12 bankaya tebligat yaptık, savunma bekliyoruz

12 bankaya tebligat yaptık, savunma bekliyoruz

Kredi ve mevduat faizlerinin belirlenmesi sırasında rekabet kurallarını ihlal edip etmedikleriyle ilgili soruşturma açılan 12 bankaya tebligat yapıldı.

12 bankaya tebligat yaptık, savunma bekliyoruz
16px
24px
15.12.2011 07:40
ABONE OLgoogle

Kredi ve mevduat faizlerinin belirlenmesi sırasında rekabet kurallarını ihlal edip etmedikleriyle ilgili soruşturma açılan 12 bankaya tebligat yapıldı. Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, artık bankaların vereceği ilk savunmaları beklediklerini söyledi.

Kaldırımcı, soruşturma açılmasının ardından Borsa'da düşüş yaşandığı ve piyasaların olumsuz etkilendiğine yönelik bazı kesimlerce çeşitli spekülasyonların yapıldığına işaret etti. Bu tür değerlendirmeleri 'temelsiz ve gereksiz' olarak nitelendiren Kaldırımcı, "Ben bunun bir abartma olduğunu düşünüyorum. Çünkü aynı dönemde uluslararası piyasalarda da Türkiye'de de yine piyasaları etkileyecek bir kısım haberler yer aldı, gelişmeler oldu." dedi.

Rekabet Kurumu'nun ilgili yasa ve mevzuatlar çerçevesinde soruşturma açtığına işaret eden Kaldırımcı, şimdi bankaların vereceği savunmaları beklediklerini kaydetti. Normalde soruşturma süresinin 6 ay olduğunu anlatan Kaldırımcı, şu bilgileri verdi:

"Her şey normal giderse, taraflar uzatma istemezse, bizim arkadaşlarımız zorunlu olarak bazı süre talebinde bulunmazlarsa 6 ayda soruşturmamız sona erer. Ama genellikle biraz hacimli soruşturmalarda bu süre en az bir katına kadar uzatılabilir. Yani 1 yılı bulabilir." Bankalara, soruşturma açıldığına ilişkin tebligatın yapıldığını ifade eden Kaldırımcı, artık taraflardan ilk savunmalarını yapmalarını beklediklerini söyledi. İlk savunmaların ne zaman yapılacağına ilişkin soru üzerine Kaldırımcı, "Ne kadar erken olursa biz ona uygun olarak o verileri de kullanarak bir soruşturma raporu hazırlayacağız. Çok katı bir süre sınırlaması yok ama ne kadar erken olursa kendilerine soruşturma raporumuzun tebliği o kadar hızlı olacaktır." cevabını verdi.

Rekabet Kurumu, 2 Kasım 2011 tarihli toplantısında, Akbank, Finansbank, HSBC, ING Bank, Türk Ekonomi Bankası (TEB), Garanti Bankası, Halkbank, İş Bankası, Vakıfbank, Yapı Kredi Bankası ve Ziraat Bankası ile Garanti Bankası Ödeme Sistemleri, Garanti Konut Finansmanı Danışmanlık unvanlı teşebbüsler hakkında kredi ve mevduat faizlerinin belirlenmesi sırasında rekabet kurallarını ihlal edip etmedikleri ile ilgili soruşturma açılmasına karar vermişti.

Soruşturma, söz konusu bankaların 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un rekabeti kısıtlayıcı anlaşmalar, uyumlu eylemler ve teşebbüs birliği kararlarına ilişkin 4'üncü maddesinde yasaklanmış olan davranışları gerçekleştirip gerçekleştirmediklerinin tespiti amacıyla yürütülüyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde