20 bin TL yatırımla çok kazandıracak bir iş!

20 bin TL yatırımla çok kazandıracak bir iş!

Büyüme potansiyeli yüksek ve girişimcilere cazip bir iş imkanı yaratan yeni bir iş..

20 bin TL  yatırımla çok kazandıracak bir iş!
16px
24px
25.11.2011 13:17
ABONE OLgoogle

Sağlık ve spor merkezlerine ilgi giderek artıyor. Örneğin, 5 yıl önce kurulan b-fit, kısa sürede şube sayısını 192’ye çıkardı. Diğer şirketler de çok hızlı büyüyor. İşte kendini kanıtlamış yerli ve yabancı zincirlerin franchising şartları...

KADINLARA özel spor salonları; ofis çalışanlarına özel yoga programları; hamileler, osteoporoz hastaları, omurga problemi olanlara yönelik pilates merkezleri... Artık 7’den 70’e herkes için etkili, uygun spor ve sağlık merkezi bulmak mümkün.

Türkiye’de büyük küçük yüzlerce spor ve sağlık merkezi faaliyet gösteriyor. Sektör henüz yeterli büyüklüğe ulaşamasa da Türk insanının bu alana yönelen bir ilgisi olduğu açık. Üstelik bu tür merkezlerin kurulum maliyeti sanıldığı kadar yüksek değil. Hatta bu alanda kendini kanıtlamış yerli ve yabancı zincirlerden franchise aldığınız takdirde hem riski düşürüp hem de birçok konuda destek de sağlayabilirsiniz.

İşte bu gerçekten yola çıkarak, büyüme potansiyeli yüksek ve girişimcilere cazip bir iş imkanı yaratan yeni nesil spor ve sağlık merkezlerini araştırdık...

B-FIT
192 ŞUBE, 80 BİN SPORCU

b-fit, üyelerine 30 dakikalık spor programlarıyla hizmet veriyor. b-fit  salonlarında her biri vücudun farklı bölümlerini çalıştıran 9 alet ve 9 aerobik platformu bulunuyor. “Circuit training” (istasyon sistemi) adı verilen bu programda, her gelen üye boş bir istasyona girip beklemeden gruba katılabiliyor. Belirlenmiş sürelerle ve sırayla aerobik ile aletli çalışmaların birleşmesiyle gerçekleştirilen bu spor programı toplam 30 dakika sürüyor ve esneme hareketleriyle sona eriyor. Bu özel sistemle sadece 30 dakikada vücudun iskelet ve kas sisteminin günlük ihtiyacı olan egzersiz uygulaması gerçekleştirilmiş oluyor.
İlk şubesini 2006’da İzmir’de açan b-fit’in şimdi 45 ilde 190 şubesi bulunuyor. 

Şirketin Almanya ve KKTC’de de birer şubesi var. b-fit’ler spor yapmanın yanı sıra kadınların bir araya gelebilecekleri, sosyalleşebilecekleri bir ortam sunuyor. b-fit’lerdeki kafe bölümlerinde bir araya gelmenin yanı sıra doğum günü partileri, bowling turnuvaları, eğitimler, seminerler ve kültürel geziler gibi çeşitli aktiviteler düzenliyorlar. Bunların dışında her yıl belirli tarihlerde düzenlenen gelenekselleşmiş etkinlikler var.

b-fit ortaklarından Bedriye Hülya, “ABD’de yaşadığım dönemde, günde yarım saatini ayırarak spor yapılan bir salona gitmiştim. Çok yararlı olduğunu gördüm.

Başarısı bilimsel esaslara dayanan ve sadece Amerika'da 13 milyon kişinin katıldığı bu sistemi Türkiye’ye getirmeye karar verdim. Ancak Türk kadınları için daha farklı uygulanması gerektiğini düşündüm. Bunun için 2 yıl araştırma yaptım. Konuyla ilgili eğitimlere katıldım. Bu bir üye ve spor salonu ilişkisinden öte olmalıydı. O andan itibaren b-fit oluşumu hızlandı ve her biri kendi konusunda çok deneyimli ve profesyonel 6 kadın bir araya gelerek bu sistemi kurduk. Şimdiye kadar 80 binden fazla kadına spor yaptırdık” diyor.

Franchising sistemiyle yeni şubeler açmaya devam eden b-fit; Afyon, Aksaray, Amasya, Ankara, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Burdur, Bursa, Çorum, Düzce, Edirne, Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Iğdır, İstanbul, Kahramanmaraş, Kars, Kastamonu, Kilis, Konya, Sinop, Muş, Nevşehir, Niğde ve Ordu’ya öncelik verecek.

Bir b-fit şubesi için gereken minimum alan 100 metrekare olarak belirlenmiş. Bu alanın içerisinde minimum 40 metrekare spor bölümü için ayrılacak. Ayrıca bir soyunma odası, iki duş ve tuvalet, bir kafe bölümü de yer alacak. b-fit salonunun yatırım tutarı bölgeye göre 35 bin ile 55 bin TL arasında değişiyor. Bu rakama franchise bedeli, makineler, bilgisayar programı ve verilen diğer destekler dahil. Bu desteklerden bazıları şu şekilde sıralanıyor:

18 istasyondan oluşan özel b-fit makine ve ekipmanı; yağölçer ve sinyalizasyon cihazı; b-fit üye takibi bilgisayar programı; insan kaynakları desteği; 4 günlük uygulamalı eğitim; 4 günlük şube açılış desteği; reklam ve tanıtım desteği; hedef verme, performans ölçümlemesi ve takibi...
Telefon: 0216 700 22 17
E-posta: [email protected]
Web: b-fit.com.tr

SHAPES
Anadolu’da şubeler açacak

Shapes For Women, 2007’de İzmir Bornova’da faaliyete başladı. Halen 20 ilde 50 şubesi bulunuyor. Bu şubelerin büyük bir bölümü franchising sistemiyle açılmış. Shapes For Women Genel Müdürü Gediz Ersin, “Franchising sistemiyle yeni şubeler açıyoruz. Önümüzdeki 5 yılda şube sayısını 350’ye çıkarmayı hedefliyoruz” diyor.

Franchise alacak kişilerin spor sektöründen gelmeleri şart değil. Kendi işinin başında duracak, motivasyonu yüksek, dinamik, insani ilişkileri kuvvetli kadın adaylar tercih ediliyor. Shapes For Women, yeni açılacak şubeler için önceliği İstanbul, Ankara ve Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki illere vermiş.
Bir Shapes şubesi açmak için gerekli ekipmanların tamamı şirket tarafından karşılanıyor. Bunlar 8 fitness ekipmanı, her biri 4’er adetlik step tahtası, koşu karesi, pilates topu ve pilates lastiğinden oluşuyor. Bunlara ek olarak işletmenin sağlıklı yürümesi için web tabanlı bir üye takip programı da veriliyor. Tüm bunlar dahil bir şubenin yatırım tutarı 37 bin 500 TL. Salonun durumuna göre yapılacak dekorasyon masrafı ise 15-20 bin TL arasında değişiyor. Salon büyüklüğü en az 120 metrekare olmalı. Bunun 40 metrekaresi spor için ayrılacak. Kalan kısımda ise duş, tuvalet, soyunma odası, dinlenme bölümü olacak. Ayrıca pilates, yoga gibi ek faaliyetlerde kullanılabilecek ilave bir alan gerekiyor.
Gediz Ersin, girişimcilere finansman konusunda da yardımcı olduklarını belirtiyor: “Finansbank’la anlaşmamız var. Shapes For Women şubesi olmak isteyenlere çok özel koşullarda kredi desteği sağlıyorlar. Bu kredi Avrupa Yatırım Fonu tarafından sağlanıyor.”  

Shapes For Women salonlarındaki ekipmanlar kadın fizyolojisine göre tasarlananmış. Ekipmanların çalışma prensibi hidrolik bir pistona dayalı. Yani itme-çekme gücüyle çalışıyor. Bu sayede her çalışmada birden fazla kas grubunun çalışması sağlanıyor. Sistem, ana istasyon adı verilen 8 fitness ekipmanıyla dönüşümlü olarak kullanılan ve ara istasyon adı verilen 12 ekipmandan oluşuyor. Müzik eşliğinde 35 saniyede bir gelen sinyalle ekipman değiştiriliyor. Böylece salon içerisindeki dinamizm hiç düşmüyor. Her tur 10 dakikada tamamlanıyor. 3 tur sonra yani 30 dakikada günlük spor ihtiyacınız karşılanıyor. 
Telefon: 0232 463 64 69
E-posta: [email protected]
Web: shapesturkey.com

LADIES SLIM&FIT
Toplam maliyeti 20 bin TL

Ankara merkezli Ladies Slim&Fit, ilk şubesini 2010’da açtı. İkinci şube ise franchising sistemiyle Rize’de hizmete girdi. Franchising sistemiyle yeni şubeler açılmaya devam edecek. Şirket, 100’ü fanchise olmak üzere toplam 250 şubeye ulaşmayı hedefliyor. Bu hedefe ulaşmak için yatırım şartları oldukça cazip tutuluyor. Örneğin, Ladies Slim&Fit’in franchise giriş bedeli 4 bin TL. Ortalama işletme sermayesi ise 15 bin TL. Sürekli franchise ödemesi ciro üzerinden yüzde 2 olarak belirlenmiş. Şirket, franchise alanlara eğitim, yer seçimi, bölge koruması, mal temini, pazarlama, finansman ve personel temini konusunda yardımcı oluyor. Ladies Slim&Fit salonlarında da hidrolik pistona dayalı ekipmanlarla, günlük spor ihtiyacınız karşılayacak 30 dakikalık spor programı uygulanıyor.
Telefon: 0312 311 57 45
E-posta: [email protected]
Web: ladies.com.tr

PORTAKAL SPOR
70 şube daha açacak

Portakal Spor ve Sağlık Hizmetleri, hidrolik spor ekipmanları üretiyor. Aynı zamanda kadınlara özel spor salonları kuruyor. 2008’de faaliyete başlayan şirketin halen 33 şubesi bulunuyor. Bu şubelerin tamamı franchising sistemiyle açılmış. Portakal Spor, franchising sistemiyle 70 şube daha açacak.
Portakal Spor’un franchise giriş bedeli 23 bin TL. Ortalama işletme sermayesi ise 10 bin ile 15 bin TL arasında değişiyor. Şimdilik reklam katkı payı alınmıyor. Portakal Spor salonu açmak için büyüklüğü 100 ile 120 metrekare arasında değişen bir işyeri gerekiyor. Bunun 40-50 metrekaresi egzersiz salonu, 10-12 metrekaresi duş ve soyunma odaları, 15 metrekaresi ise dinlenme (vitamin bar, kafe) bölümü olacak.
Portakal Spor’un girişimcilere sunduğu destekler şu şekilde sıralanıyor: Eğitim, el kitabı, bölge koruması, proje, ortak reklam, mal temini ve personel temini.
Telefon: 0212 669 80 71
E-posta: [email protected]
Web: portakalspor.com.tr

SPORTSPARK
Büyükşehirlerde şubeler açacak

Sportspark, 2007 yılından bu yana faaliyet gösteriyor. Şirketin ilk şubesi İzmir Balçova’da açılmış. İkinci şube isi franchising sistemiyle Gaziemir’de hizmete girdi. Sportspark Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gürkan, İzmir’de 6 salon daha açacaklarını söylüyor. İzmir dışında ise İstanbul, Antalya, Bursa ve Ankara’da yeni şubeler açılması hedefleniyor.
Bir Sportspark şubesinde 200’ün üzerinde kardiyove direnç ekipmanı ve en az 24 grup aktivitesi için alan ve ekipman gerekiyor. Fitnes ve wellness ekipmanları ile iyi bir iklimlendirme sisteminin yanı sıra en az 4 adet grup aktivitesi stüdyosu da olmazsa olmazlardan.
Sportspark’ın bin ve 2 bin metrekare olmak üzere iki modeli var. Gerekli yatırım tutarı ise 500 bin ile 1 milyon euro arasında değişiyor.
Telefon: 0232 277 46 46
E-posta: [email protected]
Web: sportspark.com.tr

CİHANGİR YOGA
Aylık sınırsız ders imkanı

2006 yılında 10 bin dolarlık yatırımla işe başlayan Cihangir Yoga, daha sonra iki katta soyunma odaları, resepsiyon ve kafe bölümünü yaratmak için 100 bin dolarlık yatırım yapmış. Şirket, gelişimini sürdürmek için her ay yaklaşık 5 bin dolarlık yatırım yapıyor. Halen İstanbul’da Cihangir ve İstinye olmak üzere iki şubesi bulunan Cihangir Yoga, üçüncü şubesini de yakında açmayı hedefliyor.
Cihangir Yoga, üyeliği teşvik etmek için tek ders ücretini yüksek (25 TL), üyelik ücretlerini ise düşük tutuyor. Buna göre stüdyoya ilk defa gelenler için bir aylık sınırsız ders hakkı 100 TL. Merkezlerde yaklaşık 15 yoga eğitmeni çalışıyor. Şirket, eğitmenlerini seçerken sadece bedeni ve yoga kabiliyetine değil, sosyal alanda becerisine, diğer eğitmenlerle geçinme kabiliyetine ve genel olarak yoga merkezine hizmet etmesi gibi kriterler üzerinde duruyor.
Cihangir Yoga’nın kurucusu Zeynep Aksoy, şu sıralar popüler hale gelen hamile yogasının yine de Amerika’daki durumuna ulaşamadığına değiniyor. Amerika’da en kalabalık sınıfları hamileler ve çocuklu kadınların oluşturduğunu anlatan Aksoy, “Türkiye’de henüz hamileler ve anneler yogaya gelmeyi günün bir parçası olarak görmeye alışamadı. Derslerimiz bu alanda daha tenha geçiyor. Ancak ileriki yıllarda ilginin artmasını bekliyoruz” diyor.
Telefon: 0212 2431993
E-posta: [email protected]
Web: cihangiryoga.com

YOGA ACADEMY
40 şubesi var

2001 yılında 9 bin TL’lik yatırımla kurulan Yoga Academy’nin halen 40 şubesi var. Akademi, önümüzdeki bir ay içinde İstanbul’da Üsküdar ve Kavacık ile Gaziantep şubelerini açmaya hazırlanıyor. 18 bin üyesi bulunan Yoga Academy merkezlerinde başlangıç, orta, ileri seviye yoga derslerinin yanı sıra hamileler için yoga, anne-bebek için yoga, çocuklar için yoga, çiftler için yoga, stres için yoga, gençler için sınava yönelik yoga, zayıflamak için yoga, ofis çalışanları için yoga, aileler için yoga, meditasyon, nefes teknikleri, gevşeme teknikleri ve yoga terapi dersleri sunuluyor.

Türkiye ve dünya genelinde franchise sistemiyle yayılan Yoga Academy, bünyesine katılacağı merkezin yeri, binası ve dekorasyonu için danışmanlık, know-how desteği, sistemin standartları ve prosedürleri hakkında bilgilendirme, eğitime ve finansal kontrole ilişkin destek, ürün kalemleriyle satış ve servis usullerine ilişkin destek, merkez açılışına destek, pazarlama faaliyetine ilişkin destek, eğitmen temini, orijinal yoga sistemini tanıtan seminerler, broşürler, telefon ve e-posta yoluyla danışmanlık hizmetleri veriyor. Rakam belirtilmese de Yoga Academy markasını Türkiye’nin farklı bir bölgesine taşımanın makul bir ücrete tabi olduğunu söylemek mümkün. Bu arada, ders veren tüm eğitmenlerin Yoga Academy’de eğitim almış ve merkezin onayladığı eğitmen kadrosundan oluşması gerekiyor.
Şubenin dünyanın neresinde olursa olsun Yoga Academy standartlarına uyması şart. Mat, havlu, eşofman, pike, poster gibi malzemeler Yoga Academy tarafından temin ediliyor. Şubelerde genel olarak rahatlatıcı etkisi olan lila rengi tercih ediliyor. Şubelerin çok küçük ve birbirine yakın olmaması, dikkati dağıtan aksesuarlara yer verilmemesi, sade bir dekorasyon tercih ediliyor.
Telefon: 0212 265 23 54
E-posta: [email protected]
Web: yogaakademi.com

Gediz ERSİN / Shapes For Women Genel Müdürü

“Zaman problemini çözdük”

Erken yaşlarda spora başlamak ve yaşam boyu düzenli bir biçimde devam ettirmek insanların yaşam kalitesini artırıyor. İşte bu konuda insanlarımız çok daha bilinçli hale geldiler. Bu kitlenin oluşturduğu talep sayesinde spor salonlarımızın sayıları hızla artıyor. Ancak spor yapmak isteyenlerin önündeki en büyük engel zaman. Spor programlarımızı bu sorunun bilinciyle oluşturduk.  Zaman baskısının yoğun hissedildiği günümüzde, spor salonlarımızda 30 dakikada günlük spor ihtiyacınız karşılayacak bir program sunuyoruz.

10 bin TL’ye yoga merkezi kurabilirsiniz

Türkiye’de henüz yeterli sayıda insan yoga yapmıyor. Halbuki uzmanlar, yoga sayesinde iç organların daha sağlıklı çalıştığını, sinir sisteminin dengelendiğini ve kasların dinç kaldığını belirtiyor. Kısacası yoga, stresle dolu dünyamızda bedeni genç tutuyor, yaşam kalitesini artırıyor.

Yine de yoga gelecek vaat eden bir pazar olarak görülüyor. Sektörün büyüklüğüyle ilgili kesin veriler olmasa da Türkiye’de artık yüz binlerce dolar sadece yoga kelimesiyle kazanılabiliyor. Bu alanda hizmet veren bir merkez kurmak için öyle büyük meblağlar da gerekmiyor. Ortalama 9-10 bin TL’lik sermayeyle düzgün bir yoga merkezi yaratmak mümkün.

Pilates çok hızlı yayıldı

Geçmişte sadece dansçılar, atletler ya da sakatlık geçirmiş kişilerin ilgilendiği pilates, günümüzde sedanter (hareketsiz yaşam süren) kişilerden profesyonel sporculara, kendine zaman ve bir miktar kaynak ayırma olanağı bulunan herkese hitap ediyor. Özellikle şehirde yaşayan, çalışan, görünümüne özen gösteren modern kadın ve erkeğin en trend spor faaliyeti olarak hızla yayılıyor.
Pilates, Türkiye’de 2000’li yıllardan sonra yaygınlaşmaya başladı. Şu anda sadece pilates dersi veren 200 civarında stüdyo bulunuyor. Ancak Türkiye Cimnastik Federasyonu’nun yeterlilik belgesi verdiği salon sayısı 13’le sınırlı. Bir stüdyonun onay alabilmesi için aranan ilk şart, çalıştırıcılarının federasyondan çalıştırıcı belgesi ve eğitim almış olması...

Son yıllarda pilatese ilginin çığ gibi büyüdüğünü doğrulayan Türkiye Cimnastik Federasyonu Başkanı Atilla Örsel, tüm pilates stüdyolarını denetim altına almak için çalışma yaptıklarını, şu anda kesin rakam veremeseler de sayının 10 binlerle ifade edilebileceğini belirtiyor.

Para Dergisi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde