12 milyar $’lık yatırımda ibre samuraylara döndü

12 milyar $’lık yatırımda ibre samuraylara döndü

TAQA’nın Afşin-Elbistan’a ilişkin 12 milyar dolarlık yatırım kararını 2014’e kadar ertelemesinin ardından ibre birden samuraylara döndü

12 milyar $’lık yatırımda ibre samuraylara döndü
16px
24px
06.09.2013 08:31
ABONE OLgoogle

TAQA’nın vazgeçtiği Afşin-Elbistan kömür santrali projesinde Çin ve Güney Koreliler’den sonra Japonlar da devreye girdi. İbre birden samuraylara döndü.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin devlet şirketi TAQA’nın Afşin-Elbistan’a ilişkin 12 milyar dolarlık yatırım kararını 2014’e kadar ertelemesinin ardından, ilginç gelişmeler yaşanıyor. Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın gelişmeyle ilgili “TAQA olmazsa başka firma olur” şeklindeki iddialı açıklamalarının perde arkasından Çin ve Güney Koreli şirketlerden sonra Japonlar da çıktı.

Birçok ülke yatırımcısının ilgilendiği Afşin-Elbistan yatırımında Türkiye’nin Japonya firmalarını dikkate aldığı öğrenildi. Edinilen bilgilere göre, Türkiye için şu anda ibre Japonya’ya dönmüş durumda.

TAQA, geçtiğimiz ay, söz konusu yatırımla ilgili kararını gözden geçirmek için 4 ay erteleme istemiş, ancak Türkiye buna sıcak bakmamıştı.

Afşin-Elbistan havzasında 8.000 MW kapasiteli elektrik santrali yapımını içeren 12 milyar dolarlık hükümetler arası anlaşma, Elektrik Üretim A.Ş. ile Abu Dhabi’nin devlet kontrolündeki enerji şirketi TAQA arasında Ocak ayında imzalanmıştı. Ancak son gelişmelerin ardından şirketin erteleme kararını alması, diğer ülke yatırımcılarını da harekete geçirdi.

Afşin Elbistan için ilk gelen ülke Çin olurken, Güney Koreliler de projeyle ilgilendikleri yönünde Enerji Bakanlığı’na mesaj verdiler. Projeye talip olduklarını resmi olarak deklare eden Japonya, Türkiye tarafından da ilgiyle karşılandı. Görüşmelerin başladığı, uzlaşı sağlanmaya çalışıldığı belirtiliyor. Öte yandan görüşmeleri yürüten üst düzey yetkililer, “Japonlar diğer isteklilere göre 1-0 önde” yorumunu yaptı.

Enerjide büyük yakınlaşma

Mayıs’ta Japonya Başbakanı Shinzo Abe’nin Türkiye’ye gelerek 22 milyar dolarlık nükleer santral yapımı için imza atması, Türkiye-Japonya arasındaki enerji yatırımlarına hız kazandırdı. Son olarak Japonya’nın teknoloji devi Toshiba, Türkiye’de enerji yatırımına odaklanacağını açıkladı. Japon şirket, bu yönde ilk adımını Toshiba Altyapı ve Elektronik adlı şirketi kurarak attı. Şirketin hedefi, 2017’de Türkiye merkezli enerji operasyonlarından 400 milyon dolarlık satış geliri elde etmek.

Gülümhan Gülten/Vatan

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde