2. dalga soruşturmasındaki işte o maden

2. dalga soruşturmasındaki işte o maden

Rüşvet ve yolsuzluk iddiaları arasında adı geçen, İstanbul Pendik’teki kuvarsit madeni hakkında ilginç gelişme

2. dalga soruşturmasındaki işte o maden
16px
24px
29.12.2013 10:03
ABONE OLgoogle

Rüşvet ve yolsuzluk iddiaları arasında adı geçen, İstanbul Pendik’teki kuvarsit madeninin ruhsatının 7 ay önce köylülerin açtığı dava üzerine iptal edildiği ortaya çıktı.

17 Aralık tarihinde başlayan yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda en çok tartışılan konuların başında Pendik’teki 160 bin metrekare alan üzerine kurulu maden alanı geldi. Kuvarsit, yani mıcır yapımında kullanılan taşın çıkarıldığı madene yıllarca ruhsat verilmediği, ancak Başbakan Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan gizli ortak olduktan sonra Başbakanlık talimatıyla faaliyete geçtiği iddia edildi. Değerinin yaklaşık 10 milyar dolar olduğu öne sürülen 360 Madencilik firmasına ait madene gittik ve araştırdık.

Şirket 2012’de kuruldu

360 Madencilik şirketinin ortağı, madeni Mayıs 2012 tarihinde işletmeye başladığını söylüyor. Ticaret Sicil kayıtlarına göre, şirketin kuruluş tarihi 13 Nisan 2012. Aktürk’ün ifadesine göre maden ocağında faaliyet, kuruluşandan yaklaşık bir ay sonra başlıyor. Ancak bu durum maden ocağının hemen yanındaki Paşaköylüleri rahatsız ediyor. Maden çıkan toz meralarını kaplıyor. Köylüler konuyu belediyeye ve kaymakamlığa taşıyor. Ancak madenin ruhsatı olduğu için bir işlem yapılamıyor. Bunun üzerine köylüler konuyu yargıya taşımaya karar veriyor. Paşaköy’deki köy kahvesinde konuştuğumuz vatandaşlar, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Geçimimizi tarımdan sağlıyoruz. Madenden çıkan toz da köyümüzün merasına ve ürünlere zarar verdi. Maden ruhsatı verilirken bize sorulmadığı için ruhsatın iptal edilmesi konuyu yargıya taşıdık.”

Köylülerin izni yok diye...

Paşaköy Muhtarlığı maden ruhsatının iptali için , 18 Mayıs 2012 tarihinde “Yöre insanı dikkate alınmadığı ve geçimle yaşam hakkının tehdit edildiği’ iddiasıyla mahkemeye başvurdu. İstanbul 4. İdare Mahkemesi de başvuru sonucunda 12 Nisan 2013 tarihinde maden ocağının ruhsatını iptal etti. İptal gerekçesinde ise, ruhsat alınırken maden ocağının bulunduğu alandaki köylülerin iznin alınmadığına vurgu yapıldı. Kararda, Maden Kanunu’nun 7. maddesine atıf yapılarak, “Yerel merciden izin alındığına dair bir bilgi, belge veya dayalı açıklaması dava dosyasında bulunmamaktadır” ifadesi kullanıldı.

Ruhsat 2009 yılında alınmış

10 yıllık kuvarsit işletme ruhsatı maden sahiplerine 2009 yılında verildi. Ruhsat verilirken, Maden Kanunu’nun 7. maddesine uygun hareket edildiği, gerekli izinlerin alındığına vurgu yapıldı. Ancak köylülerin açtığı dava üzerine mahkeme, gerekli izinlerin alınmadığı gerekçesiyle ruhsatı 12 Nisan 2013’de iptal etti.

Madenin ortağı konuştu!

Noter masrafına isteyene veririm

 Madenle ilgili iddialara ilk resmi açıklama önceki gün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’dan geldi. Yıldız yaptığı açıklamada iddiaları yalanladı ve ruhsatın hukuka ve kriterlere uygun olduğunu söyledi. Bakan Yıldız’ın cevabından sonra, 360 Madencilik firmasının iki ortağından biri olan ve savcılık tarafından hakkında soruşturma yürütüldüğü iddia edilen Cengiz Aktürk de açıklamalarda bulundu. Aktürk, mıcır üretimi yaptıkları madenin hiç de iddia edildiği gibi değerli olmadığını savundu: “10 milyar dolarlık madenin olduğundan bahsediliyor. Orası mıcır üretimi yaptığımız bir taş ocağı. Mayıs 2012’de kiralamıştık. Mayıs 2014’e kadar süremiz vardı.”

150 bin dolarlık iş yaptık

“3 ay çalıştırabildik. Bizden rüşvet isteyenler oldu, vermedik. Derken dava açıldı, ruhsatımız iptal edildi. Biz de karşı dava açtık. Sonucu bekliyoruz. Değil 10 milyar, 10 milyon, 10 bin dolar, noter masrafını karşılayana o taş ocağını hemen devrederim. 3 aylık faaliyet döneminde 100-150 bin liralık iş yapmış olabiliriz. İşletmeyi yapan arkadaş yüzde 50 ortak. İlk başladığımızdan Mayıs 2014’e kadar tam kapasite çalıştırsak bile gelirimiz 1-2 milyon doları geçmezdi. Nüfuz kullanma gücüm olsa, taş ocağının ruhsat işini çözer, işime devam ederdim.”

Oğuz Yeter/Vatan

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde