101 milyon liralık ‘adrese teslim’ ihaleyi Sayıştay buldu

101 milyon liralık ‘adrese teslim’ ihaleyi Sayıştay buldu

Sayıştay, ASKİ ve Belka’nın iş makinesi alımı için düzenlediği 2 ayrı ihaleyi ‘rekabet ortamı’na uygun bulmadı... “İhaleler aynı firmalara verilmiş” tespiti yaptı

101 milyon liralık ‘adrese teslim’ ihaleyi Sayıştay buldu
16px
24px
21.11.2016 08:49
ABONE OLgoogle

Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı şirketleri inceleyen Sayıştay, ASKİ'de 73.6 milyon liralık iş makinesi alımında, Belka'da da 28 milyon liralık iş makinesi alımında ihalelerin adrese teslim yapıldığını ortaya çıkardı. Sayıştay, ‘ihalelerde rekabet ortamı sağlanmamıştır' tespitinde bulundu. ASKİ'deki ihaleyle ilgili şu tespitler yapıldı:

“MAKİNELER YERLİYDİ, ONUN İÇİN ALDIK”

“73 milyon 618 bin 500 TL+KDV bedelli ‘Muhtelif Araç, İş Makinesi ve Çok Kapsamlı Konteyner ve Taşıyıcı Alımı İşi'nde birçok kalem ürünün bir arada ihale edilmesi, kısmi teklife izin verilmemesi, yaklaşık maliyetin doğru ve güvenilir olarak belirlenmemesi sonucu gerekli rekabet şartlarının oluşmadığı görülmüştür.

Üç firmadan teklif alma yöntemi kullanılmış ancak aynı markanın aynı ilde yer alan üç bayisi olduğu görülmüştür.” ASKİ, “O makineler yerliydi, onun için aldık” savunmasını yaptı.

“MARKANIN ADINI BİLE YAZMIŞLAR”

Belka'yla ilgili raporda ise şu ifadeler yer aldı: “Dönerli teleskopik yükleyici ve ekipmanları alımı işinde 3 parçada 7 milyon 375 bin 548 Euro tutarında iş makinası alımının üç parçaya bölündüğü, iş makinelerinin marka ve model isimleri belirtilerek alım yapıldığı, o markanın Türkiye'de tek temsilcisi bulunduğu yönünden rekabetin engellendiği düşünülmektedir.”

Belka ise “İş makineleri, çeşitli teklifler de alınmak suretiyle ve incelenerek alınmıştır” dedi. Sayıştay, “Kategorik olarak farklı olduğundan bahsedilen iş makinelerinin tamamının aynı markanın teleskopik vinç grubunda yer aldığı anlaşılmıştır” dedi.

Ali Ekber Ertürk/Sözcü

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde