10 numara yağa gaz karıştırıyorlar

10 numara yağa gaz karıştırıyorlar

Trafikte alev alan otobüs ve kamyonların sırrı ortaya çıktı: Gazla karıştırılan 10 numara yağ

10 numara yağa gaz karıştırıyorlar
16px
24px
01.08.2014 08:58
ABONE OLgoogle
Otobüsler bir bir yanarken, şoförler on numara yağ tehlikesiyle ilgili ayrıntılı bilgi verdi. on nurama yağ kullanan şirketlerin yağı inceltmek için yağa bir de gaz kattığını ve bu durumun yangınlara davetiye çıkardığını söylediler.

Son günlerde otobüslerde yaşanan yangınlarla birçok iddia gündeme geldi. Araçların bakımsızlığı, yeterince sıkı denetim yapılmaması, yasadışı şekilde yakıt olarak on numara ve beş numara yağların kullanılması bu iddialar arasında. İETT şoförleri on numara yağ konusunu Taraf’a anlattı.  Kimi özel halk otobüslerinin on numara yağ kullandığını dile getiren şoförler, denetimlerin sıklaştırılmasını istiyor.

MOTOR YIPRANMASIN 

İETT şoförlüğü öncesinde kamyonculuk yaptığını belirten bir şoför şu bilgileri aktardı; “Bir avuç mazotla o yağı karıştırıp depoya dolduruyorlar. Mazot fiyatlarının bu kadar yüksek olduğu bir ülkede maalesef bunu yapıyorlar. Ancak esas tehlike on numara yağda değil. Motoru çok yıpratır bu yağ. Bu yüzden yağı inceltmek için, içerisine gaz döküyorlar. Zaten yağdan dolayı yıpranmış motor hortumları içerisinde gaz da varken herhangi bir arızada yangın kaçınılmaz oluyor. O yangını söndürebilmek pek mümkün değil” dedi. 

GELMEYİN DİYORLAR 

Bir başka şoför ise geçtiğimiz günlerde yine Taraf’ın gündeme getirdiği özel halk otobüslerinin bakımsızlığına da dikkat çekerek, “Arızayı fark ediyoruz, servise gidiyoruz. ‘Tamam ya her şey için buraya gelmeyin’ diyorlar. Şoförlerin çoğu artık arızayı söylemek istemez hale geldi. Bu sıcaklarda bu kadar yoğun çalışan o otobüslere on veya beş numara yağların da koyulduğunu duyuyoruz. Araçların çoğu Allah’a emanet” şeklinde konuştu. 

Egzozdan alev çıkıyor Geçmişinde kamyonculuk yaptığını belirten bir başka şoför de kamyonlardaki tehlikeye dikkat çekti. Yüklerini daha çabuk yetiştirebilmek için benzer yöntemleri kamyonların da kullandığını söyleyen şoför, “Kamyonlar yağları gazla karıştırıp kullanıyorlar. Yüklerini zamanından daha erken yetiştirmek için yapıyorlar bunu. Bazen yollarda görüyorum, kamyonun egzozundan yarım metre alev çıkıyor. Oradan anlıyorum yağ kullandığını” dedi.

10 numara yağ operasyonu yapılmış

İstanbul Kaçakçılık Şube Müdürlüğü ekiplerinin, Ramazan Bayramı’ndan önce Esenler Otogarı’nda, iki ‘on numara yağ’ operasyonu yaptığı ortaya çıktı. Art arda yaşanan otobüs yangınlarıyla tekrar gündeme oturan on numara yağ kullanımını engellemek için düzenlenen iki operasyonda dört otobüs firmasının otobüslerine on numara yağ konulurken suçüstü yapıldı. Aramalarda, 616 teneke içerisinde 7392 litre on numara yağ ele geçti. Z.Ö ve M.Ö’nün de aralarında bulunduğu, biri Afganistan uyruklu 9 kişi yakalandı. 9 kişi hakkında 5607 Sayılı Kanuna Muhalefet suçlarından işlem yapıldı. Polis, on numara yağ kullanan otobüs firmalarının belirlenmesi için çalışmaların sürdüğünü bildirdi. 
Enes Yıldız/Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde