2 Milyar Dolar denize gömülecek: Bir kova bile çıkmadı: Konu Meclis'e taşındı

2 Milyar Dolar denize gömülecek: Bir kova bile çıkmadı: Konu Meclis'e taşındı

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, TPAO (Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı)’nun Akdeniz’de, Norveç’ten satın alınan 3 gemi ile petrol ve doğalgaz arama çalışmalarını Meclis gündemine taşıdı...

2 Milyar Dolar denize gömülecek: Bir kova bile çıkmadı: Konu Meclis'e taşındı
16px
24px
19.02.2019 04:24
ABONE OLgoogle

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, TPAO (Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı)’nun Akdeniz’de, Norveç’ten satın alınan 3 gemi ile petrol ve doğalgaz arama çalışmalarını Meclis gündemine taşıdı.

CHP’li Başarır önergesinde, ilk çalışmanın Mersin’in Erdemli ilçesi açıklarında yapıldığını ve bir kova petrol dahi bulunamadığını belirtti. Alanya açıklarında yapılan petrol ve doğalgaz arama çalışmasının da yaklaşık 100 gündür devam ettiğini belirten Başarır, buradaki sonucun da kuvvetli ihtimalle Erdemli ile aynı kaderi paylaşacağını belirtti.

Vatandaş üzerinde tasarruf tedbirleri uygulanırken, Akdeniz’de arama çalışması yapan bir geminin günlük maliyetinin yaklaşık 50 bin dolar olduğunu ifade eden CHP’li Başarır, önergesinde, bu şartlar altında Alanya kuyusundaki geminin, 40 gün boyunca boş yere bekletildiğini iddia etti. CHP’li Başarır, 2 milyon doların havaya saçıldığını, Akdeniz’de açılan ve daha açılacak olan sahaları dolaşmak için günlüğü 40 bin dolara helikopter kiralandığı iddialarının açıklığa kavuşturulmasını istedi.

YAKLAŞIK 2 MİLYAR DOLAR AKDENİZ’E GÖMÜLECEK

Akdeniz’de, toplamda 6 yerde petrol ve doğalgaz arama çalışmaları yapılacağının kamuoyunda konuşulduğunu belirten Başarır; “Erdemli ve Alanya kuyularından anlaşılacağı üzere diğer kuyulardan da bir sonuç alınamaması durumda toplamda tüm maliyetler hesaplandığında, yaklaşık 2 milyar Doların Akdeniz’in derin sularına gömülecektir” dedi.

TPAO ve BOTAŞ’ın da tank ve Palet fabrikasında olduğu gibi Katarlılara satılacağı iddialarının gündemde olduğunu belirten CHP’li Başarır, önergesinde “bu iddialar doğruysa, bu satışın, Katar Emirinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hediye ettiği 400 milyon dolarlık uçakla bir ilişkisi var mıdır?” sorusunu yöneltti.

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ’in yazılı olarak yanıtlamasını istediği önergesinde; 

“2 adet sondaj ( Fatih ve Oruç Reis) ve 1 adet sismik ( Barbaros Hayrettin Paşa) gemi olmak üzere Norveç bandralı 3 gemi alındı. Bu gemiler daha sonra Tuzla Tersanesi’nde modifiye edilerek çalışmaya hazır hale getirildi. Kıbrıs’ın güneyinde İsrail ve Güney Kıbrıs Rum yönetimi ortaklığında petrol ve doğalgaz arama çalışmaları yapılırken, alınan bu 3 gemi ile bilindiği kadarıyla, Akdeniz’de 6 ayrı sahada kuyu açılmasına karar verildiği konuşulmaktadır. Erdemli açıklarında yapılan sondaj çalışmasının bittiği ve bir kova petrol bulunamadığı gibi doğalgazın da varlığına rastlanamadığı ileri sürülmektedir. Alanya kuyusundaki çalışmanın yaklaşık 100 gündür devam ettiği, çalışmanın bitmek üzere olduğu ve orda da Erdemli kuyusunun akıbetinin yaşanacağı hemen hemen kesin olduğu, diğer sahalarda açılması planlanan kuyularda da aynı kötü sonla karşılaşılacağı kuvvetli ihtimal olduğu tahmin edilmektedir.

Norveç’ten satın alınan her geminin kuyu başındaki günlük maliyeti yaklaşık 50 bin dolar civarında olduğu düşünülmektedir. Erdemli kuyusundaki çalışma tahminen 40 gün sürmüştür. Yaklaşık maliyetin 2 milyon dolar olduğu tahmin edilmektedir. Alanya kuyusunda ise gemi, yeterli donanıma sahip olmadığı için 40 gün boyunca boş bekletildiği ve bu geminin de beklediği her boş günün maliyeti yaklaşık 50 bin dolar olduğu söylenmektedir.

Bu 6 kuyu sahasına gidip gelmek için 40 bin dolar karşılığında helikopter kiralandığı; şu an varlık fonunda bulunan TPAO ve BOTAŞ’ın Katarlılara satılacağı, bunun için de TPAO’daki 3800 personelin BOTAŞ ve TPİC (Turkish Petroleum International Company)’e kaydırılacağı; her yıl personele verilen giyim vs. yardımın yapılmadığı kamuoyunda konuşulan iddialardır” açıklamalarına yer vererek şu soruların yanıtlanmasını istedi:

Norveç’ten alınan her 3 gemi için ayrı ayrı kaç para ödenmiştir?

Söz konusu gemileri, Tuzla Tersanesi’nde hazır hale getirmek ve modifiye etmek için ne kadar para harcanmıştır? Bu işlem için ihale açılmış mıdır? Açılmışsa ihaleye hangi firmalar katılmıştır? İhaleyi hangi bedel karşılığında hangi firma almıştır?

Erdemli açıklarında başlatılan petrol ve doğalgaz arama çalışması kaç gün sürmüştür? Arama sonucunda hiçbir şey çıkmayan Erdemli kuyusunun toplam maliyeti kaç dolar olmuştur?

Alanya açıklarındaki petrol ve doğalgaz arama çalışmaları kaç gündür devam etmektedir? Bu zamana kadar yapılan çalışmada herhangi bir veriye rastlanmış mıdır?  Bitirilmesi yakın olduğu söylenilen Alanya kuyusunun toplam maliyeti kaç dolar olmuştur?

40 gündür, günlük maliyeti yaklaşık 50 bin dolar olan geminin, Alanya kuyusunun başında boş yere bekletildiği doğru mudur? Doğru ise gerekçeleri nelerdir? Havaya para saçmak yerine, seçim bölgem olan Mersin İli de dâhil olmak üzere yaşanan felaketlerden dolayı ülkedeki çiftçilerimizin zarar ve ziyanlarının karşılanması daha doğru olmaz mıydı?

Akdeniz’de, Erdemli ve Alanya kuyularının dışında başka hangi sahalarda sondaj çalışması yapılacaktır? Sondaj yapılacak bu sahaların ön incelemeleri yapılmış mıdır? Yapılmışsa sonuçları ne olmuştur?

Erdemli kuyusunun boş çıktığı düşünüldüğünde, Akdeniz’de ortaklaşa petrol ve doğalgaz arayan İsrail ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimine karşı gövde gösterisi yapmak amacıyla mı Akdeniz’de petrol ve doğalgaz arama çalışmaları başlatılmıştır? 

Akdeniz’de açılan sahalara gidip gelmek için 40 bin dolara helikopter kiralandığı doğru mudur? Doğru ise helikopter kiralaması hangi firmadan sağlanmıştır? Tasarruf tedbirlerini vatandaş üzerinde uygulanırken, bu sahalara gidip gelmek için neden deniz ulaşım araçlarının kullanılması tercih edilmemiştir? İlla da helikopter gerekliyse, neden Milli Savunma Bakanlığı uhdesinde bir helikopter sağlanması yoluna gidilmemiştir?

TPAO personeline bu yıl giyim vs ücreti verilmemesinin altında, günlüğü 40 bin dolara kiralanan helikopter mi yatmaktadır?

TPAO ve BOTAŞ’ın, Tank palet fabrikasında olduğu gibi Katarlılara satılacağı iddiaları doğru mudur? Doğru ise bu satışın, Katar Emiri'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hediye ettiği 400 milyon dolarlık uçakla bir ilişkisi var mıdır?

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde