2 günde yüzde 40 yükselen hisse hangisi?

2 günde yüzde 40 yükselen hisse hangisi?

Turcas Petrol 2 günde nasıl yüzde 40 yükseldi?

2 günde yüzde 40 yükselen hisse hangisi?
16px
24px
29.08.2017 10:42
ABONE OLgoogle

Turcas Petrol hisseleri, akaryakıt perakende sektöründe faaliyet gösteren iştirakinde ortağı Shell Türkiye ile imzaladığı sözleşmenin ardından iki günde yüzde 40 yükseldi.

Geçtiğimiz hafta Cuma günü 2,03'ten kapanan Turcas hisseleri dün 2,43'e yükseldi ve bugün ilk işlemlerde 2,86'yı test etti. Cuma kapanışına göre değer kazancı yaklaşık yüzde 40.

Bu iki günlük dönemde BIST100'deki değişim yataya yakınken Turcas aynı zamanda en çok yükselenler tabelasında da birinci sıraya yerleşti.

Turcas'ın Ağustos ayında Shell anlaşmasının KAP haberi gelene kadar yaşadığı değer kaybı ise yüzde 7,7'ydi. 

"YÜZDE 30'U TURCAS'IN TAMAMINDAN İKİ KAT DEĞERLİ"

Hissedeki ralli ise anlaşmanın satır aralarında saklı. Ünlü & Co tarafından yayımlanan notta, kaba bir hesaba göre Shell Turcas Petrol A.Ş.'de Turcas'ın sahip olduğu yüzde 30 payın 300-350 milyon euro değerde olduğu ve bu tutarın Turcas'ın 133 milyon euro olan piyasa değerinin iki katından fazla olduğu belirtildi.

TAM OLARAK NE OLDU?

25 Ağustos Cuma günü piyasa kapanışından sonra kamuya duyurulan müzakereler sonucuna göre Shell'e Turcas'ın iki yıllık bir bekleme süresinden sonra dilediği zaman Turcas Petrol'ün Shell Turcas Petrol A.Ş.'deki yüzde 30'luk payını satın almak için adil piyasa değeri hesaplatma hakkı verildi.

Eğer Shell hesaplanan adil piyasa değeri üzerinden Turcas'ın hisselerini satın almayı teklif ederse, Turcas'ın da hisselerini satmak yerine adil piyasa değerini yükselterek, Shell'in Shell Turcas Petrol 'deki yüzde 70 hisselerini satın almayı teklif etme ve böylece bir açık arttırma sürecini başlatma hakkı bulunuyor.

Bu süreç boyunca her bir taraf ya diğer tarafın son teklifini kabul ederek hisselerini satar ya da yapılmış olan son teklifteki fiyatı yükselterek karşı tarafın hisselerini satın almak için yeni bir teklif sunabilecek.

Ayrıa süreç sadece Shell tarafından başlatılabiliecek ve herhangi bir anda da süreç sonlandırabilecek.

64 BİN DOLARLIK 125 İNTİFA SENEDİ

Shell'e sağlanan yukarıdaki  hak karşılığında, Shell de Turcas'a, Shell Turcas Petrol tarafından ihraç edilecek ve 2016 mali yılından itibaren dönem karlarından yararlanacak ve ilk ödeme 2017 yılında yapılacak şekilde her biri yılda 64 bin dolar tutarında imtiyazlı temettü alma hakkı veren 125 adet intifa senedi verilmesini kabul etti.

İNTİFA SENEDİ NEDİR?

İntifa senedi, "anonim şirkette herhangi bir payı ifade etmeyen, bu nedenle de ortaklık hakları tesis etmeyen, ancak sahibine söz konusu malvarlıksal hakları tanıyan kıymetli evrak veya menkul kıymet niteliğini haiz olan senet" anlamına geliyor. BusinessHT

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde