2011’de yüzde 8.3 büyüdük, yeni teşvik önce yara kapatacak

2011’de yüzde 8.3 büyüdük, yeni teşvik önce yara kapatacak

Uluslararası Yatırımcılar Derneği’nin (YASED) 31’inci Olağan Genel Kurulu’na katılan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye’nin hedefini dünya şampiyonluğu olarak koymuş bir ülke olduğunu belirterek, 2011 büyümesinin yüzde 8.3-8.5 düzeyinde beklendiğini söyledi

2011’de yüzde 8.3 büyüdük, yeni teşvik önce yara kapatacak
16px
24px
29.02.2012 08:56
ABONE OLgoogle

Yeni teşvik sisteminin bugün Başbakan Erdoğan’a sunulacağını açıklayan Çağlayan, 4 bacağa ayrılan bu teşviklerle ve özel ekonomik bölgelerle birlikte Türkiye’ye gelecek yabancı yatırımlarda 3 önemli değişim olacağını vurguladı. Çağlayan, bu değişimlerin yatırım hacmini artıracağını, yatırımları çeşitlendireceğini ve sektörel çeşitlilik sağlayacağını söyledi.

Başbakan’a sunuluyor

Bakan Çağlayan, yeni teşvik sistemi ile kendisine pazar arayan yatırımcıların yeniden çok cazip teşviklerle karşı karşıya kalacağı bir ortama süratli bir şekilde girildiğini belirterek, teşviklerin bir aksilik olmazsa bugün Başbakan’a sunulacağını söyledi. Çağlayan, “Başbakanımızın uygun göreceği bir tarihte yeni teşvik sistemimizi kamuoyuna açıklayıp, düzenlemeleri süratle yaparak yeni teşvik yasasını Türkiye’nin gündemine getireceğiz” dedi.

Yaralar kapanacak

Teşvik sistemini 4 önemli bacağa ayırdıklarını ifade eden Çağlayan, şunları söyledi: “Bunun bir tanesi genel teşvik sistemidir. Bir diğeri bölgeseldir, bölgeler arası gelişmişlik farkının ortadan kaldırılmasını amaçlar. Bir diğeri büyük projedir. Büyük projeler süregelen sistemimizde devam eder vaziyette olacaktır. 12 sektörde bu konuda verilecek teşviklerin yoğunlukları yeniden değiştirilecektir. Son olarak da asıl getirdiğimiz, bir yerde cari açığın panzehiri olacak, stratejik yatırımlar dediğimiz teşvikler olacaktır. Asıl önemli nokta, cari açık noktasında bu. Cari açığı azaltmak için gidere yönelik çalışmalar yeterli olmaz. Geliri de artırmamız gerekiyor ancak önce yaraları kapatacağız.”

Zorlu dönemdeyiz ama yatırım girişi sürer

ULUSLARARASI Yatırımcılar Derneği’nin (YASED) Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Karaca, Türkiye’ye uluslararası doğrudan yatırım girişlerinin 2011 yılında, 2010 yılına göre yüzde 74 artış göstererek, 15.7 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirtti. Karaca, “2012 yılında piyasaları daha zorlu bir dönem beklemekle birlikte, Türkiye’ye uluslararası yatırımcıların ve özel sermaye fonlarının ilgisinin sürmesini ve birleşme, satın alma ve sıfırdan yatırımların artarak devam etmesini öngörüyoruz. Ülkemize var olan sermayenin korunmasınında önemli olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu. Karaca, Türkiye’ye katma değeri yüksek yatırımların ve sermayenin çekilmesi, yerlileştirmenin desteklenmesi ve istihdamın artırılması yönünde vergi ve teşvik enstrümanlarının iyileştirilmesi ve etkinleştirilmesinin önemini vurguladı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde