20 Milyonluk ton balığı vurgunu

20 Milyonluk ton balığı vurgunu

Irak'a gönderilmek üzere transit geçiş kapsamında ithal edilen ton balıkları iç piyasaya dağıtıldı. Devletin vergi zararı 20 milyona ulaştı. Sektör, "Transit geçiş yasaklansın" diyor

20 Milyonluk ton balığı vurgunu
16px
24px
29.03.2015 09:59
ABONE OLgoogle
Su ürünleri sektöründe fırtına kopuyor. Suriye ve Irak'a Birlemiş Milletler ihalesi kapsamında ton balığı konservesi satan şirketlerin, Uzakdoğu'dan aldığı bu ürünleri iç piyasaya yasadışı yollarla vermesi hem devleti hem de özel sektörü milyonlarca lira zarara soktu.

İthal edilen ürünlere yüzde 90 vergi ödenmesi gerekiyor. Ancak transit ticaret yöntemiyle antrepolara gelen ürünler, doğrudan alıcı ülkelere gönderildiği için vergiden muaf tutuluyor. İthalatçıların ürünü illegal yollarla iç piyasaya satması durumunda da devlet ve yerli sanayici zarar ediyor. Son iki ayda, Adana, Hatay, Kayseri illerinin kenar mahallelerinden 2 liradan ton balığı konserveleri satıldığı ihbarları yağıyor.

Ürünlerin Tayland, Vietnam ve Filipinler'den geldiğini söyleyen Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Can Yamanyılmaz, olayın devlete vergi zararının şu ana kadar 20 milyon liraya ulaştığını, Türk şirketlerinin satışının da yüzde 20 düştüğünü vurguladı. 

TRANSİT GEÇİŞ YASAKLANSIN 

Bu tür ürünlerde de tıpkı, et ve sigarada olduğu gibi transit ticaretin yasaklanması gerektiğini vurgulayan Başkan Yamanyılmaz, "Bu konservelerin yapımında sağlığa zararlı olan GDO'lu soya yağı kullanılıyor" dedi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na durumu bildirdiklerini söyleyen Yamanyılmaz, şöyle konuştu: "Gümrük Müdürlükleri harekete geçti. Ancak piyasaya milyonlarca ürün sürüldü. O yüzden toplamaktan çok, transit girişin yasaklanması daha doğru çözüm olur." 

TAŞIMACI DA GDO'LU ÜRÜNDEN SORUMLU

Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) içeren ürünleri ülkeye ithal eden şirketler kadar bunları taşıyanlar da sorumlu tutulacak. Konuyla ilgili Biyogüvenlik Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre soya, mısır gibi ürünlerin ambalajlama, taşıma, muhafaza ve nakillerinde bulaşmayı önleyici tedbirler, ürün sahibi ve taşıyıcı tarafından birlikte alınacak.
İbrahim Acar/Sabah
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde