104 yıl sonra piyango vurdu

104 yıl sonra piyango vurdu

İran, bir asırdan fazla zaman sonra ilk kez Hazar Denizi’nde petrol buldu.

104 yıl sonra piyango vurdu
16px
24px
21.05.2012 15:35
ABONE OLgoogle

Reuters’ın Fars Haber Ajansı’ndan aktardığına göre, bir doğalgaz yatağındaki sondaj çalışmaları sırasında bulunan petrol yatağının 2.5 kilometre derinde olduğu ve 10 milyar varil ham petrol barındırdığı belirtildi.

İran Ulusal Petrol Şirketi’nin açıklamasında Hazar Denizi’ndeki yatakta bulunan petol miktarının ülkedeki bilinen petrol rezervlerinin yüzde 7’si olduğu belirtildi. Bu aynı zamanda Cezayir’in ürettiği petrolün tamamına tekabül ediyor.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) içindeki ikinci büyük üretici olan İran’ın yataklarının büyük bir kısmı ülkenin güneyinde ve Arap Körfezi’nde bulunuyor.

104 YIL SONRA

İran Hazar Denizi’nde 104 yıldır petrol bulamıyordu.

OPEC internet sitesinde yer alan resmi rakamlara göre İran’ın 151 milyar varillik petrol rezervi bulunuyor.

İran Petrol Bakanlığı’nın haber sitesinde Hazar Denizi havzasında 17 ile 33 milyar dolar petrol bulunduğu belirtildi. Havzada ayrıca 8 bin metreküp doğalgaz bulunduğu tahmin ediliyor.

AZERBAYCAN VE KAZAKİSTAN DA HAZAR'DA

Royal Dutch Shell Plc ve Total SA gibi uluslararası petrol ve doğalgaz şirketleri, Tahran'ın ABD’nin yaptırımlarına uymamasına tepki olarak İran piyasasından çekilmişti.

BP Plc ise Azerbaycan’ın Hazar Denizi’ndeki Azeri-Çıralı-Güneşli projesini yürütüyor. Kazakistan’ın ise Kaşagan’da üretime 2013’te başlaması bekleniyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde