17 milyar dolarlık yatırım

17 milyar dolarlık yatırım

47.nci yaşını kutlayan dev tesise 17 Milyar Dolarlık yatırım yapılacak

17 milyar dolarlık yatırım
16px
24px
03.04.2012 13:39
ABONE OLgoogle

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltan yatırımların artması gerektiğini belirterek Petkim benzeri endüstri bölgelerine özel bir statü kazandırma çabası içinde olduklarını belirtti.

      Petkim'in 47. kuruluş yıl dönümü nedeniyle Petkim Konferans Salonu'nda tören düzenlendi.

      Burada konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, Petkim'in özelleştirmesinden beklenen faydaların birçoğunun hayata geçtiğini belirterek, ''Özelleştirme sonrası yapılan yatırımlar ve geçen yıl yapılan rafineri yatırımı, bu özelleştirmenin ne kadar isabetli bir iş olduğunu, Petkim'in ülkenin geleceği için ne denli önemli bir rol oynadığını gösterdi'' dedi.

      Türkiye'nin çok büyük bir enerji ithalatçısı olduğunu, yüksek büyümesinin en zayıf noktasının bu olduğunu belirten Kilci, Petkim ve benzeri yatırımların hızla artmasının dışa bağımlılığı azaltacağını kaydetti.

      Kilci, ''Petkim benzeri endüstri bölgelerine özel bir statü kazandırma çabası içindeyiz. Yasal düzenlemelerde bazı değişikliklere gidilerek bu alanların yatırıma ve istihdama elverişli hale getirilmesi için adımlar atacağız. Hükümetimize bu düzenlemeyle ilgili tasarı taslaklarını en kısa zamanda sunmaya çalışacağız'' dedi

      Türkiye'nin kömür rezervlerini değerlendirmesi için yeni termik santral yatırımları yapması, yenilenebilir enerjide potansiyelini kullanması gerektiğini dile getiren Kilci, ''Nükleer enerjide Rusya ile yaptığımız anlaşma başarılı şekilde yürüyor. Ümit ediyoruz ki önümüzdeki 6-7 yıl içinde ilk nükleer santralimizin elektrik üretimine başladığını görürüz. Diğer bölgelerdeki nükleer santrallerle ilgili de görüşmelerimiz devam ediyoruz'' diye konuştu.
      
     17 milyar dolarlık yatırım
     
     Petkim Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev, Petkim'in Türk-Azeri kardeşliğinin sembolü haline geldiğini, özelleştirme sonrası büyük bir yatırım programını hayata geçirdiklerini, Petkim yarımadasında 17 milyar dolarlık yatırım yapılacağını ifade etti.

      Türkiye ekonomisi büyük potansiyele sahip olduğu için bu yatırım programına başladıklarını ifade eden Aliyev, ''Türkiye'nin dünyanın 10 güçlü ekonomisi arasına gireceğine eminiz. Bu yüzden biz de SOCAR olarak Türkiye'de yatırımlarımızı ve büyük hedeflerimizi hayata geçiriyoruz. Bu süreçte bürokratik engeller de yaşıyoruz. Ama Türkiye'ye güvenimiz var'' dedi.

      Aliyev, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) projesinin devam ettiğini de belirterek, bu projeyle ''bir millet iki devlet'' inancına dayanan bir stratejik adım atıldığına dikkatİ çekti.
      
     ''Rafineri yatırımı dönüm noktası''
     
     Petkim Genel Müdürü Hayati Yazıcı ise ciro, yatırım ve üretim rakamlarıyla şirketin performansının ciddi bir yükseliş gösterdiğini, ancak krizler nedeniyle şirket karlılığının olumsuz etkilendiğini ifade etti.
      Özelleştirme sonrası 450 milyon dolara yakın yatırım yaptıklarını ifade eden Yazıcı, ''Türkiye pazarı çok daha büyük yatırımları yapmamızı gerektiriyor. Ana hissedarımız SOCAR'ın vizyonu paralelinde Petkim yarımadasını enerji ve endüstri parkına dönüştürme hedefiyle yola çıktık. Star rafinerisinin geçen sene atılan temeli ise Türk sanayi tarihinin önemli dönüm noktalarından birisidir'' dedi.

      Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın da 2011 yılının Petkim için tarihi bir yatırım yılı olduğunu, rafinerinin kurulmasıyla birlikte üretim boyutunda entegrasyonun kurulacağını, bundan sonraki dönemde dağıtım ve pazarlama ayağının da oluşturulması gerektiğini, elde edilen akaryakıtın pazarlanması konusunda da bir şirkete ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.

      Törende ''Petkim Enerji Özel Ödülü'' Müsteşar Kilci'ye, ''Yılın İş Dünyası Başkanı Ödülü'' EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar'a, Türkiye Azerbaycan Kardeşliğine yaptığı katkılardan dolayı ''Petkim Özel Ödülü'' Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar'a, ''Yılın ekonomi gazetecisi ödülü'' ise Bloomberg HT Genel Yayın Direktörü Kerem Alkin'e verildi.

      Törende ayrıca Petkim'in sadık müşterileri ve eski çalışanları da plaketle ödüllendirildi.
      Öte yandan Aliağa ilçesinde görev yapan muhtarlar, toplantının yapıldığı salonun önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada, Petkim'de işe alımlarda bölge işsizlerine öncelik tanınması istendi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde