155'den arayıp milyonlarca dolandırdılar

155'den arayıp milyonlarca dolandırdılar

Bursa’da dolandırıcılar, kullandıkları yazılım programları sayesinde emniyet müdürlükleri, polis merkezleri ve savcı numaralarından arıyormuş gibi yaparak vatandaştan 1 milyon liralık altın topladı

155'den arayıp milyonlarca dolandırdılar
16px
24px
04.03.2015 06:38
ABONE OLgoogle
Bursa’da yazılım programları sayesinde 155 Polis İmdat hattından, emniyet müdürlüğünden ve savcılıktan arıyormuş gibi yaparak vatandaşın altınlarını toplayan dolandırıcılar, polis tarafından yakalandı. Bursa polisi, yaklaşık 1 milyon lira değerinde altını da sahiplerine teslim etti.

Osmangazi İlçesi’nde oturan Ali K.’yı (81) arayan dolandırıcılar, gerçekleştirilen 6 kuyumcu soygununda kendisinin kimlik bilgilerinin kullanıldığını iddia ederek yapılacak operasyon için evindeki altınları polis memuru diye tanıttıkları kişiye vermelerini istedi.

Evde bulunan 30 bin liralık altını bir poşete koyup dolandırıcıların tarif ettikleri yere giden Ali K.’nın telaşlı halinden şüphelenen güven timleri, yaşlı adamı takibe aldı. Altınları teslim almaya gelen, Suriyeli olduğu belirlenen M.H. (22) ile Akçakale nüfusuna kayıtlı M.A. (22) polis tarafından suçüstü yakalandı. 30 bin liralık altın yaşlı adama teslim edildi.

OYALATIP YAKALADILAR

Bir başka olayda da merkez Yıldırım İlçesi Yavuzselim Mahallesi’nde oturan M.A. (41) adlı kadını arayan dolandırıcılar, yine aynı yöntemi kullanıp evdeki altınları istedi. 25 bin liralık altınlarını alıp dolandırıcıların söylediği İnönü Caddesi’ne giden kadını sürekli meşgul eden dolandırıcılar bir ara ev telefonundan da arıyormuş gibi yaparak telekonferans görüşme yaptı.

Polis ekiplerinin eve gittiğini, kendisini aradığını iddia eden dolandırıcılar talihsiz kadını korkutup acele etmesini istedi. M.A.’nın bitmeyen telefon görüşmesinden şüphelenen polis ekipleri, bir kâğıda dolandırıldığını, kendilerinin polis olduğunu yazarak okumasını sağladı.

M.A.’nın altınları vermek için dolandırıcılarla buluştuğu sırada harekete geçen ekipler yine Akçakale nüfusuna kayıtlı Y.T. (19) ile İ.B.’yi (25) suçüstü yakaladı. Emniyet Müdürlüğü’ndeki sorguları tamamlanan 4 kişi adliyeye sevk edildi. Son 20 günde aynı suçtan 28 kişiyi yakalayıp cezaevine gönderen Bursa polisi, yaklaşık 1 milyon lira değerinde altını da sahiplerine teslim etti.

DOLANDIRICILIK NASIL YAPILIYOR?

-Dolandırıcı senaryosunu oluşturduktan sonra elde ettiği verilerdeki kişileri tek tek arıyor.

-Senaryo dahilinde kurban önce korkutuluyor ve hemen ardından güven verilerek saldırının başarıya ulaşması sağlanıyor. (Örnek: Merhabalar Mehmet Bey, biz polis karakolundan arıyoruz. Doğum tarihiniz ... adınız... soyadınız...)

-Saldırgan inandırıcı olabilmesi ve kurbanın telefonu sorgulatacağını varsayarak, polis merkezinden arıyormuş havası veriyor. Bu noktada “12Voip” gibi bir yazılım devreye giriyor.
Habertürk
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde