1923 No'lu kaleme kim açık çek verdi?

1923 No'lu kaleme kim açık çek verdi?

Siyasiler protokol sıralamasına göre üretilen kalemleri aldı. 1923 adet üretilen serinin son kalemine işadamı Tuncay Özilhan inanılmaz bir teklif yaptı.

1923 No'lu kaleme kim açık çek verdi?
16px
24px
14.11.2010 10:04
ABONE OLgoogle

İtalya'da 'Kralların kalemi' olarak bilinen Visconti'nin Türkiye serisine ilgi büyük. Siyasiler protokol sıralamasına göre üretilen kalemleri aldı. 1923 adet üretilen serinin son kalemine işadamı Tuncay Özilhan inanılmaz bir teklif yaptı. Kalem için açık çek verdi

90'lı yıllarda döviz fiyatlarındaki aşırı değişiklikler pek çok kişiye iş kapısı açtı. Türkiye'de kur yüksek olduğundan yurtdışından ürünler, kur riski göz önünde bulundurarak daha düşük maliyette geliyordu. İşte Halim Orhan da bunu avantaja dönüştürerek dış ticarete atılanlardan. Orhan, "Burada kurdan yararlanarak daha avantajlı bir fiyat yakaladığımız için, bayağı güzel satış yapma şansımız oluyordu. Avrupa'dan ithal edip Uzakdoğu'ya ve İrail'e satma imkanımız oldu. Güzel para kazanıyorduk" diyor.

OSMANLI SERİSİ ÇIKIYOR

Halim Orhan tarafından kurulan Art Grup, 2007'den itibaren lüks kalem ithalatıyla ilgilenmeye başlıyor. Firmanın bünyesinde; mücevher estetikli tasarımları ve teknolojisiyle dünyaca ünlü imzaların kalemi Visconti, Auroba ve tasarım odaklı çalışmaları ile dikkat çeken Online bulunuyor. Visconti, farklı temaları işleyen kalemleriyle yazı tutkunlarının ve koleksiyonerlerin ilgisini çekiyor. Art Grup, "Türkiye" serisi büyük ses getiren Visconti, şimdi de "Osmanlı" serisini piyasaya çıkarmaya hazırlanıyor. 1923 adet üretilen Visconti Türkiye serisinin 001 numaralı kalemi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'de, 002 numaralı kalemi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'da, 003 numaralı kalemi Bülent Arınç'da ve 04 nolu kalemi ise Genel Kurmay eski Başkanı İlker Başbuğ'da bulunuyor. Art Grup'un sahibi Halim Orhan'la konuştuk...

ÜNLÜ MÜŞTERİLERİ

Gökdeniz Karadeniz (Rubin Kazan futbol takımındaki transferini bu kalemle imzaladı). Aziz Yıldırım 1907, Adnan Polat 1905, Yıldırım Demirören 1903 nolu Türkiye kalemine sahip. Zafer Çağlayan, Abdullah Kiğılı, Remzi Gür, Ali Koç, Cihan Kamer, Ahmet Nazif Zorlu, Aziz Torun, Mehmet Ali Aydınlar, Mahmut Özgener gibi işadamları da bu kalemi kullanıyor.

 100 euroya da 40 bin euroya da kalem var

Sizin bir de Türkiye kaleminiz var. İlgi gördü mü, satışları ne durumda?

1923 adet, limitli olarak yaptırdık. Özel olarak tasarladık. Visconti firmasına da imal ettirdik. Kendi prestijine önem veren, daha değerli hediye almak isteyenler için çok cazip geldi. Kalem sektöründeki derinliğimizi arttırdık. 280 euroya veriyoruz. Kalemin yeri her zaman farklı, lüksüne önem verenlerin birçok saati vardır. Yakında her elbisenin bir kalemi olacak şekilde algılamalar olacak. Avrupa'da bu var. Türkiye kaleminin satış adedi binli rakamın üstüne çıktı. 1923 için Tuncay Özilhan, bizim sattığımız bir dükkana sipariş vermiş. "Sırası geldiğinde kaç paraysa bana ayırın" demiş. 23 Nisan 2011'e kadar tamamını satmış oluruz.

 Genel olarak sizdeki bu değerli kalemlerin fiyat aralığı nedir?

100 euro ile 40 bin euro arasında değişiyor. Ancak siparişle pırlantalı 100 bin euroluk kalem de sipariş edenler var. Rusya'dan...

'3 milyon euroluk koleksiyonu olan var'

2010 cironuzu nasıl öngörüyorsunuz?

1 milyon euroyla kapatacağız.

 Kalem koleksiyonerleri varmış. Doğru mu?

Türkiye'de ve Avrupa'da çok ciddi koleksiyonerler var. Almanya'da Halil Bağıran'da çok değerli Mont Blanc'lar var. Birinin değeri 300 bin euro... Suttgart'ta bir otomobil firmasında çalışıyor. Koleksiyonunun toplam değeri 3 milyon euro. Türkiye'de de Tuncay Özilhan'ın çok ciddi kalem koleksiyonu var. Bir de Bakan Zafer Çağlayan'ın...

'Bu kalemi Türkler almaz dediler hırs yaptım'

 Neden dış ticaret?

Benim hayatımın yüzde 90'ını mali müşavirlik aldı. Hayatımın yüzde 10'ununu dış ticaret aldı. Ancak gelirimin yüzde 90'ını da buradan elde ettim.

 Kaleme ne zaman merak sardınız?

Teknoloji geliştikçe aracı ithalatçılık bitti. Distribütör ya da ithalatçı olmak gerekti. Ben de distribütör olmak için uğraştım. Prestije, kaliteye uygun lüks kalemle ilgilenelim dedim. Çünkü tek tanınmış marka Mont Blanc vardı.

 Peki Visconti ile nasıl anlaştınız?

Visconti'yi 2-3 yıl takip ettim. Kalemi almak istediğimde İranlı sandılar. "Türküm" deyince "Bu kalemi Türkiye'de kimse satın alamaz" dediler. Bu bana biraz dokundu. Ve hırs yaptım...

'Agresif reklam yaptık, bir anda 4 bin kalem sattık'

 Ne zaman imza atıldı?

2007'de imzayı attık. Her yıl 20 model üretiyor ve hepsi çok tutuyor.

 Nasıl ikna oldular?

Türkiye'deki alışveriş merkezleri Avrupa'da yok. Bizim buradaki alışverişi görünce, Türkiye'de bu kalemlerin satılabileceğine inandılar. Ondan sonra da sözleşmeyi yaptık. O dönemde yaptığım bu hareket, birçok kalemcinin vizyonunu geliştirdi. Pazarda bir anda 300 - 440 euro üzerinde fiyatı olan kalemler satılmaya başlandı. Pazardakilerin hevesi kabardı.

 İlk sipariş ne zaman gerçekleşti?

İlk sipariş 50 bin euroluk bir siparişti. Kalemlerin fiyatları 200 euro ile 8 bin euro arasında değişiyordu.

 Ne kadar sürede tükendi?

İlk 3 ayda 3 kalem satamadık. Birçok yere müracaat ettik. "Kim tanıyor bu markayı, bir kaleme bu kadar para kim verir?" dediler. Agresif reklam yaptık, bir anda 4 bin kalem satıldı. Şimdi son olarak 2009'da Visconti'den 300 bin euroluk kalem alındı.

Sinan Özedincik/sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde