130 konteyner Cidde Limanı'nda bekliyor: İçinde çikolata var

130 konteyner Cidde Limanı'nda bekliyor: İçinde çikolata var

"20 gündür limanda bekleyen konteyner içerisinde çikolatalarımız var. Biz kendilerine gıda ürünlerinden muaf olalım teklifinde bulunduk. Onların teklifi ise ‘Made in Turkey’ yazılı ürün istemiyoruz" oldu.

130 konteyner Cidde Limanı'nda bekliyor: İçinde çikolata var
16px
24px
01.10.2020 18:18
ABONE OLgoogle

23 Temmuz’da ilk kez Dünya'nın duyurduğu Suudi Arabistan’ın Türk ürünlerine uyguladığı zorluklar ve sıkı denetimlerle ilgili haberimizin ardından birçok firmadan telefon aldık.

Geçtiğimiz günlerde de tekrar gündeme gelen Riyad yönetiminin bu kararlarının daha da arttığını öğrendik. Temmuz ayındaki haberimizde konu olan kaynaklarımızdan biri ile tekrar görüşerek yaşanan sürecin boyutlarını öğrendik. İşte Arabistan’ın Türk mallarına boykotunun belgesi

Başta Suudi Arabistan olmak üzere Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerine ihracat yapan bir Türk şirketinin sahibi, son 10 günde Suudi yönetiminin daha da sertleşen bir politika güttüğünü iletti. “10 gün önce iş yaptığımız gümrük firmasının açıklamasına göre Cidde Limanı’nda bekleyen konteyner sayısı 96’ydı. Bu sayı şu anda 130’a çıkmış durumda” diyen ihracatçı, “En fazla etkilenen gıda ürünleri oldu. Örneğin 20 gündür limanda bekleyen konteyner içerisinde çikolatalarımız var. Biz kendilerine gıda ürünlerinden muaf olalım teklifinde bulunduk. Onların teklifi ise ‘Made in Turkey’ yazılı ürün istemiyoruz" oldu. Bizzat görüşmelere şahit oldum. Konteynerlerde soğutma sistemi 15-21 günlük. Suudi Arabistan’ın yüksek seyreden hava sıcaklığında bu ürünler bozulmaya başlayacak ve heba olacak" diyor.

Gümrükte her geçen gün ardiye için ücret ödediklerini dile getiren Türk şirketinin sahibi, “Suudi tarafındaki müşterilerimiz bizden daha fazla sorun yaşadıklarını söylemeye başladılar. Bizden daha hızlı ürün temin eden çevrede ülke yok. Alternatifimiz yok. Türk şirketlerinin yanı sıra Suudi vatandaşları da bu sorunlardan etkileniyor. Ama Riyad Yönetimi inatla Türk malı almıyor. Bize hala “paketlerinizi değiştirin" diyorlar. Siparişlerimiz düştü. Hatta iptal edilmeye başlandı" diyor. 

Kerim Ülker/Dünya

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde