100 bin euroluk hile!

100 bin euroluk hile!

Resmi ithalatçısında liste fiyatı 198 bin Euro olan araçlar, internet siteleri üzerinden 80 bin Euro altında fiyatla satılıyor

100 bin euroluk hile!
16px
24px
25.11.2012 09:07
ABONE OLgoogle

Hakan Özenen yazdı...

Maliye bakanlığı ÖTV vurgunuyla ilgili soruşturmasını, kamunun dikkatini çekmek için özellikleri ünlü isimleri de davet ederek sürdürdüğü halde, resmi ithalatçısında liste fiyatı 198 bin Euro olan araçlar, internet siteleri üzerinden ya da galeri vitrinlerinde bu fiyatın 80 bin Euro altına fiyatlarla müşteri bekliyor. İnternet sitelerinde ‘TR Plakalı olarak satılan araçların tamamı ‘sıfır km’ olduğu halde ikinci el otomobil gibi, ‘birinin üzerinden’ gerçek alıcısına satılıyor.

ÖTV'Yİ 20 BİN LİRANIN ALTINA ÇEKİYORLAR
Resmi satış fiyatı 198 bin Euro olan 3.0 litre dizel motorlu bir Porsche Cayenne’in fiyatı şu sıra uygulanan yıl sonu kampanyasıyla 160 bin Euro’ya kadar düşebiliyor. Oysa aynı araç bir özel ithalatçının vitrininde 122 bin Euro’ya müşteri bekliyor. Bu araç için alınabilecek son fiyat ise 110 bin Euro'ya kadar inebiliyor. 

Resmi ithalatçı bu araç için en az 78 bin Euro ÖTV öderken, ÖTV kaçakçıları, aracı son kullanıcısına teslim edene kadar kendi aralarında büyük ıskontolarla alıp satarak fiyatı kağıt üzerinde düşürüp ödedikleri ÖTV’ye 20 binTL’lerin bile altına indiriyorlar.

İŞTE UCUZ OTOMOBİLİN FORMÜLÜ!

Resmi İthalatçı ÖTV Kaçakçısı

Araç fiyatı 60.000 Euro 60.000 Euro

ÖTV (%130) 78.000 Euro 6.500 ile 10 bin Euro arası

KDV (%18) 24.840 Euro 24.840 Euro (KDV, yurt dışından alınan fatura

üzerinden ödendiğinden resmi

ithalatçıdan daha az ödenemiyor)

Fiyat 162.840 91.840-94.840 Euro
 
Maliye Sibel Can’a organize suçu sordu

Maliye Bakanlığı düşük ÖTV ödenerek trafiğe kaydedilmiş sayıları en 20 bin olarak tespit edilen araçların sahiplerine birer mektup yazarak bu araçlar, araçları satan firmalar ve satın alırken ödenen para ile kesilmiş olan faturalar hakkında bilgi toplamaya başladı. Ünlü Şarkıcı Sibel Can’ın da aralarında bulunduğu ünlü lüks araç kullanıcılarına sorulan soruların aynı zamanda gayri resmi yollardan ödeme yapılıp yapılmadığını da ortaya çıkarması amaçlanıyor.

213 sayılı Vergi Usül Kanunu’nun 134 ve müteakip maddelerince yapılan incelemeyi yürüten Vergi Müfettişi İlker Gelmez imzasıyla araç sahiplerine gönderilen mektuplarda istenen bilgilerin mektubun ulaştığı tarihten itibaren 15 gün içinde verilmesi isteniyor ve araç sahipleri şöyle uyarılıyor.

“Bilgilerin çekinme sebebi bildirilmeden süresinde verilmemesi, eksik ya da yanıltıcı bilgi verilmesi halinde; VUK’nun mükerrer 355inci maddesine göre özel usulsüzlük cezası kesilerek yeniden süre belli edilmek sureti ile tekrar bilgi vermeye davet edileceğinin, ikinci defada bilgi verilmemesi, eksik ya da yanıltıcı bilgi verilmesi hallerinde özel usulsüzlük cezasının iki kat olarak kesileceğini ve ilgililer hakkında kanuni kovuşturma yapılacağının bilinmesi rica olunur.”

İşte Maliye'nin soruları!

1- Aracı kimden, hangi tarihte, ne kadar ödeme yaparak aldınız? (Alınan araca ilişkin faturayı, araç satış sözleşmesini ve ruhsat fotokopisini forma ekleyiniz.)

2- Yaptığınız ödemeyi kime, hangi yolla(nakit, çek, senet veya banka) yaptınız? (Yapılan ödemeye ilişkin belgeleri (dekont,çek) forma ekleyiniz.)

3- Bu işlemler için hangi şahıslarla muhatap oldunuz?

4-Bu aracı hangi adresten teslim aldınız?

5- Aldığınız araç kullanılmış (ikinci el) bir araç mıydı? Yoksa hiç kullanılmamış (Sfır) bir araç mıydı?

6- Yukarıda bilgileri yeralan aracı satın aldığınız şahıs veya kurumlardan başka araç alışlarınız oldu mu? Oldu ise bu araçlara ilişkin olarak yukarıda yer alan bilgi ve belgeleri ekleyiniz.

Neyin cevabını bulacak?

1- Maliye bu soruyla araca ödenen fiyatla, yatılan ÖTV’nin tutarlı olup olmadığını soruşturuyor.

2- Grey Market’ten satın alınan otomobillerde paranın önemli bir kısmının ‘açıktan’ ödendiği iddia ediliyor, bu soru açıktan yapılmış olması muhtemel miktarları açığa çıkarmayı amaçlıyor.

3- ÖTV’si düşük ödenerek 100 milyonlarca lirayı cebe indiren bazı ‘özel ithalatçılar’ satışları kendileri yaptıkları halde şirketleri kimsesizlerin, çobanların ya da sokak çocuklarının üzerine yapıyorlar. Satış yaptıkları halde benim öyle bir şirketim yok diyebiliyorlar

4- Bu soruşturmadaki en önemli soru. Çünkü lüks otomobili satana ve teslim eden firmayla faturayı kesen firmanın adresi hemen her araçta farklı görünüyor. Maliye Bakanlığı bu soruyla bu işin bir ‘organizasyon şebekesi’ olduğunu ispat etmeye çalışıyor.

5- Çok önemli sorulardan biri de bu. Özellikle ‘sahibinden.com’ gibi internet sitelerinde satışa sunulan lüks araçların tamamının özellikleri arasında ‘Türkiye plakalı’ olduğu yazıyor. Bu, aracın ÖTV’sinin düşük yatırıldığı, sonra birinin üzerine trafiğe kaydedildiği ve gerçek kullanıcısına ‘ikinci el olarak’ noterden satılacağını gösteriyor.

6-‘Adres bilgileri’ bu soru da ‘organizasyonu’ ortaya çıkarmayı amaçlıyor. Diyelim ki siz A firmasından son 5 yılda üç araç aldınız. Ama elinizdeki faturaların tamamı artık varlığını sürdürmeyen B, C ve D firmasından kesilmiş. A firması ise satıcı göründüğü halde bu araçların hiç birine fatura kesmemiş.

Habertürk

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde