20 bin lüks araca ceza geliyor

20 bin lüks araca ceza geliyor

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, lüks araç ve lüks konut sahiplerine dokunacak

20 bin lüks araca ceza geliyor
16px
24px
23.11.2012 07:46
ABONE OLgoogle

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira gelirini düşük gösteren lüks konut sahiplerinin üzerine gideceklerini belirtti. Şimşek, bazı lüks konaklarda kira 5 bin dolar olmasına karşın verginin 2 bin dolar üzerinden ödendiğini belirterek, bu tür bölgelerde denetim yapacaklarını söyledi.

Bakan Şimşek, bir grup gazetecinin sorularını yanıtlarken, düşük gösterilen kira gelirlerine yönelik yeni çalışmaları hakkında bilgi verdi. Şimşek yapılacak denetimi şöyle anlattı:

"Mesela diyelim ki siz İstanbul'da bilmem ne konaklarında oturuyorsunuz. Maliye olarak artık biz bütün para hareketlerini görebiliyoruz. Diyelim ki evinizi 5 bin dolara kiraya verdiniz ama 2 bin dolar diye gösterdiniz. Bunu ödeyen kiracı her ay başı düzenli olarak bir yerden 5 bin dolar çekecek; 2 bin dolarını bankadan, 3 bin doları farklı gönderecek. Öncelikle verenin para hareketlerine bakacağız. İkincisi alan adamın da resmi olarak hesabına bir şeyler girecek; para sistemine girecek. Dolayısıyla biz o ilişkilendirmeyi yapabiliriz. Şu ana kadar bu tür konuları vatandaş aleyhine kullanmadık. İstesek tüm veriler var elimizde. 5 yıl geriye doğru ne faizler cezalar uygularız. Ama biz vatandaşı kazanalım istiyoruz."

Şimşek, vergi kaçırmak için bazı işyerlerinin kredi kartı kullanımından kaçındığını söyledi. En lüks restoranlarda bile POS makinesinin çalışmadığının söylenebildiğini vurgulayan Şimşek, artık POS cihazı ile yazar kasanın birleştirileceğini ve bu gerekçenin ortadan kalkacağını ifade etti. Şimşek, şöyle devam etti:

"Ben küçük esnafla uğraşmıyorum. Biz gerekirse bazı önemli, yoğunluğu olan yerlerde görüntü alacağız. Oralardaki kamera görüntülerine el koyma yetkimiz var. Ama biz önce vatandaşa gelin gönüllü uyun diyoruz. Milletin hakkını niye cebine atıyorsun kardeşim? Biz bunların takipçisi olacağız. Biz, büyük götürenlerle uğraşıyoruz."

20 BİN LÜKS ARACA CEZA

Lüks otomobillerle ilgili denetimler çerçevesinde 300 bin aracı incelediklerini kaydeden Şimşek, "20 bin lüks araç satışında ciddi vergi kayıp kaçağı tespit ettik. Tamamına gerekli raporları yazdık. Süreç devam ediyor" dedi. Geçen sene bir vatandaşın şirket kurmadan 2 yıl içinde 900 araç alıp sattığını tespit ettiklerini belirten Şimşek, "Normalde ikinci el otomobilde KDV yok. Ama bu işi ticarete döktüğün zaman KDV var. Çıkmış gelmiş ‘ben bilmiyordum' diyor. Bu işin ticaretini yapıyorsan bir dükkan olması lazım. İşte kayıt dışılık burada" dedi.

Ahmet Kıvanç/Habertürk

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde