2 Milyar Doları var ama Türkiye'de tanınmıyor? Kim bu Türk iş adamı?

2 Milyar Doları var ama Türkiye'de tanınmıyor? Kim bu Türk iş adamı?

FORBES Türkiye, bu yıl 12'nci kez hazırladığı "En Zengin 100 Türk" listesini açıkladı.

2 Milyar Doları var ama Türkiye'de tanınmıyor? Kim bu Türk iş adamı?
16px
24px
02.03.2017 13:06
ABONE OLgoogle

FORBES Türkiye'den yapılan açıklamaya göre derginin bu yıl 12'nci kez hazırladığı "En Zengin 100 Türk" listesinde 31 dolar milyarderi bulunuyor.

Servetini Türkiye dışında kazananların FORBES 100'de tuttuğu yer de giderek artış gösteriyor. Buna göre şirketi Samumed ile yaşlanmayı durdurmayı ve kelliğe çare bulmayı vaat eden Osman Kibar, listeye 2 milyar dolarla üst sıralardan giriş yaparken, internet güvenlik şirketi Comodo'nun kurucusu Melih Abdulhayoğlu 700 milyon dolarlık servetiyle ABD'den listeye giren diğer yeni isim olarak kayıtlara geçti.

Türkiye’nin en zenginleri açıklandı. İlk 10'da kimler var?

İngiliz hazır giyim markası Select'i batmak üzereyken satın alıp büyüten Cafer Mahiroğlu ise İngiltere'den FORBES 100 listesine girdi.

Peki 2 Milyar Dolarlık Osman Kibar kimdir?

Forbes Dergisi, geçen yıl Türk asıllı milyarder Osman Kibar'ı kapak yapmıştı. İzmir doğumlu ve Robert Koleji mezunu Kibar, bioteknoloji alanındaki çalışmaları ile tanınıyor.

Dergide 45 yaşındaki Kibar’ın San Diego merkezli 12 milyar dolar değerindeki biyoteknoloji şirketi Samumed'in kurucusu ve CEO'su olduğu belirtirdi.

“Bu adam yaşlandırmayı durdurabilir mi” başlıklı haberde, Kibar'ın 2008'de kurduğu ve 4 milyar dolarlık hissesinin sahibi olduğu Samumed şirketinin yaşlanmayı önleyecek tıbbi keşiflerin peşinde olduğu vurgulandı.

Şirketin üzerinde çalıştığı ilaçlardan biri de kel erkeklerde tekrar saç çıkmasını, beyaz saçların orijinal rengine dönmesini hedefliyor. Dergi, Robert Koleji'nden arkadaşlarının da olduğu 120 kişiyle çalışan Kibar'ın 1.5 yılda ilk ilaçlarının sonuçlarının görüleceğini yazdı.

Haberde ayrıca Kibar’ın pokerdeki başarılarına da değinildi. Osman Kibar’ın 2007’de Las Vegas’taki Dünya Poker Şampiyona’sında ikici olduğu ancak 2008’de pokeri bıraktığı ifade etti.

OSMAN KİBAR KİMDİR?

İzmir doğumlu olan Osman Kibar ilkokuldan sonra Robert Koleji’ne gitmiştir. Daha sonra ABD, Kaliforniya’ya gitmiş ve eğitim hayatına Pomona Koleji’nde devam etmiştir. Burada matematik Caltech’te mühendislik ve UC San Diego’da biofotonik eğitimi olan Osman Kibar, lisans üstü eğitimi sırasında bio-teknoloji firması Gennoptix’i kurmuştur. Novartis bu firmayı 2011’de 470 milyon dolara almıştır.

Çok bürokratik olduğunu düşündüğü için okuldan ayrılan Osman Kibar, New York’a taşınmış ve burada yeni teknoloji girişimlerini takip eden Pequot Capital firmasında çalışmaya başladı. Bir yatırım bankerine dönüştüğünü fark ettiğinde San Diego’ya geri dönmeye karar veren Kibar, hava alanında karşılaştığı eski dostu Cevdet Samikoğlu’na dünyayı değiştirecek teknolojilere odaklanacak iş planını anlattı.

Samikoğlu şirketi kurabilmesi için ona 3.5 milyon dolarlık yatırım sağladı. Şirkete İntherix adını veren Kibar, Pfizer ile girdiği hukuk mücadelesini kazandıktan sonra firmanın adını Samumed olarak değiştirdi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde