2 milyar dolarlık paket tur revizyonu

2 milyar dolarlık paket tur revizyonu

Cari açık için turizm gelirlerinin hesaplanması gözden geçiriliyor.

2 milyar dolarlık paket tur revizyonu
16px
24px
23.04.2012 14:20
ABONE OLgoogle

Cari açık için turizm gelirlerinin hesaplanması gözden geçiriliyor. Aslında Türkiye’ye gelen turistlerin daha çok harcama yaptığı ama cari açıkta daha az dikkate alındığı dillendirilmeye başlandı. Bunun üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) görüşmelere başladı.

Kültür Bakanlığı paket turlardan Türkiye’de yüzde 40’ının kaldığını iddia eden TÜİK’e, “Hayır aslında daha fazlası Türkiye’de kalıyor” dedi. Turizm Bakanlığı’nın iddiasına göre bu paranın yüzde 50-55’i Türkiye’de kalıyor. Eğer TÜİK bunu kabul ederse cari açık hesaplamasında turizm gelirleri ‘artmış’ olacak. Hesap değişikliğinin etkisinin 1-2 milyar dolar arasında olması bekleniyor.

TÜİK turizm gelirlerini anket yoluyla ölçüyor. Ancak anketin ötesinde paket turlarla ilgili sabit bir hesap var. Paket turlarla Türkiye’ye gelen turistlerden ülkede ancak yüzde 40’lık bir gelirin kaldığı dikkate alınıyor. Kalan yüzde 60’ın başta ulaşım olmak üzere diğer giderlere harcandığını, paranın bir kısmının da turist Avrupa’dan geliyorsa Avrupa’da kaldığı yani geldiği ülkede kaldığı tahmin ediliyor. Ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’de kalan paranın yüzde 50-55 düzeyinde olduğunu iddia ediyor.

TÜİK’le görüşmelerin devam ettiğini belirten yetkili, yakın zamanda bu hesabın değişeceğini söyledi.
Bakanlık yetkilisi, bu durumda turizm gelirlerinin 1-2 milyar dolar yükseleceğini ve 2011’de 23 milyar dolar yerine aslında 24-25 milyar dolarlık bir gelirin elde edilmiş olduğunu anlattı. 2012 yılı turizm geliri hedefi 26 milyar dolar.

Eğer hesaplama yöntemi değişirse 26 milyar doların 27-28 milyar dolara çıkması bekleniyor. Yetkili, net hata noksan kaleminde de aslında turistlerin harcadığı ancak hesaplara dahil edilmeyen paranın yer aldığını belirterek, TÜİK’in yaptığı ankette turistlerin bazı harcamaları birebir söylemediğini tahmin ettiklerini dile getirdi. Radikal

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde