147 milyar dolarlık rekor teklif

147 milyar dolarlık rekor teklif

Avustralya merkezli BHP Billiton, Rio Tinto'yu satın almak için 147.4 milyar dolarlık bir teklifte bulundu.

147 milyar dolarlık rekor teklif
16px
24px
07.02.2008 08:32
ABONE OLgoogle

Dünyanın en büyük madencilik şirketi olan Avustralya merkezli BHP Billiton, Rio Tinto'yu satın almak için 147.4 milyar dolarlık bir teklifte bulundu. Rio Tinto'nun bu teklifi kabul etmesi durumunda madencilik alanında yeni bir küresel tekel doğmuş olacak.

Özellikle demir cevheri, alüminyum, kömür gibi alanlarda dünyanın en büyük rezervlerini elinde bulundurucak olan yeni şirketin demir-çelik fiyatlarını istediği gibi belirlemesinden de endişe ediliyor. Geçtiğimiz yıl da bir teklifte bulunan BHP Billiton'un teklifi Rio Tinto yönetimi tarafından çok düşük bulunmuştu.

Dünyanını 3. büyük madencilik şirketi olan Rio Tinto ve dünyanın en büyük madencilik şirketi BHP Billiton'un birleşmesi aynı zamanda dünya genelinde denetleyici otoritelerin de onayına sunulacak. Bu durumun da zorlayacı bir süreç olması bekleniyor. Avustralya, Avrupa ve ABD'li otoritelerin onay vermesi gereken birleşme neticesinde her iki şirketin birbirine katacağı ortak değerin 3.7 milyar doları aşması bekleniyor. Uzmanlara göre BHP Billiton'un yeni teklifi Rio Tinto açısından çok daha cazip.

BHP Billiton CEO'su Marius Kloppers da hissedarların en az yüzde 50'sinin bu satın almaya onay vermesi gerektiğini söyledi. Geçtiğimiz hafta Çinli Aluminum Corp. ve Alcoa Inc. Rio Tinto'nun Londra'da işlem gören hisselerinin yüzde 12'sini satın almıştı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde