100 milyonluk ihale Albayraklar’ın damadına..

100 milyonluk ihale Albayraklar’ın damadına..

Gaziantep’teki 100 milyonluk ihale ‘adres şaşınca’ iptal edilip Albayraklar’a verildi.

100 milyonluk ihale Albayraklar’ın damadına..
16px
24px
03.06.2017 06:15
ABONE OLgoogle

AKP’li belediyeler iktidarın en sevdiği şirketlerden Albayrak Grubu’nu ihya etmeyi sürdürüyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) 2016’daki ihalelerine abone olan Albayraklar Holding Başkan Yardımcısı Nuri Albayrak’ın damadı Adem Altunsoy’un şirketi Platform Turizm ve Taşımacılık İBB, İSKİ ve İETT’nin açtığı 7 ihaleyi kazanmış, Albayraklar’ın damadı bu ihalelerden yaklaşık 250 milyon TL almıştı.

Bu kez Gaziantep’te adrese teslim ihalede “adres şaşınca” ilk önce ihale iptal edildi; sonra şartname değiştirildi ve 100 milyon TL’lik ihaleyi Albayraklar’ın başka bir şirketi aldı.

Erdoğan’ın nikahını kıydığı Albayraklar’ın damadı İBB'den 250 Milyonluk ihale almış

Gaziantep’te AKP’li Şahinbey Belediyesi “2016-427082” ihale kayıt numarası ile 22 Kasım 2016’da bir ihale açtı. İhalenin konusu, “Şahinbey ilçe genelinde atık yönetimi, çöp toplama işi ve cadde ve sokakların elle ve makine ile süpürülmesi hizmet alımı” ihalesiydi. İhale yapıldıktan 13 gün sonra Gün Hilal İnşaat isimli şirket Kamu İhale Kurumu’na söz konusu ihalenin iptal edilmesi talebiyle başvurdu. Kamu İhale Kurulu inceleme sonucu, “mevzuata aykırılıkların düzeltici işlemle giderilemeyecek nitelikte olduğuna” karar vererek oybirliği ile ihalenin iptaline karar verdi.

Albayraklar'ın o dergisine toplatma kararı

Şahinbey Belediyesi bu kez “2017-71204” ihale kayıt numarası ile 24 Mart 2017’de çöp toplama işi için yeniden ihale düzenledi. İşte tam bu noktada “ihaleye katılabilme şartları ve istenilen belgeler ile yeterlilik değerlendirmesinde uygulanacak kriterler” arasında önemli değişikliklere gidildiği ortaya çıktı. İşte o yeni ihaleyi alacak şirket için yapılan çarpıcı değişiklikler:

* Birinci ihalede istenilen belgeler arasında “mevzuat gereği kayıtlı olduğu Ticaret ve-veya Sanayi Odası veya Meslek Odası Belgesi, gerçek kişi veya tüzelkişi olmasında kayıtlı olduğu-bulunduğu ticaret ve-veya sanayi odasında ilk ilan veya ihale tarihinin içinde bulunduğu yılda alınmış odaya kayıt olduğunu gösteri belge” istenirken; ikinci ihale ilanında bu belgeler yer almadı.

* Birinci ihalede “makine, teçzihat ve diğer ekipmana ait belgeler ve kapasite raporunda” ihale kapsamında çalıştırılacak “tüm araçlar” diye belirtilirken, ikinci ihalede ihale konusu işin yapılabilmesi için çalıştırılacak araçlarla ilgili değişikliğe gidildi. İlk ihalede “5.5 m3 kapasiteli hidrostatik vakumlu yol süpürme ve yıkama aracı” ibaresi yer alırken; ikinci ihalede bu değer “4.5- 5.5” olarak değiştirildi. Yine ilk ihalede “2 m3 kapasiteli yol yıkama ve süpürme araçlarından bir tanesi 2015 model ve üzeri olması istenirken”; ikinci ihalede 1 model düşürülerek “2014 model ve üzeri diye” belirtildi.

* Bu değişikliklerin yanı sıra birinci ihalede olmayıp ikinci ihaleye eklenen hususlar da dikkat çekti. İhale ilanına “Tevsik işleminin aslına yoğunluğunun noter tarafından onaylanmış ruhsat örneklerinin sunularak yapılması halinde örnek çıkarma işleminin ilan veya davet tarihinden sonra yapılmış olması zorunludur’’; “Konsorsiyumda, makine, teçhizat ve ekipmana ilişkin belgeler, her bir ortağın kendi kısmı göz önünde bulundurularak, ortaklardan ayrı ayrı istenir ve değerlendirilir” ifadeleri eklendi.

Tüm bu değişiklerin ardından ihaleye katılan Albayrak Grubu şirketlerinden “Yeşil Adamlar Atık Yönetimi ve Taşımacılık Anonim Şirketi” 100 milyon 800 bin TL teklifle işi aldı.

CHP’Lİ MECLİS ÜYESİ UĞUR KALKAN: Bu kadar fark  MANİDAR

İki ihale arasında bu kadar farklılık olmasını “manidar” bulduğunu söyleyen Şahinbey Belediyesi’nin CHP’li Meclis üyesi Uğur Kalkan gazetemize şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu iki ihale ilanını yan yana koyunca bana üniversitelerde adrese teslim kadro işlemlerini hatırlattı. Yeşil Adamlar Atık Yönetimi, Albayrak Grubu bünyesinde hizmet vermekte. İnternet sitelerine baktığımız zaman referanslar arasında Antep-Şahinbey Belediyesi diye yazılmış. 6 bin 317 şehit vererek kazandığımız Gazi unvanını ekleme zahmetinde bulunmamışlar veya Gazi olduğumuzdan haberleri yok. 1. ve 2. ihalede bu kadar farklılık olmasını manidar buluyorum. 7 ay önce de Mavikent 5. Etap ihalesinin 57 milyonluk yaklaşık maliyetinin sızdırılmasını meclis gündemine taşıdım. Soruşturma başlatılmasına rağmen 7 aydır bana veya kamuoyuna herhangi bir cevap verilmedi. Her platformda şeffaflıktan dem vuran, meclis toplantılarında sürekli konuşmalarımıza müdahale etmeye çalışan Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, bizleri ve kamuoyunu aydınlatmalıdır. Aksi takdirde şeffaflık kelimesi sadece sözde kalacak. Yazdıkları yerlerde durup yer işgal etmekten öteye gitmeyecek.”

Aykut Küçükkaya/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde