162 milyar dolarlık şirket 4.4 Milyar Dolara satıldı

162 milyar dolarlık şirket 4.4 Milyar Dolara satıldı

162 milyar dolar ile dünyanın gelmiş geçmiş en büyük şirket satın almasına imza atan AOL, 4.4 milyar dolara satıldı.

162 milyar dolarlık şirket 4.4 Milyar Dolara satıldı
16px
24px
13.05.2015 15:38
ABONE OLgoogle
2000 yılında 162 milyar dolar ile dünyanın gelmiş geçmiş en büyük şirket satın almasına imza atan AOL, 4.4 milyar dolara satıldı.

Time Warner’a ödedeği 162 milyar dolar ile dünyanın gelmiş geçmiş en büyük şirket satınalmasına imza atan, Huffingtonpost, Techcrunch ve Engadget gibi sitelerin sahibi AOL, 4.4 milyar dolara Verizon’a satıldı. 

Tarihler 10 Ocak 2000’i gösterdiğinde tüm dünya, tarihin gelmiş geçmiş en büyük şirket birleşmesinin duyurusuna uyandı. Internet dünyasının en hızlı yükselen şirketi American Online’ın CEO’su Stephen M. Case ve eğlence ve medya dünyasının dev ismi Time Warner’ın CEO’su Gerald M. Levin kameraların karşısına geçerek, dünyanın en büyük şirket birleşmesini duyurdular. AOL, Time Warner’ı toplam 162 milyar dolar karşılığında satın aldı. Bu satınalma 350 milyar dolarlık bir şirketin doğuşuna tanıklık ediyordu.

Ancak rüya uzun sürmedi. 2002 yılında AOL-TimeWarner, dünya tarihinin en büyük zarar rakamını açıklayan şirket olarak tarihe geçti. Tam 99 milyar dolar.

1999 yılında, Microsoft’un Internet Explorer’ına rakip olan, elle tutulur tek internet tarayıcısı olan Netscape’i 10 milyar dolar ödeyerek satın almıştı halbuki AOL daha bir yıl öncesinde. Sadece ABD’nin değil, tüm dünyanın en hızlı büyüyen, en değerli şirketi olmuştu.

Ama rüyalar uzun sürmüyor. Hemen bu satın almanın ardından ortaya çıkan “dot com burst” yani Internet BALONU, Nasdaq borsasının çöküşü,  99 milyar dolar ile dünya tarihinin bir yılda en çok zarar eden şirketinin doğuşuna sebep oldu. Heme ardından TimeWarner ve AOL ayrılarak yollarına ayrı şirketler olarak devam ettiler.

AOL, American Online ismini günümüzde kullanılan AOL’a çevirdi, rotasını da internet üzerinden yayın yapan medya organlarına…

Huffingtonpost’u 315 milyon dolara bünyesine kattı. Daha önce 25 milyon dolara bünyesine kattığı TechCrunch ve ondan önce satın aldığı Engadget’ın da anlaşmanın bir parçası olduğu WebLog’a ödediği 25 milyon dolar, içeriğin internet dünyasında parlayan yeni yıldız olduğunun göstergeleriydi.

4.4 Milyar dolara satıldılar

İşte zamanında hovardaca para harcayan, 10 milyar dolara Netscape’i, 162 milyar dolara TimeWarner’ı satın alan, daha sonra ise internet sitelerine, bloglara onlarca milyon dolar harcayan AOL, toplan 4.4 milyar dolara ABD’nin en büyük mobil operatörlerinden Verizon Wireless tarafından satın alındı.

Verizon da geçtiğimiz yıl, Vodafone Group’un elinde bulunan yüzde 45 hissesini 130 milyar dolara satın almasıyla gündemdeydi.

Verizon bu satınalma ile birlikte sadece ABD’nin değil, tüm dünyanın takip ettiği, teknoloji dünyasının nabzını tutan Engadget ve Techcrunch ile birlikte, dünyanın en büyük bağımsız Vatandaş Gazeteciliği blogu olan Huffingtonpost’un da sahibi oldu.

Kemalettin Bulamacı/Dünya
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde