13.4 milyarlık ihalede neler yaşandı?

13.4 milyarlık ihalede neler yaşandı?

4.5G ihalesine rekor teklif geldi. Türkiye’nin geleceğine yatırım yapan üç büyük GSM operatörü Turkcell, Avea ve Vodafone, ihalede 18 frekans için KDV dahil 3 milyar 960 milyon Euro yani 13.4 milyar lira teklif verdi.

13.4 milyarlık ihalede neler yaşandı?
16px
24px
27.08.2015 04:37
ABONE OLgoogle
5G’ye geçişte önemli kilometretaşı olan ve heyecanla beklenen 4.5G ihalesi dün Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nda (BTK) yapıldı.

Türkiye’nin geleceğine yatırım yapan üç büyük GSM operatörü Turkcell, Avea ve Vodafone’un kıyasıya yarıştığı 4.5G ihalesinden toplam 13.4 milyar lira gelir sağlandı. BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan, dün yapılan ve kamuoyunda 4.5G olarak bilinen IMT hizmet ve altyapılarına ilişkin yetkilendirme ihalesinde 3.96 milyar Euro ile hedeflenenin 1.5 katı gelir elde edildiğini açıkladı.

Mobil genişbant elektronik haberleşme hizmetlerinin sunumuna yönelik olarak 5 paket üzerinde 20 adet frekansın satışa sunulduğu ihalede 18 frekansa teklif geldi. Muhammen bedeli 2 milyar 298 milyon Euro olarak açıklanan 4.5G ihalesinde toplam 3 milyar 356 milyon Euro teklif geldi. KDV de dahil edildiğinde bu rakam 3 milyar 960 milyon Euro gibi yüksek gelir sağlandı. Dünkü Merkez Bankası’nın döviz satış kuruna göre ihalede sağlanan gelir 13 milyar 345 milyon lira oldu.

1800 MHz çekişmesi

İhale, daha çok şehiriçinde stadyum, AVM gibi nüfus yoğunluğunun fazla olduğu yerlere yönelik 800 MHz frekansıyla başladı. En büyük çekişme 4.5G için olan 1800 MHz frekansında yaşandı. 1800 MHz frekans bandının C1 paketi için en yüksek teklifi 430 milyon Euro ile Turkcell, C2 paketi için 310 milyon Euro ile Avea, C3 paketi için de 95.1 milyon Euro ile Vodafone verdi.  BTK’nın 800, 900, 1800, 2100 ve 2600 MHz frekans bantlarında toplam 20 paket olarak açtığı ihalelerde, Turkcell toplam 1.62 milyar Euro ile en yüksek teklif veren şirket oldu.

Turkcell aldığı 8 frekans paketindeki toplam 172.4 MHz frekans ile 375 Mbps gibi yüksek bir hıza ulaşabilecek. İhalede Türk Telekom’un iştiraki Avea toplam 954.68 milyon Euro bedelle 5 frekans paketi, Vodafone ise 777.97 milyon Euro bedelle 5 frekans paketine en yüksek teklifi verdi. İhalede 4. operatör bulunmadığı gerekçesiyle E4 ve F4 paketlerinin ihaleleri ise şartname gereği yapılmadı. İhale Komisyonu Başkanı Deniz Yanık, teknik yeterlilik zarflarının incelenmesinin ardından yaptığı açıklamada, ihale için şartname alan Netgsm şirketinin, ihaleye katılacağını bildirmediği ve ihaleye teklif sunmadığı için ihalelere girmeyeceğini söyledi.

Nisan 2016’da hizmette

İhalede satışı yapılan frekans paketleri, 30 Nisan 2029’a kadar GSM operatörlerinde olacak. Şirketler de yetkilendirme aldıkları frekanslar üzerinden 1 Nisan 2016 yılından itibaren 4.5G teknolojisiyle hizmet sunumuna başlayacak. İhale bedelleri ise peşin veya ilki peşin olmak ve geri kalan taksitler ilk ödemeyi takip eden 6’şar aylık dönemlerde ödenmek üzere 4 eşit taksitte yatırılabilecek. 

‘En yüksek 4.5G hızı Turkcell’le gelecek’

Turkcell 1.623 milyar Euro vererek toplamda 172.4 MHz frekansın sahibi oldu. Böylece Turkcell Taşıyıcı Birleştirme tekniğini kullanarak, Türkiye’de hizmetin kullanılmaya başlanacağı 1 Nisan 2016 tarihi itibari ile sunulabilecek en yüksek 4.5G hızı olacak 375 Mbps’i sağlayan tek mobil operatör olacak. Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu “Turkcell olarak yeni teknolojileri dünya ile eşzamanlı Türkiye’ye taşımayı ve oluşan teknolojik standartlara öncülük etmeyi görev bildik. Bundan sonra da en yenilikçi teknolojileri, en üstün altyapıyı ve ultra mobil genişbant internet hizmetlerini sunmaya devam edeceğiz. Turkcell olarak uzun zamandır yeni nesil mobil teknolojiler için çalışıyor ve yatırım yapıyorduk. İhaleyle kapsamında kullanım hakkını elde ettiğimiz frekanslar sayesinde de fiber performansını artık sadece fiber kablolarla ulaşabildiğimiz evlere değil, Edirne’den Kars’a götürebilecek, Türkiye’nin her yerini kablosuz fiber ağlarla donatabileceğiz. Müşterilerimiz bir kez daha Turkcell’li olma avantajını yaşayacaklar. Bu ihaleyi de sadece bir başlangıç olarak görüyoruz. 4.5G ve yerli 5G için çalışmalarımıza devam ederek teknolojiyi tüketen değil üreten ülke konumuna gelmek ise en büyük motivasyonumuz olacak” dedi.



‘Global birikimimizi getirmeye hazırız’

Vodafone, 800 MHz’de yapılan ihale oturumunda en yüksek teklif olan 390 milyon Euro vererek bantta A1 blokunun sahibi oldu. Vodafone, en geniş kapsama karakteristiğine ve yüksek verimliliğe sahip bu bant bloku sayesinde kırsal alanlar başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanına hizmet verebilecek. 

Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt “Türkiye, dünya çapında rekabetçi bir ülke olma hedeflerine ulaşma yolunda bir kalkınma atılımı yapmıştır. Vodafone Grubu olarak dünyada 5 kıta ve 12 ülkede kamuoyunda 4.5G hizmeti veren bir operatör olarak tüketicinin ihtiyacını biliyoruz. Buna uygun olarak, ihtiyacımız olan frekansları rasyonel bir fiyat/fayda oranı ile aldık. Bu sayede, elimizdeki bantları birleştirerek çoklu taşıyıcı ile yüksek hızlara ulaşma teknolojisiyle tüketicilerimize mobil internetin en hızlı teknolojisi olan 4.5G hizmetini ilk günden vermeyi hedefliyoruz. Dolayısıyla bu ihale ile kazanan Türkiye ve Vodafone’lular olmuştur” diye konuştu.

‘Yeni dönemin öncüsü Türk Telekom’

TÜRK Telekom Grubu CEO’su Rami Aslan, ihale sonuçlarını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, dünyanın en hızlı ve en yaygın fiber altyapısına sahip Türk Telekom Grubu’nun bu sayede, Türkiye’de gerçek 4.5G deneyimini sunacak operatör olduğunu vurguladı. Yeni frekans dağılımı ile mobil sektörde oyunun asıl şimdi başlayacağının altını çizen Aslan “İhalenin frekans tahsisinde sağladığı adalet, sektöre normalizasyon getirecek. Gerçek rekabet şimdi başlıyor. Türk Telekom Grubu olarak fiber altyapımız ve tecrübemizle mobildeki bu yeni oyunun kurucusu olacağız” dedi.

İhaleyi telekomünikasyon sektörü ve Türkiye’nin teknoloji yolculuğu için çok önemli bir aşama, bir mihenk taşı olarak gördüklerini ifade eden Aslan, şunları söyledi: “Mobilde oyun asıl şimdi başlıyor. 4.5G ile mobilde başlayan bu yeni dönemin öncüsü, yol göstericisi biz olacağız. Bu değişimin Türkiye için yaratacağı güçlü ekonomik değerde, pay sahibi olmak ayrıca gurur verici. 2005 yılından bu yana yaptığımız, yılsonuna kadar, lisans ve frekans bedeli hariç, toplam 20 milyar lirayı bulacak olan ve büyük bölümü fiber altyapıya dönük yatırımlarımız, 4.5G ile başlayacak yeni dönemde de fark yaratan en büyük gücümüz olacak.”

İHALEDEN İZLENİMLER

Turkcell dürüm döner Vodafone dışarıda yedi

-10.30’da başlayan ihale öncesi katılımcıların hepsi birbirlerini tebrik ettiler.

-İhale, verilen aralarla yaklaşık 6.5 saat sürdü.

-İhale boyunca katılımcılar arasındaki diyalogun gayet samimi ve neşeli olması dikkat çekti.

-İhaleye öğle yemeği için ara verildiğinde katılımcılardan Vodafone’un temsilcileri ihalenin yapıldığı salonun dışında yemeği tercih etti. Turkcell’in temsilcileri ise ihale salonunda kalarak, dışarıdan sipariş edilen dürüm dönerleri yediler. Avea temsilcileri ise salonun dışına çıkmayarak içerde yemeği tercih ettiler.

-İhale tamamlandıktan sonra Turkcell, Vodafone ve Avea’nın üst düzey yöneticileri birbirlerini samimi bir şekilde tebrik ettiler.

4.5G NELER GETİRECEK?

İnternet 12 kat hızlanacak saniyede şarkı inecek


2009 yılında 3G teknolojisinin devreye girmesiyle mobil internetle tam anlamıyla tanışan Türkiye, 4.5G ile gerçek hızı yaşayacak. Çok basit açıklamak gerekirse cebimizdeki internet şimdikinden 12 kat daha hızlı olacak. Video seyretme konusunda dünyada ilk sıralarda yer alan Türkler artık cep telefonlarından takılma, donma olmadan süper hızda video izleyebilecek. Şu anda ortalama hızın saniyede 28 Mbit olduğu düşünülürse 4.5G’ye geçildiğinde bu hız saniyede ortalama 300 Mbit olacak. 3G teknolojisiyle 1 saatten fazla süren 8 GB büyüklüğünde HD filmi indirme süresi 6 dakikaya, 30 saniye süren bir şarkı indirme süresi 1 saniyeye, 3 dakikada inen 10 dakikalık bir videoyu indirme süresi 2 saniyeye düşecek.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde