200 şirkete el kondu: TMSF satacak da nasıl satacak

200 şirkete el kondu: TMSF satacak da nasıl satacak

FETÖ soruşturmalarıyla el konan ve TMSF’ye devredilen şirket sayısı 200’ü buldu.

200 şirkete el kondu: TMSF satacak da nasıl satacak
16px
24px
02.10.2016 15:05
ABONE OLgoogle

FETÖ soruşturmalarıyla el konan ve TMSF’ye devredilen şirket sayısı 200’ü buldu. Böylece Türkiye’nin en büyük holdinglerinden biri haline gelen TMSF, envanter çıkarmak için sahaya çıktı. Bir ay içinde tamamlanacak çalışma sonunda, satış, birleşme veya kapatmalar gündeme gelecek. 

MÜJDELER olsun! Türkiye’de çok yakında dünyanın en büyük grupları arasına üst sıralardan girecek bir holding doğdu. Bu holding adı Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF). Kesin rakam bilinmiyor ama ilk belirlemelere göre TMSF’nin şimdiden irili ufaklı 200 şirketi oldu.Müjde dedim ama durumun pek müjdelik yanı yok tabii ki. Bir zamanlar batık bankalar ve bağlı şirketleriyle uğraşan TMSF, tam “işleri bitirdim” derken, yeni bir tasfiye sürecinin ortasına düştü. Üstelik karmaşık ve akla karanın hiç belli olmadığı bir süreç bu. Önceki dönemde hesabı kitabı belli, genel anlamda hesapları düzgün yani kurum olmuş şirketlerle uğraşan TMSF, bu kez Bayburt’taki contacıdan, Gaziantep’teki halıcıya kadar geniş bir yelpazede çalışacak...

SAHADA 50 UZMAN

Aldığım bilgilere göre TMSF yaklaşık 50 uzmanı ile Türkiye’nin her köşesinde saha çalışmaları yapmaya başlamış. Bu çalışmaların sonunda el konulan şirketlerin durumu tespit edilecek. Satılacak olan satılacak, birleşecek olan birleşecek, kimileri de kapatılacak.Sahadan gelen ilk izlenimler, sürecin uzun ve zorlu olacağını gösteriyor. Çünkü iddiaya göre şirketlerin bazıları malları kaçırmış, bir masa bir kasa kalmış, kimi de mağdur. Bazı ispiyonların doğruluğu tartışmalı el koyulan  şirketlerin geleceği belirsiz...
TMSF satacak da nasıl satacak

BİR AYDA BİTECEK

Şirketlerin TMSF’ye geçmesi, bankalarla yapılacak anlaşmalar, kredi geri çağırmaları ve tedarikçilerle ortak yol bulma gibi konularda bir kalkan olacak gibi görünse de şirketlerin zarar görmeden ayakta kalabilmesi için hızlı hareket etmek şart. TMSF’nin yaklaşık bir ay içinde envanteri çıkarıp, çalışmalara başlayacağı belirtiliyor. Bu arada şirketlerin faaliyetleri sonucu elde edilen gelirlerin bir hesapta muhafaza edileceği, mahkeme sonucuna göre beraat edene parasının verileceği söyleniyor.

Beraat etmeyenin parası ise hazineye gelir kaydedilecek.Ancak tasfiye sürecinin de kolay olmayacağı anlaşılıyor. Sıra bu şirketlerin satılmasına geldiğinde, alıcı bulmak çok zor olacak. Gaziantep’de yaşanan bir örnek bunun ipuçlarını veriyor. Çok bilinen bir halı markasının satışı gündeme gelmiş. Ancak hiçbir girişimci, bırakın şirketi, makinalarını bile almaya yanaşmamış. TMSF’nin ilk dönemindeki operasyonlar Başkan Ahmet Ertürk’e “Soygunu gören adam” kitabını yazdırmıştı, bakalım bu dönemin sonunda Şakir Ercan Gül’ün nasıl bir kitabı çıkacak!

Jale Özgentürk/Hürriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde