2 milyar 750 milyon dolarlık piyango nereye çıktı!

2 milyar 750 milyon dolarlık piyango nereye çıktı!

Dolar kurundaki hızlı yükseliş KDV dahil 3.2 milyar dolar ile son dönemlerin en büyük özelleştirmesi olan Milli Piyango’yu vurdu. Gözler Çorum'da..

2 milyar 750 milyon dolarlık piyango nereye çıktı!
16px
24px
16.04.2015 07:30
ABONE OLgoogle
Dolar kurundaki hızlı yükseliş KDV dahil 3.2 milyar dolar ile son dönemlerin en büyük özelleştirmesi olan Milli Piyango’yu vurdu.

Oluşan 1.7 milyar TL’lik kur farkı yüzünden ihaleyi kazanan Net-Hitay Ortak Girişim Grubu 2’inci kez ek süre isterken, Maliye Bakanı Şimşek, “İkinci defa süre uzamaz ve muhtemelen ihale ikinci olan şirketle sürer” dedi. İhalede ikinci olan Çorumlu Ahlatcı ise, “Biz hazırız” mesajı verdi.

Dolardaki yükseliş son dönemlerin en önemli özelleştirmelerinden biri olan Milli Piyango’yu da vurdu. 15 Temmuz 2014 tarihinde yapılan ihaleyi KDV dahil 3.2 milyar dolara kazanan Net-Hitay Ortak Girişim Grubu dolar 2.70 TL olunca 2’nci defa süre uzatımı istedi. İhalenin yapıldığı 15 Temmuz 2014’te dolar kuru 2.12 TL’ydi. TL karşılığı KDV dahil, 6.9 milyar lira yapıyordu. Oysa şimdi bu rakam 8.6 milyar TL oldu ve aradaki fark 1.7 milyar lirayı buldu. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, daha önce süre uzatımı yapıldığını belirterek, “Dolayısıyla muhtemelen bir süre uzatımı söz konusu olmayacak. İhalede muhtemelen ikinci olanla süreç başlayacak” dedi.

40 TUR SÜRMÜŞTÜ

15 Temmuz 2014 tarihinde yapılan ihalede Net Şans-Hitay grubu ile ERG-Ahlatcı grubu kıran kırana bir pazarlık yapmış, fiyat oldukça yükselmişti. Açık artırmada 40 turun sonunda Net Holding KDV hariç 2 milyar 755 milyon dolarla en yüksek teklifi vermişti. Şimşek’in açıklamasından sonra şimdi gözler, 2 milyar 750 milyon dolar artı KDV fiyat veren ERG-Ahlatcı grubunda. Ortak girişim grubundaki Ahlatcı ise Çorumlu bir kuyumcu.

BİZ HAZIRIZ MESAJI

Kendilerine henüz resmi bir talebin ulaşmadığını belirten Ahlatcı Kuyumculuk Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmen Emin Ahlatcı, şunları söyledi: “Bizim için çok önemli bir ihaleydi. O gün 2’nci olmuştuk. Dün sabah sayın Bakan Şimşek’in açıklamaları sürpriz oldu. Lisans sözleşmesini imzalamak için hazırız. Ancak bazı tedirgin olduğumuz durumlar da var. Kur farkına dikkat edilmesi gerekiyor. 15 Temmuz tarihindeki şartlarla bugünkü şartlar bir değil. Ancak geri adım atmayız.”

Net Holding KAP’a açıkladı

Net Holding’den önceki akşam Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan bildirimde, 10 Mart 2015 tarihinde lisans sözleşmesini imzalamak üzere kendilerine verilen sürenin 15 Nisan 2015 tarihine uzatıldığı hatırlatılarak, “İlgili Lisans Sözleşmesi’nin söz konusu tarihte imzalanamayacağı anlaşılmaktadır. Sözleşmenin imzalanacağı yeni tarihin tarafımıza bildirilmesine istinaden yatırımcılarımızla ivedilikle paylaşılacağını kamuoyuna arz ederiz” denildi.

İhale sürecinde neler yaşandı

* 15 Temmuz 2014: Milli Piyango ihalesini Net-Hitay Ortak Girişim Grubu 2 milyar 755 milyon dolara kazandı. Dolar kuru 2.1238 TL

* 22 Aralık 2014: Net Holding, 26 Şubat 2015 tarihinde lisans sözleşmesini imzalamak üzere, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na davet edildiğini duyurdu. Dolar kuru 2.3212

* 26 Şubat 2015: Net-Hitay Ortak Girişim Grubu lisans sözleşmesini imzalamak için ek süre talep etti. Dolar kuru 2.4831 TL

* 10 Mart 2015: İhalede Net Şans-Hitay Ortak Girişim Grubu’na lisans sözleşmesi imzalamak için verilen süre 15 Nisan’a kadar uzatıldı. Dolar kuru 2.6318 TL

* 14 Nisan 2015: Net Holding, lisans sözleşmesinin imzalanmayacağını ve ek süre istediğini bildirdi. Dolar kuru 2.6773 TL

* 15 Nisan 2015: Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: “Milli Piyango’da süre uzatımı daha önce yaptık. Dolayısıyla muhtemelen bir süre uzatımı söz konusu olmayacak. İhalede muhtemelen ikinci olanla süreç başlayacak” dedi. Dolar kuru 2.7000 TL

KİM KİMDİR?

* NET Şans-Hitay Ortak Girişim Grubu: Milli Piyango ihalesinde en yüksek teklifi verip ihale bedelini ödeyemeyen ortak girişim grubunda Net Şans’ın yüzde 90, Hitay Yatırım’ın yüzde 10 oranında ortaklığı bulunuyor. Scientific Games de ortak girişim grubuyla ortak hareket ettiği o dönemde konuşulmuştu. Hitay Holding Emin Hitay’ın şirketi. Hitay aynı zamanda Bilyoner’in yüzde 50 ortağı. Daha önce Çukurova Grubu’nun olan bilyoner.com’u Mehmet Emin Karamehmet’den aldı. Ortaklığı yüzde 50 düzeyinde. Bilyoner Türkiye’nin ilk elektronik şans oyunları platformu. Net Şans ise Besim Tibuk’un şirketlerinden olan Net Holding bünyesinde yer alıyor. Besim Tibuk kamuoyunda LDP’nin genel başkanı olarak biliniyor. 

* ERG-Ahlatcı Ortak Girişim Grubu:  İhalede Net Şans-Hitay Ortak Girişim grubu ile hızlı bir açık artırma yaşayan ERG-Ahlatcı Ortak girişim grubundan Ahlatcı şirketinin ana faaliyet konusu kuyumculuk. Ahmet Ahlatcı tarafından 1984’te kurulan şirketin Anadolu’da spot altın piyasasında etkin olduğu dile getiriliyor. ERG İnşaat ismi Artvin’deki Deriner barajı ile biliniyor. ERG’nin Yönetim Kurulu Başkanı Müfit Erbilgin, İstanbul Yeşilköy’de eski adıyla Burhanettin Efendi Yalısı’nın sahibi. Bu yalı dünyanın en pahalı yalılarından birisi.

ABD'Lİ ŞİRKET DEVREYE GİRMİŞTİ

Geçtiğimiz ay Net Şans-Hitay Ortak Girişim Grubu’ndan bazı kaynaklar Hürriyet gazetesine devir sözleşmesinin nisan ortasına kadar netlik kazanacağını ve finansman görüşmelerinin de olumlu sürdüğünü kaydetmişti. Piyasaların dalgalı bir seyir izlediğinin altını çizen şirket kaynakları, “Süreç şu anda yürüyor, ihaleyi bırakma ya da vazgeçme noktasında değiliz ama her şey şartlara bağlı. ABD’li Scientific Games’le ortaklık sürecimizde bazı belgelerin tamamlanması gerekiyor” açıklamasını yapmışlardı.
Ceyhun Kuburlu/Hürriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde