2011 yılında Türkiye'de kaç bin araç satıldı?

2011 yılında Türkiye'de kaç bin araç satıldı?

Türkiye'de 2011 yılında araç satışıyla tüm zamanların rekoru kırıldı.

2011 yılında Türkiye'de kaç bin araç satıldı?
16px
24px
10.01.2012 08:54
ABONE OLgoogle

Türkiye'de 2011 yılında 910 bin adet araç satılarak tüm zamanların rekoru kırıldı. 2010 yılında 792 bin araç satılmışken bu rakam geçen yıl yüzde 13,61 artarak 910 bin olarak gerçekleşti.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Mustafa Bayraktar, 2011 yılına ilişkin araç satış rakamlarını açıkladı. Buna göre geçen yıl Türkiye'de 593 bin adedi aşan otomobil ve 270 bin hafif ticari araç olmak üzere otomobil ve hafif ticaride toplam 863 bin 439 adetlik satış rakamına ulaşıldı. Bayraktar, bu rakama 45 bin adetlik ağır vasıtayı da eklediklerinde 2011 yılını 910 bin adetlik satış rakamı ile kapattıklarını söyledi. Bayraktar, "Pazarımız 910 bin adede ulaştı. Bir milyon sınırına yaklaştık." dedi.
 
ODD dün akşam 2011 yılı satış gerçekleşmelerini ve en çok satan model ve markaları açıkladı. Ayrıca bu yıl ikincisini düzenlediği iletişim yarışmasında dereceye giren marka ve modeller de ödüllendirildi. ODD'nin açıklamasına göre 2011 yılının en çok satan markası Ford oldu. Ford markası geçen yıl Türkiye'de 141 bin 633 adetlik satış rakamıyla birinci sıraya yerleşti. Ford, son on yıldır Türkiye'nin en çok satan markası konumunda. Ford adına ödülü alan yönetici Oğuz Toprakoğlu, "On yıldır en çok satan markayız. Liderlik yarışında bizi motive eden rakip markalara da çok teşekkür ederim." dedi.
 
2011'in en çok satan modeli ise Renault Symbol oldu. Renault adına ödülü alan pazarlama müdürü Merih Tüzün, uzun yıllardır ürettikleri Symbol'ün her yıl en çok satan model olduğunu söyledi. 2012 yılında da Symbol'ün aynı başarıyı tekrarlayacağını söyleyen Tüzün, "Ancak seneye ben olmayacağım. Çünkü biraz Fransa'da kaldıktan sonra yönetici olarak İran'a gideceğim." dedi. ODD'nin ödül gecesini sunan Beyazıt Öztürk'ün "Tebrik ederiz." demesi üzerine, "Sağolun. Önce biraz Fransa'ya sonra Renault İran'ın başına geçeceğim. Gerçi bazıları geçmiş olsun diyor ama..." diye konuştu.
 
2011'in en hızlı büyüyen hafif ticarî araç markası Mercedes Benz olurken, en hızlı büyüyen otomobil markası ise Borusan'ın distribütörü olduğu Mini oldu. 2011'in en çok satan hafif ticarî araç markası ise Ford oldu. İletişim ödülleri dalında ise 'yılın basın lansmanı' ödülü, gazetecilerin oylarıyla BMW olarak seçildi. Halkla ilişkiler uzmanı 13 kişilik jürinin oylarıyla ise yılın outdor ödülü Opel'e, yılın sosyal sorumluluk ödülü Renault'a, yılın radyo spotu ödülü Citroen Nemo'ya, yılın halkla ilişkiler ödülü Mercedes Benz'e, yılın gazete ilanı ödülü Ford'a, yılın televizyon reklamı ödülü Fiat Punto'ya ve jüri özel ödülü de Toyota'ya verildi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde