2 milyon liralık davada karar

2 milyon liralık davada karar

Silahlı saldırı sonucu öldürülen kömür kralı Bekir Kutmangil'in eşi ve çocuklarının dava isteminde karar çıktı.

2 milyon liralık davada karar
16px
24px
09.09.2014 15:12
ABONE OLgoogle
1996 yılında uğradığı silahlı saldırı sonucu hunharca öldürülen kömür kralı olarak bilinen Bekir Kutmangil’in eşi Nebahat Kutmangil ve çocukları Ali Esat Kutmangil ile Farah Kutmangil Bueno, Kutmangil ailesinin şirketlerine ve yöneticilerine karşı şirketlerin mal varlığını eksiltmek, kendilerine haksız menfaat sağlamak ve şirkete ait bilgileri kendi menfaatlerine kullanmak iddiası ile açtığı azil ve tazminat istemli dava İstanbul Ticaret Mahkemesince reddedildi.

Nebahat Kutmangil ve çocukları Ali Esat Kutmangil ile Farah Kutmangil Bueno , 1996 yılında uğradığı silahlı saldırı sonucu hunharca öldürülen kömür kralı olarak tanınan Bekir Kutmangil’in mirasçıları sıfatıyla hissedar olarak girdikleri şirketlere ve merhum eşinin kardeşleri ve annesi olan şirket yöneticilerine karşı çok sayıda dava açmış bulunuyor.

YÖNETİCİLİĞE YENİDEN SEÇİLDİLER

İstanbul 31. Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından verilen kararda Fazlı Kutmangil’in kendi şirketlerine haksız menfaat sağladığı, ortak şirketlerin ticari sırlarının kullanıldığı ve diğer şirket müdürlerinin de haksız kazanç sağlanmasına iştirak ettikleri iddiaları karşısında şirketlerin tamamının aile şirketi olduğu, kendi şirketlerine karşı bu iddiaların kabulünün mümkün olmadığı ve davacılara ait Kutes A.Ş.nin daha avantajlı oranlarla dava konusu şirketle 20 yıldır çalıştığı savunması ile rekabet yasağına aykırılık gerekçesine dayalı olarak davalıların müdürlük görevinden azlinin mümkün olamayacağı,diğer ortakların çoğunluğun onayı sağlanmadığı, mevcut durumun davacılar tarafından önceden bilindiği ve Ticaret Sicil kayıtları ile sabit olduğu,bu durumda söz konusu rekabete aykırılık halinin gizlenmiş veya sonradan ortaya çıkmadığı, bu nedenlerle davacılar tarafından açılan davada rekabet yasağına aykırılıktan bahsedilemeyeceği için müdürlerin de bu gerekçe ile azlinin de mümkün olmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verildi. Mahkemenin kararı ile şirket yöneticileri görevlerine devam ederken Kutmangil Şirketlerinin yapılan genel kurullarında tekrar yöneticiliğe seçildikleri bilgisi alındı.

MENFAAT ELDE EDİLDİ İDDİASI

Açılan davada şirketin kurucu hissedarı olan ve ailenin yaşayan en büyük üyesi Yüksel Kutmangil de dahil olmak üzere uzun yıllardır şirket yetkilisi ve yöneticisi olan aile üyeleri hakkında ailenin gelini ve çocukları tarafından haksız menfaat elde edildiği iddiaları ortaya atılmış bu iddialara dayalı olarak davalar açılmış ve olay basında yer almıştı.

Kutmangil Ailesi üyeleri Yüksel Kutmangil, Fazlı Kutmangil, Neşe Kutmangil Doğan ve Levent Doğan adına Avukat Baran Akcan yaptığı açıklamada hukuki süreçlerin devam ettiğini , bu konuda hukuksal değerlendirmede bulunamayacağını Nihai kararın Yüce Türk Yargısına ait olduğunu ancak; Müvekkillerinin; ailenin yaşayan en büyük üyesi dahil olmak üzere Şirketlerin kurucu hissedarları ve uzun süredir şirket yöneticiliği görevinde bulunan ve şirketlerin %75 oranında sahibi olan kendilerine karşı açılan davaların şirketleri işleyemez hale getirmek suretiyle, yöneticilerinin yıldırılması sağlanarak şirketler üzerinde tahakküm kurmak amacıyla gerçekleştirildiğini düşündüklerini belirtti.

Konuya ilişkin olarak müvekkillerine karşı 2008 yılından beridir açılan yaklaşık 15 davadan kaybedilen son dava olan , müvekkilleri adına yerel mahkemede kazanılan ve temyiz süreci devam eden davanın 2.000.000.TL. bedelli olduğunu hatırlatan Av. Baran A. haksız ve hukuka aykırı taleplere dayanılarak açıldığı için müvekkili olan ailenin her bir üyesi açısından çok yüklü miktarda tazminat taleplerinin söz konusu olacağını belirtti.

Mustafa Kızgınyürek/Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde