teknoloji şirketi Apple, Exxon Mobil'i geçerek dünyanın piyasa değeri en yüksek şirketi oldu. Şirketin piyasa değeri, 418,89 milyar dolara ulaştı.
     
     27 Ocak:
     -Türkiye'nin nüfusu 2011'de bir önceki yıla göre 1 milyon bin 281 kişi artarak, 74 milyon 724 bin 269 kişi oldu. Nüfusun yüzde 50,2'sini erkekler, yüzde 49,8'ini ise kadınlar oluşturdu.
      -Fitch, İtalya, İspanya, Belçika, Slovenya ve Güney Kıbrıs'ın kredi notlarını düşürdü, İrlanda'nın ise kredi not görünümünü negatife çevirdi.
     
     30 Ocak:
     -Türkiye'nin turizm geliri, 2011 yılının son çeyreğinde 5 milyar 208 milyon 904 bin 274 dolar, turizm gideri ise 1 milyar 408 milyon 802 bin 538 dolar oldu.
     
     31 Ocak:
     -Çek Kanunu'nda değişiklik yapan tasarı yasalaştı. Kanunla, karşılıksız çekte adli para cezası ödenmediği için uygulanan hapis cezasının, idari nitelikte yaptırıma dönüştürülmesi kararlaştırıldı.
     
     -TÜİK verilerine göre, Türkiye'nin 2011'de ihracatı 134 milyar 954 milyon dolar, ithalatı 240 milyar 833 milyon dolara ulaştı. Dış ticaret açığı yüzde 46,7 oranında artarak, 105 milyar 879 milyon dolara çıktı.
     
     2 Şubat:
     -Katılım bankaları hariç bankacılık sektörü kredi hacmi, 20 Ocak 2012 itibarıyla 593 milyar 326 milyon 619 bin lira oldu.
     
     3 Şubat:
     -TÜİK, Ocak ayında TÜFE'nin yüzde 0,56, ÜFE'nin yüzde 0,38 arttığını açıkladı. Ocak ayı itibariyle yıllık enflasyon ise TÜFE'de yüzde 10,61, ÜFE'de yüzde 11,13 oldu.
      -Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 6273 sayılı Çek Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'u onayladı.
     
     4 Şubat:
     -İran, bazı Avrupa ülkelerine petrol ihracatının durdurulacağını bildirdi.
    
     8 Şubat:
     -Sanayi üretim endeksi, 2011 yılı Aralık ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,7 arttı. Sanayi üretiminde 2011 yılında yıllık ortalama artış ise yüzde 8,9 oldu.
     
     9 Şubat:
     -TÜİK, sanayi üretiminin 2011 yılının Aralık ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,7 arttığını açıkladı. Sanayi üretiminde 2011 yılında ortalama artış yüzde 8,9 oldu.
     
     13 Şubat:
     -Türkiye'nin cari işlemler hesabı açığı, 2011 yılında bir önceki yıla kıyasla 30 milyar 446 milyon dolar artarak, 77 milyar 89 milyon dolar oldu.
     
     14 Şubat:
     -Moody's, İtalya, İspanya, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Malta'nın kredi notlarını düşürdü.
      -Kıbrıs Rum yönetimi Doğu Akdeniz'de tek yanlı ''münhasır ekonomik bölge'' ilan ettiği bölgede ayırdığı 13 parselden, ''Afrodit'' olarak adlandırılan 12. parsel dışında kalan parseller için doğalgaz ve petrol arama-işletme imtiyaz hakkı dağıtım ihalesini ilan etti.
     
     15 Şubat:
     -TÜİK, işsizliğin 2011 yılı Kasım döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 1,9 puan azalarak, yüzde 9,1 seviyesinde gerçekleştiğini bildirdi. Kasım'da Türkiye'deki işsiz sayısı 2 milyon 429 bin kişi, istihdam sayısı da 24 milyon 267 bin kişi oldu.
      -İran'ın bazı ülkelere petrol ihracatını durdurduğu iddialarının ardından Brent petrolün fiyatı yüzde 1,13 artışla 119,89 dolara kadar çıktı.
      -Dışişleri Bakanlığı, Kıbrıs Rum Kesimi'nin sözde münhasır ekonomik bölgesinde uluslararası hidrokarbon arama ruhsat ihalesine çıkmasını protesto etti.
     
     16 Şubat:
     -Ankara'da kamu ihalelerine fesat karıştırıldığı iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında, Kamu İhale Kurumu görevlilerinin de aralarında bulunduğu 12 kişi tutuklandı.
     
     17 Şubat:
     -Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Yunanistan'a doğalgaz akışının başladığını açıkladı.
     
     21 Şubat:
     -Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile Çin Merkez Bankası arasında ikili Para Takas (Swap) Anlaşması imzalandı.
      -Artvin'de inşaatı tamamlanan 249 metre gövde yüksekliği ile sınıfında Türkiye'nin 1., dünyanın da 6. en yüksek beton kemer barajı olan Deriner Barajı'nda su tutulmaya başlandı.
      -Avro Bölgesi maliye bakanları Yunanistan'a ikinci yardım paketine onay verdi. 130 milyar avroluk yardım ve bankalarla yapılan anlaşma Yunanistan'ı iflastan kurtaracak ancak Yunan hükümeti tam denetlenecek.
     
     22 Şubat:
     -Türkiye'deki otomotiv yakıtları tüketiminin 2011 yılında bir önceki yıla göre yüzde 4,4 artarak, 24,8 milyon metreküpe ulaştığı bildirildi.
     
     23 Şubat:
     -Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı, Avrupa Birliği'nin İran'dan petrol ithalatını Temmuz'dan itibaren durduracağına karar vermesiyle son 8 ayın en yüksek seviyesine çıkarak 124,50 dolara yükseldi.
      -İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı, Şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre 0,1, Ocak ayına göre ise 1,8 puan azalarak yüzde 72,9 seviyesinde gerçekleşti.
     
     28 Şubat:
     -Forbes'in ''En Zengin 100 Türk'' listesine göre; Türkiye'nin en zengini 3 milyar dolarlık servetiyle Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin oldu. Listede Çukurova Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet 2,9 milyar dolarlık servetiyle ikinci, Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker 2,8 milyar dolarla üçüncü oldu.
     
     29 Şubat:
     -Uluslararası piyasada altının onsu 1.790 dolara çıkarak, son 3 ayın zirvesini gördü.
     
     1 Mart:
     -İstanbul'daki havalimanlarında el bagajlarında sıvı kısıtlaması başladı.
     -Merkez Bankası'nın açtığı yarışma sonucunda ilk kez belirlenen TL'nin simgesi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı basın toplantısıyla tanıtıldı.
      -TİM verilerine göre, Şubat ayı ihracatı yüzde 10,4 artarak 11 milyar 156 milyon 148 bin dolar oldu.
      -TÜİK verilerine göre, Türkiye'de 2011 yılında işsizlik oranı, 2010 yılına göre 2,1 puan azalarak yüzde 9,8'e geriledi.
      -Kamuoyunda ''intibak yasası'' olarak bilinen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun TBMM Genel Kurulu'nda yasalaştı. Kanun ile 2000 yılı sonrası gelişme hızından pay alamayan emeklilerin intibakı düzenlendi.
     
     3 Mart:
     -TÜİK, Şubat ayında TÜFE'nin yüzde 0,56 arttığını, ÜFE'nin ise yüzde 0,09 gerilediğini açıkladı. Şubat ayında yıllık enflasyon ise TÜFE'de yüzde 10,43, ÜFE'de yüzde 9,15 oldu.
     
     8 Mart:
     -Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eşi vefat etmiş kadınlara Nisan ayından itibaren iki ayda bir 500 lira ödeneceğini açıkladı.
     
     9 Mart:
     -Borç krizindeki Yunanistan'ın Avro Bölgesi ve Uluslararası Para Fonu'ndan aldığı 130 milyar avroluk ikinci kurtarma paketi kapsamında uygulanan tahvil takas işlemine (PSI) beklentilerin üzerinde bir oranda yüzde 85,9 katılım sağlandı. ''Saç tıraşı'' olarak anılan bu işlemle Yunanistan'ın bir kalemde 105 milyar avro borcu silindi.
     
     15 Mart:
     -Avrupa Birliği, İran'ın daha önce aktiflerini dondurduğu bankalarının uluslararası para hareketlerini engellemek için harekete geçti. Uluslararası bankacılık işlemlerine aracılık eden Belçika merkezli kilit kuruluş SWIFT, kara listedeki İran bankalarına hizmet vermeyi durdurdu.
     
     20 Mart:
     -ABD yönetimi, İran'dan ham petrol alımlarını önemli ölçüde düşürdükleri gerekçesiyle 10 AB ülkesi ve Japonya'yı yaptırımlardan muaf tutacağını açıkladı. Söz konusu ülkeler arasında Türkiye yer almadı.
     
     26 Mart:
     -İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı, Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına 0,1 puan azalarak, yüzde 73,1 seviyesinde gerçekleşti.
     
     21 Mart:
     -Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İran'a uygulanacak yaptırımlar konusunda ABD'nin 11 ülkeye istisna vermesiyle ilgili olarak, ''Türkiye'nin listede bulunmuyor olması, olmayacağı anlamına gelmez, şu anda bu görüşmeler şirketler düzeyinde devam ediyor'' dedi.
     
     27 Mart:
     -Merkez Bankası, TL yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların, altın olarak tesis edilebilecek kısmını yüzde 10'dan yüzde 20'ye yükseltti.
     
     30 Mart:
     -TÜİK verilerine göre, Türkiye'nin 2012 yılı Şubat ayında ihracatı, 2011 yılının aynı ayına göre yüzde 17,1 artarak 11 milyar 777 milyon dolara, ithalatı da yüzde 1,1 artarak 17 milyar 713 milyon dolara ulaştı.
      -Türkiye'den KKTC'ye deniz altından borularla taşınacak yılda 75 milyon metreküp suyun depolanacağı Geçitköy Barajı'nın temeli atıldı.
      -ABD Başkanı Barack Obama, küresel piyasada yeterli düzeyde petrol bulunmasının ülkelere, İran'dan ham petrol alımını azaltmaya imkan tanıdığını belirterek, İran'dan petrol alımını ''önemli derecede'' düşürmeyen ülkelere yönelik yaptırıma gideceklerinin kararlılığını açıkladı.
      -Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İran'dan alınan petrolün bir kısmının, Libya'dan alınacak petrolle değiştirilmesine yönelik çalışma başlattıklarını ve karar aldıklarını açıkladı.
     
     31 Mart:
     -TBMM Genel Kurulu'nda, bazı yatırımlara KDV muafiyeti getiren kanun teklifi yasalaştı. Kanuna göre, yap-işlet-devret modeli çerçevesinde gerçekleştirilecek projeler ile Sağlık Hizmeti Temel Kanunu'na göre kiralama karşılığı yaptırılmasına karar verilen sağlık tesislerine ilişkin projeler KDV'den hariç tutulacak.

Erdoğan, cari açığı, ithalatı ve bölgeler arası eşitsizliği azaltıp, istihdamı artırmayı hedefleyen yeni teşvik paketini açıkladı

Ekonomide 2012 yılına damgasını vuran önemli olaylardan biri, yeni teşvik paketinin açıklanması oldu.
       Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, cari açığı, ithalatı ve bölgeler arası eşitsizliği azaltıp istihdamı arttırmayı hedefleyen teşvik paketini açıkladı. Türkiye'yi 6 bölgeye ayıran ve 1 Ocak 2012'den itibaren geçerli olacak yeni teşvik uygulamasında, bölgesel sistem yerine, il bazlı bölgesel teşvik sistemine geçilmesine karar verildi.
      Genel, bölgesel, stratejik ve büyük yatırımlar olarak 4 ayaklı hazırlanan sistemle yatırımcılara KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, faiz desteği, yatırım yeri tahsisi gibi destekler verilecek. Cari açığa çözüm olacak stratejik yatırımlara önemli desteklerin verildiği yeni sistemde, KDV iadesi desteği ise ilk kez uygulanmaya başlandı.
      Yatırımları teşvik paketinin ardından Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da tasarrufu teşvik paketinin detaylarını açıkladı. Buna göre, bireysel emeklilik sistemine yatırılan her 100 lira için devlet de 25 liralık katkı yapacak. Devletin katkısı, yıllık brüt asgari ücretin 4'te 1'ini geçmeyecek. Yurt dışından yolcu beraberinde getirilen cep telefonlarından 100 TL'lik harç alınması uygulamasına geçilecek.
     
     Türkiye yüzde 8,5 büyüdü
    
     2011'in son çeyreğinde büyüme hızı yüzde 5,2'ye gerileyince 2011 büyümesi bir önceki yıla göre hafif bir gerileme ile yüzde 8,5 oldu. Türkiye'nin dolar cinsinden gayri safi yurt içi hasılası 772 milyar 298 milyon dolar, kişi başına milli geliri ise 10 bin 444 dolar oldu.
      Kamu görevlileri sendikaları ile hükümet arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinin ilki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yapıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ''Bugün, kamu görevlileri sendikacılığı ve çalışma hayatı açısından tarihi bir gün. Çünkü kamu görevlileri sendikacılığında ilk kez toplu sözleşme görüşmesi yapılmaktadır'' dedi.
      Uzun ve zorlu geçen görüşmelerin ardından Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, memur maaşlarına 2012 yılı ve 2013 yılında yapılacak zam oranlarını belirledi. Kurul, memur maaşlarına yapılacak zammın 2012 yılı için yüzde 4+4, 2013 yılı için yüzde 3+3 olmasına karar verdi.
     
     Yabancılara mülk satışı
    
     Yabancılara mülk satışını kolaylaştıran, Tapu Kanunu ve Kadastro Kanunu'nda değişiklik yapan tasarı Mayıs ayı başında Meclis'te kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, ülke menfaatlerinin gerektirdiği hallerde, Bakanlar Kurulu'nca belirlenen ülkelerin vatandaşı olan yabancı uyruklu kişiler, Türkiye'de taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinebilecek.
      Bakanlar Kurulu'nun Dışişleri Bakanlığı'ndan görüş alma şartı kalkacak. Yabancıların edinebilecekleri taşınmazlar ve sınırlı ayni hakların toplam alanı, özel mülkiyete konu alanlar için ilçe yüzölçümünün yüzde 10'unu, ülke genelinde ise kişi başına 30 hektarı geçemeyecek. Bakanlar Kurulu, 30 hektarı 2 katına çıkarabilecek. Daha önce, yabancıların ülke genelinde alabileceği taşınmazların toplam yüzölçümü, 2,5 hektarı geçemiyordu.
      Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) Projesi Hükümetlerarası anlaşması Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın şahitliğinde imzalandı. Erdoğan, TANAP ile hedeflenenin 50 milyar metreküp doğalgaz olduğunu belirterek, ''Bugün 6 milyar metreküp ama daha sonra buradan 10 milyar metreküp doğalgaz alabileceğiz. Daha sonraki yıllarda ne kadar ihtiyacınız varsa, Aliyev gardaşım o kadar verebiliriz dedi. Sıkıntı yok'' dedi.
     
     Yeni Türk Ticaret Kanunu
    
     Türk ticari hayatında devrim niteliği taşıyan değişiklikleri içinde barındıran yeni Türk Ticaret Kanunu yılın ikinci çeyreğinde Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni Türk Ticaret Kanunu, teknoloji ve iktisadi hayatta yaşanan değişim ve gelişmelere paralel olarak hazırlanan kanun ticarette yeni bir dönemin kapıları açtı.
      Yeni TTK'ya göre, şirketler uluslararası standartlarda defter tutacak. Tek kişi, bir anonim şirket veya limited şirket kurabilecek. Şirket toplantıları elektronik ortamda yapılabilecek. Kanunda kredilerde ''eşin rızası''nın aranmasına ilişkin düzenleme iş dünyasının tepkisini çekti.
     
     Yılın ikinci üç aylık döneminde yaşanan gelişmeler şöyle:
    
     1 Nisan:
     -TİM verilerine göre, ihracat Mart ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,1 artışla 12 milyar 608 milyon dolar oldu.
     
     2 Nisan:
     -TÜİK, Türkiye'nin 2011 yılında yüzde 8,5 büyüdüğünü açıkladı. Türkiye'nin dolar cinsinden gayri safi yurt içi hasılası 772 milyar 298 milyon dolar, kişi başına milli geliri ise 10 bin 444 dolar oldu.
     
     3 Nisan:
     -Mart ayında TÜFE yüzde 0,41, ÜFE yüzde 0,36 arttı. Mart ayı itibariyle yıllık enflasyon TÜFE'de yüzde 10,43, ÜFE'de ise yüzde 8,22 oldu.
      4 Nisan:
     -Kamu görevlilerine toplu sözleşme hakkı tanıyan Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.
     
     5 Nisan:
     -Başbakan Erdoğan, cari açığı, ithalatı ve bölgeler arası eşitsizliği azaltıp istihdamı arttırmayı hedefleyen yeni teşvik paketini açıkladı.
     
     6 Nisan:
     -Kredi Kayıt Bürosu, ilk defa bireysel ve ticari şirketlere yönelik başlattığı yeni hizmeti ''Çek Raporu Sunum Sistemi''ni devreye aldı.
     
     7 Nisan:
     -Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira beyanı uygulaması ile mükellef sayısının yüzde 41 arttığını ve ilk kez beyan verenlerin oranının yüzde 156 artarak 356 bin kişiye ulaştığını açıkladı.
     
     8 Nisan:
     -Başbakan Erdoğan 320 işadamıyla birlikte çeşitli anlaşmalar yapmak üzere Çin'e gitti.
     
     9 Nisan:
     -Türkiye ile Çin Halk Cumhuriyeti arasında Nükleer Enerjinin Barışçıl Amaçlarla Kullanımına İlişkin İşbirliği Anlaşması ile nükleer enerji alanında işbirliğini içeren niyet mektubu Başbakan Erdoğan ve Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Vın Ciabao'nun nezaretinde imzalandı.
     
     10 Nisan:
     -İran, Yunanistan'a ham petrol ihracatını durdurdu.
    
     11 Nisan:
     -Kamu görevlilerine toplu sözleşme hakkı tanıyan ''Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'' Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.
      -15. Avrasya Ekonomi Zirvesi, çok sayıda ülkeden cumhurbaşkanı, başkan, bakan ve dini temsilcinin katılımıyla İstanbul'da başladı.
      -İran, ham petrol ihracatını durdurduğu ülkeler listesine Almanya'yı da ekledi.
     
     12 Nisan:
     -Ekonomik krizin etkisindeki Yunanistan'da işsizlik Ocak ayında yüzde 21,8 olarak gerçekleşti.
     
     13 Nisan:
     -Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yeni nükleer güç santrali çalışmalarını Japonya, Güney Kore ve Çin ile yürüteceklerini duyurdu.
      -Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, baldan sonra tüketiciyi yanıltan et ürünleri ile peynir üreticisi firmaları da teşhir etti.
     
     16 Nisan:
     -TÜİK verilerine göre, Türkiye'de işsizlik 2012 yılı Ocak döneminde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla 1,7 puan gerileyerek yüzde 10,2 oldu.
      -Bütçe açığı Mart ayında 5,5 milyar lira, ilk üç ayda ise 6,5 milyar lira oldu.
      -Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 2012-2014 dönemi için enflasyon hedefini yüzde 5 düzeyinde belirlediklerini bildirdi.
     
     17 Nisan:
     -Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, tasarrufu teşvik paketinin detaylarını açıkladı. Buna göre, bireysel emeklilik sistemine yatırılan her 100 lira için devlet de 25 liralık katkı yapacak.
     
     18 Nisan:
     -Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, borçlanma faizinin yüzde 5'te, borç verme faizinin yüzde 11,5'te, politika faizinin yüzde 5,75'te sabit tutulmasına karar verdi.
      -Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Time dergisinin ''dünyanın en etkili 100 ismi'' listesinde yer aldı.
      -İsviçre hükümeti, 11 şirket ve kişinin varlıklarını dondurarak İran'a yönelik finansal yaptırımların kapsamını genişletti.
     
     19 Nisan:
     -Kamuoyunda 2B olarak adlandırılan orman vasfını yitirmiş Hazine arazilerinin satışını öngören kanun tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.
     
     20 Nisan:
     -İstanbul Boğazı'na inşa edilecek 3. köprünün yapımını da içeren Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin Odayeri-Paşaköy Kesimi yap-işlet-devret modeliyle ihale edildi. 4 firma teklif verdi, teknik değerlendirmede bir firmanın elenmesiyle ihalede 3 firma kaldı.
     
     22 Nisan:
     -IMF, borç yükü içindeki Avrupa ülkelerine, güven ve verimliliği artırmak, güçlü ve dengeli büyümeyi teşvik etmek için ''cesur yapısal reformları hayata geçirmeleri'' çağrısında bulundu.
     
     23 Nisan:
     -Türkiye ile Mısır arasında Ro-Ro ve karayolu transit taşımacılığına ilişkin mutabakat zaptı imzalandı.
     
     25 Nisan:
     -Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kamuoyunda ''2B Kanunu'' olarak adlandırılan orman vasfını yitirmiş hazine arazilerinin satışını öngören kanunu onayladı.
     
     26 Nisan:
     -TPAO, Türkiye ve KKTC'nin aldığı siyasi karar çerçevesinde Gazimağusa kentinde gaz ve petrol aramak için sondaj çalışmalarına başladı.
      -Türkiye'nin ikinci en büyük doğalgaz dağıtım bölgesi olan Başkent Doğalgaz ihalesi 3. kez iptal edildi.
     
     27 Nisan:
     -Türkiye'nin vergi rekortmenleri belirlendi. Semahat Sevim Arsel, tahakkuk ettirilen 33 milyon 622 bin 742 lira vergi ile 2011 yılı vergi rekortmeni oldu. Listenin 2. sırasında 33 milyon 570 bin 709 lira vergi tahakkuk ettirilen Rahmi Koç, 3. sırada ise 25 milyon 185 bin 992 lira vergi tahakkuk ettirilen Suna Kıraç yer aldı.
      -Standard and Poor's, İspanya'nın uzun vadeli kredi notunu iki kademe birden indirerek ''A''dan ''BBB+''ya düşürdü.
     
     28 Nisan:
     -Nail Olpak, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) genel başkanlığına getirildi.
     
     30 Nisan:
     -Kamu görevlileri sendikaları ile hükümet arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinin ilki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yapıldı.
      -Türkiye'nin yılın ilk üç ayındaki ihracatı, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 12,6 artarak 35 milyar 367 milyon dolara yükseldi. Aynı dönemde ithalat yüzde 0,7 oranında geriledi ve 55 milyar 691 milyon dolar oldu.
     
     1 Mayıs:
     -Standard and Poor's, Türkiye'nin ''pozitif'' olan kredi notu görünümünü ''durağan'' olarak revize etti.
      -1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü dolayısıyla tüm yurtta çeşitli etkinlikler düzenlendi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Tandoğan Meydanı'nda düzenlenen mitinge katıldı. Çelik, 1977'de Taksim Meydanı'ndaki olaylı mitingin ardından 1 Mayıs kutlamalarına katılan ilk bakan oldu.
      -TİM verilerine göre, Türkiye'nin Nisan ayında ihracatı, yüzde 2,9 azalışla 11 milyar 407 milyon 106 bin dolar seviyesinde gerçekleşti.
     
     2 Mayıs:
     -Okul Sütü programı kapsamında, tüm okullara ilk parti süt dağıtımı yapıldı ancak sütün dağıtıldığı ilk gün çeşitli illerde bazı öğrenciler rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı.
      -Standard and Poor's, Yunanistan'ın uzun vadeli kredi notunu yükseltti.
    
     3 Mayıs:
     -ABD'de 30 yıllık sabit mortgage faizi yüzde 3,84 ile 1950'den beri en düşük seviyeye indi.
      -TÜİK, Nisan ayında TÜFE'nin yüzde 1,52, ÜFE'nin yüzde 0,08 arttığını açıkladı. Nisan ayı itibariyle yıllık enflasyon ise TÜFE'de yüzde 11,14, ÜFE'de yüzde 7,65 oldu.
      -Yabancılara mülk satışına olanak sağlayan, Tapu Kanunu ve Kadastro Kanunu'nda değişiklik yapan tasarı Meclis'te kabul edilerek yasalaştı.
      -Türkiye'nin kredi notu görünümünü düşüren Standard and Poor's'a başta Başbakan Erdoğan olmak üzere ekonomi çevrelerinden sert tepki geldi.
     
     4 Mayıs:
     -Petrol fiyatları Şubat ayından beri ilk defa 100 doların altına düştü. ABD'de Batı Teksas türü ham petrolün Haziran teslimi varil fiyatı bugünkü işlemlerde 3,16 dolar gerileyerek 99,38 dolara indi.
     
     5 Mayıs:
     -2012'nin ilk çeyreğinde 157 borsa şirketi 3 milyar 618 milyon lira net kar açıkladı.
     
     9 Mayıs:
     -ÖYK, Petkim'deki yüzde 10,32'lik kamu hissesinin nihai pazarlık görüşmesinde 168 milyon 500 bin dolarla en yüksek teklifi veren Socar Turkey Enerji AŞ ve Socar International DMCC OGG'ye satışını onayladı.
      -Afet Sigortaları Kanunu Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Yasayla, ''tsunami'' de zorunlu deprem sigortası kapsamına alındı.
      10 Mayıs:
     -Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2B arazilerinde ortalama fiyatın metrekare başına 8,5 lira olacağını bildirdi.
     
     11 Mayıs:
     -ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Memişoğlu görevinden istifa etti.
     -Cari açık, ekonomik aktivitede yavaşlama ve dış ticaret açığındaki azalmanın etkisiyle Mart'ta 6,1 milyar dolar oldu.
     
     13 Mayıs:
     -Rize-Erzurum karayolunun İkizdere-İspir bölümünde Ovit Dağı'nda yapılacak tünelin temeli atıldı.
     
     14 Mayıs:
     -Hükümet memurlara 2012 için yüzde 3+3, 2013 içinde 2+3 zam önerdi. 2012'de yüzde 16, 2013'te yüzde 14 zam isteyen memur konfederasyonları genel greve hazır olduklarını belirtti.
     
     15 Mayıs:
     -Merkezi Yönetim Bütçesi, bir önceki yıl Ocak-Nisan döneminde 3 milyar 68 milyon lira açık verirken, bu yılın aynı döneminde yüzde 63,6 oranında artışla, 5 milyar 19 milyon lira açık verdi.
      -Türkiye'de işsizlik 2012 yılı Şubat döneminde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla 1,1 puan azalışla yüzde 10,4 oldu.
      -Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.
     
     17 Mayıs:
     -Habur Sınır Kapısı'nda Irak'a yapılacak ihracatta, yaş meyve ve sebze dışındaki tüm ürünlerde İsviçreli SGS gözetim firmasından gözetim raporu koşulu getirilmesini protesto eden şoförler, kontak kapatma eylemi yaptı. Eylem nedeniyle yaklaşık 30 kilometrelik araç kuyruğu oluştu.
     
     18 Mayıs:
     -Merkez Bankası geçen yıl vergilendirme döneminde 1 milyar 448,5 milyon lira kurumlar vergisi tahakkuku ile vergi rekortmenleri listesinde ilk sırada yer aldı. Merkez Bankası'nı Türk Telekom ve Turkcell izledi.
     
     21 Mayıs:
     -Kamudaki toplu iş sözleşmesi görüşmeleri çerçevesinde, Kamu İşveren Heyeti nihai teklifini sunarak, 2012 için yüzde 3,5+4, 2013 için yüzde 3+3 zam önerdi.
     
     22 Mayıs:
     -Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'de kayıtdışı ekonominin seviyesinin yüzde 27,7'ye düştüğünü açıkladı.
     
     23 Mayıs:
     -OECD Bakanlar Konseyi, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında Paris'te toplandı.
      -Toplu sözleşme görüşmelerinden sonuç alamayan memurlar ülke genelinde 1 günlük iş bırakma eylemi yaptı.
     
     24 Mayıs:
     -Fransız-Belçika ortaklığındaki Dexia'nın zora düşmesiyle satışa çıkarılan Denizbank'ın Rus Sberbank'a satıldığı açıklandı.
     
     29 Mayıs:
     -Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, memur maaşlarına 2012 yılı ve 2013 yılında yapılacak zam oranlarını belirledi. Kurul, memur maaşlarına yapılacak zammın 2012 yılı için yüzde 4+4, 2013 yılı için yüzde 3+3 olmasına karar verdi.
      -Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin Odayeri-Paşaköy (3. Boğaz Köprüsü dahil) Kesimi'nin ihalesine teklif veren iş ortaklıklarının teklifleri açıklandı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, ihalede, yapım süresi dahil en kısa işletme süresini 10 yıl 2 ay 20 gün ile İçtaş İnşaat Sanayi Ticaret AŞ-Astaldi Ortak Girişim Grubu'nun verdiğini bildirdi.
      -Merkez Bankası, Türk Lirası yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların yabancı para olarak tutulabilecek kısmına ilişkin üst sınırı yüzde 40'tan yüzde 45'e yükseltti.
      -Havacılık iş koluna grev yasağı getiren kanun teklifinin TBMM'de görüşülmesine tepki gösteren ve grev yasağını protesto eden Türk Hava Yolları çalışanları iş bıraktı, 128 uçak seferi iptal edildi.
      -Bireysel Emeklilik Sistemi'nde değişiklik yapan kanun tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.
     
     30 Mayıs:
     -Maliye Bakan Yardımcılığı'na Abdullah Erdem Cantimur atandı.
    
     31 Mayıs:
     -TÜİK, Nisan ayında ihracatın 2011 yılının aynı ayına göre yüzde 6,8 artarak, 12 milyar 676 milyon dolara çıktığını, ithalatın ise aynı dönemde yüzde 8 azalarak 19 milyar 274 milyon dolar olduğunu bildirdi. Bir önceki yıl Nisan ayında 9 milyar 80 milyon dolar olan dış ticaret açığı bu yılın Nisan ayında 6 milyar 597 milyon dolara geriledi.
     
     4 Haziran:
     -Enflasyon 6 ay aradan sonra tek haneye indi. TÜİK, Mayıs ayında TÜFE'nin yüzde 0,21 gerilediğini, ÜFE'nin ise yüzde 0,53 arttığını açıkladı. Mayıs ayı itibarıyla yıllık enflasyon ise TÜFE'de yüzde 8,28, ÜFE'de yüzde 8,06 oldu.
     
     5 Haziran:
     -Türkiye'de ilk kez düzenlenen Dünya Ekonomi Forumu İstanbul'da başladı.
     -Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin 2002'de 23,5 milyar dolar olan IMF'ye borcunun 1,7 milyar dolara düştüğünü, 2013 Nisan ayında bu borcun sıfırlanacağını duyurdu.
     
     8 Haziran:
     -IMF'den Türk ekonomisine övgü. IMF'den yapılan açıklamada, Türk ekonomisinin Avro Bölgesi'nde artan gerginliğe ve en gelişmiş ülkelerdeki zayıf iyileşmeye karşı dayanıklılık gösterdiği belirtilerek, ''Ancak azalmakla birlikte kırılganlıklar sürmekte'' ifadesi kullanıldı.
      -Denizbank'ın yüzde 99,85'ini 3,5 milyar dolara Rusya'nın en büyük bankası Sberbank resmen satın aldı.
     
     11 Haziran:
     -Dünyanın en prestijli ödülü olarak kabul edilen ve her yıl 5 ayrı dalda Nobel madalyası ile verilen para ödülünde bu yıldan itibaren yüzde 20 indirime gidildiği açıklandı.
      -Nisan ayında cari açık geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 35 düşerek, 4,96 milyar dolara indi.
     
     12 Haziran:
     -Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İran'dan ham petrol alımını azaltan TÜPRAŞ'ın Libya ile 1 milyon tonluk anlaşma yaptığını, Suudi Arabistan ile uzun dönemli kontrat görüşmelerine başladığını bildirdi.
     
     13 Haziran:
     -Vergi indirimi sistemi yerine devlet katkısının getirildiği ve devletin sisteme konulan paranın yüzde 25'i oranında katkı sağlayacağı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu'nda değişiklik yapan tasarı, TBMM Genel Kurulu'nda yasalaştı.
      -Dünya Bankası, Türkiye'nin 2012 ekonomik büyüme tahminini değiştirmeyerek yüzde 2,9 oranında tuttu.
     
     15 Haziran:
     -Türkiye'de 2012 yılı Mart döneminde işsizlik oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,9 puan azalarak, yüzde 9,9 oldu. Böylece işsizlik oranı geçen yıl sonundan bu yana yeniden tek haneye indi.
      -Mayıs ayında vergi gelirleri bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13,7 artışla 26,5 milyar lira, faiz hariç bütçe giderleri ise yüzde 17,8 oranında artarak 23,8 milyar lira oldu.
      -Kamuoyunda ''ombudsmanlık'' olarak bilinen Kamu Denetçiliği Kurumu kurulmasına ilişkin tasarı TBMM Genel Kurulu'nda yasalaştı.
     
     18 Haziran:
     -2012 müdahale alım fiyatı, Anadolu kırmızı sert ekmeklik buğday için ton başına 665 lira olarak belirlendi.
      -Tadilat ve bakım sebebiyle Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde 2 şerit gece yarısından itibaren, Haliç Köprüsü yan yolu ise 05.00'ten itibaren trafiğe kapatıldı.
     
     19 Haziran:
     -Yeni teşvik paketi olarak da bilinen ''Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkındaki'' Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
      -Merkez Bankası, Türkiye'nin IMF kaynaklarına uluslararası rezervler arasında sayılmak kaydıyla 5 milyar dolara kadar katkıda bulunacağını açıkladı.
     
     20 Haziran:
     -TBMM Genel Kurulu'nda, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Tasarısı yasalaştı.
     -Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin devlet tahvili notunu ''BA 2''dan ''BA 1''e yükseltti, görünümü ise pozitif olarak teyit etti.
     
     21 Haziran:
     -Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, borçlanma faizinin yüzde 5'te, borç verme faizinin yüzde 11,5'te, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faizinin de yüzde 5,75'te sabit tutulmasına karar verdi.
      -Küresel büyümenin daha da azalacağı ve petrol talebinin düşeceği beklentileri ile petrolün varili 91 dolara geriledi.
      -TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen ''Torba Teklif'' ile Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ'nin bütün halinde özelleştirilmesine karar verildi.
     
     22 Haziran:
     -TMSF Başkanlığı'na Şakir Ercan Gül yeniden atandı. BDDK Başkanlığı'na Mukim Öztekin getirildi.
     
     25 Haziran:
     -İspanyol Hükümeti, bankaları kurtarmak için kredi yardımı istediği Avro Grubu'na resmi başvuruyu yaptı.
      -Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Güney Kıbrıs'ın ''BBB-'' olan uzun vadeli kredi notunu ''BB+''ya düşürdü, kredi not görünümünü de ''negatif'' olarak belirledi.
      -İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı, Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre 2,1 puan azalarak, yüzde 74,6seviyesinde gerçekleşti.
     
     26 Haziran:
     -Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) Projesi Hükümetlerarası anlaşması Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın şahitliğinde imzalandı.
     
     27 Haziran:
     -Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ tarafından tasarlanan Türk Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı (HÜRKUŞ) görkemli bir törenle hangardan çıkarıldı.
     
     28 Haziran:
     -ABD yönetimi, İran'dan petrol alımlarını önemli ölçüde düşürdükleri gerekçesiyle Çin ve Singapur'u ekonomik yaptırımlardan muaf tutacağını açıkladı.
      -AB devlet ve hükümet başkanları, ekonomik büyümenin teşvik edilmesi için acil olarak 120 milyar avro kaynak bulunması konusunda uzlaştı.
      29 Haziran:
     -Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlandı. Kanun ile vergi indirimi sistemi yerine devlet katkısı getirildi.
     
     30 Haziran:
     -Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan (Guvernör) Yardımcılığına Murat Çetinkaya atandı.
      -Türk ticari hayatında devrim niteliği taşıyan değişiklikleri içinde barındıran yeni Türk Ticaret Kanunu Resmi Gazete'de yayımlandı.

Türkiye'nin büyüme hızı ilk çeyrekte yüzde 3,2, ikinci çeyrekte yüzde 2,9 olarak açıklandı

Yılın üçüncü çeyreğinde, AB üyelerinin Ocak ayında kararlaştırdığı İran'a kademeli petrol ambargosu tamamen yürürlüğe girdi.
      Türkiye'nin büyüme hızı ilk çeyrekte yüzde 3,2, ikinci çeyrekte 2,9 olarak açıklandı. Fakat Aralık ayında ilk çeyrek büyüme rakamı yüzde 3,4, ikinci çeyrek büyüme rakamı da yüzde 3 olarak revize edildi. Büyüme hızındaki düşüş, bireysel tüketimin yüzde 0,5, yatırımların ise yüzde 7,4 daralmasından kaynaklandı.
      8 aylık bütçe açığı 8,5 milyar lirayı aşınca içki, tapu, akaryakıt ile otomobil ÖTV'si artırıldı. Bu çerçevede, tapu işlemlerinde binde 16,5 olarak uygulanan tapu harçları binde 20'ye yükseltildi. Motorlu taşıtlardan 1600 cm3 motor silindir hacmini aşmayanlardan alınan ÖTV miktarı yüzde 37'den yüzde 40'a çıkarıldı. 95 oktan kurşunsuz benzin ve katkılı kurşunsuz benzinden litre başına alınan ÖTV tutarı 1,8765 liradan 2,1765 liraya, 98 oktan kurşunsuz benzin de 1,9985 liradan 2,2985 liraya, motorin ve kırsal motorinde de 1,2945 liradan 1,5945 liraya yükseldi. Şaraptan alınan ÖTV 21,58 liradan 25,25 liraya, rakıdan alınan ÖTV ise 66 liradan 77 liraya yükseltildi.
     
     Altın ihracatı rekor üstüne rekor kırdı
    
     Yılın başından beri hızlı bir artış gösteren elektrik tüketimi, sıcak yaz günlerinde klima kullanımının artmasıyla Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. Türkiye'de günlük elektrik tüketimi 785 milyon 446 bin kilovatsaate (kWh) ulaştı.
     

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde