10 milyonluk teminat yandı

10 milyonluk teminat yandı

Milli Piyango ihalesinde rotanın ikinci firmaya çevrilmesiyle, ihalede birinci olan ancak sözleşme imzalamayan Net Şans-Hitay OGG’nin 10 milyon liralık teminatı yandı

10 milyonluk teminat yandı
16px
24px
16.04.2015 04:38
ABONE OLgoogle
Milli Piyango ihalesini kazanan Net Holding, ödeme için ikinci uzatma istedi. Maliye, ‘Hayır’ diyerek ikinci olan ‘ERG-Ahlatçı’ya döndü. Ahmet Ahlatçı, 8 ayda yüzde 30 yükselen doların kredi arayışında kendi planlarını zorlayabileceğini ifade etti

Milli Piyango ihalesinin galibi Net Holding sözleşmeyi imzalamadı, Maliye Bakanlığı yaptığı jet açıklamayla şirkete yeni bir uzatma vermeyeceklerini açıkladı. İhalenin ikincisi Çorumlu kuyumcu Ahmet Ahlatçı yeniden potaya girdi.

Geçen yıl Temmuzda yapılan ihale döneminde 2.12 lira olan dolar kurundaki kademeli artışın Net Holding’in planlarını bozduğu belirtilirken, kurun şimdilerde 2.70 liraya tırmanması da ERG-Ahlatçı ortak girişim grubunu (OGG) çok zorlayacak.

İhaleyi kazanan teklifin TL karşılığı o dönem yüzde 18’lik KDV ile birlikte 6.9 milyar liraya denk geliyordu. Dünkü kurla yapılan hesapta ise bu rakam 1.9 milyar dolarlık artışla 8.8 milyar lira seviyesine kadar çıktı.

‘Kur farkı problem’

Ahmet Ahlatçı, dünkü gelişme sonrası Milliyet’e yaptığı açıklamada, “Durumdan, Bakan Bey’in (Mehmet Şimşek) açıklamasıyla haberimiz oldu. Onların (Net Şans-Hitay OGG) parayı yatıracağını düşünüyorduk. Yatıramamalarını biz de istemezdik. Kur farkı bir problem” dedi. İkinci talipli de yükümlülüklerini yerine getiremezse, Milli Piyango ihalesi iptal edilecek.

Temmuz 2014’te yapılan Milli Piyango şans Oyunlarının 10 yıl süreyle işletme hakkı ihalesini Net Şans-Hitay Ortak Girişim Grubu kazanmıştı. İkinci olan ERG-Ahlatçı Ortak Girişim Grubu ise, Çorumlu Ahlatcı Kuyumculuk ve Ankara merkezli ERG İnşaat’tan oluşuyor. Ahmet Ahlatçı, 11 milyar lira cirolu altın ticareti ve doğalgaz işleriyle öne çıkan grubu yönetiyor. ERG ise baraj ve taahhüt işleriyle biliniyor. İhalede bu grubun teklifi en yüksek teklifin 5 milyon dolar altında kalmıştı.

‘Değerlendireceğiz’

Ahlatçı Kuyumculuk’un sahibi Ahmet Ahlatçı, “Durumdan Bakan Bey’in açıklamasıyla haberimiz oldu. Onların (Net Şans-Hitay OGG) yatıracağını düşünüyorduk. Yatıramamalarını biz de istemezdik. Karar henüz bize tebliğ edilmedi. Tebliğ edildikten sonra çalışmalara başlayacağız” dedi. İhaleden bu yana kurdaki değişimlerin, teklifleri üzerindeki etkisini de değerlendiren Ahlatçı, “Kur farkı bir problem. Yüzde 60-70’ı dış kaynaklı. Biz, ihaleye kredimiz hazır olduğu halde girmiştik. Şimdi ortağımızla görüşüp bir değerlendirme yapacağız” diye konuştu.

10 milyonluk teminat yandı

Milli Piyango ihalesinde rotanın ikinci firmaya çevrilmesiyle, ihalede birinci olan ancak sözleşme imzalamayan Het Holding’in 10 milyon liralık teminatı yanacak. Benzer bir süreç Ahmet Ahlatçı ve konsorsiyum ortağı için de geçerli olacak. Ahlatçı grubu, ihalede ciddi ise Özelleştirme İdaresi’nden belli bir süre isteyecek. Sözleşme imzalayamayacak durumda olması halinde, onun da devlet hesabında tutulan aynı miktardaki teminatı Hazine’ye gelir olarak kaydedilecek.

Bakan Şimşek: İkinci girişimle yola devam

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dünkü basın toplantısında gazetecilerin soruları üzerine, “Milli Piyango’da süre uzatımı daha önce yaptık. Dolayısıyla muhtemelen bir süre uzatımı söz konusu olmayacak. İhalede muhtemelen ikinci olanla süreç başlayacak” diye konuştu.

Yeni oyun getirecekti

Kamunun kârlı kurumlarından Milli Piyango İdaresi’ne ait şans oyunlarının ihalesinde en yüksek teklifi, Temmuz 2014’te 2 milyar 755 milyon dolarla Amerikalı yatırımcı işbirliğiyle Net Şans-Hitay Ortak Girişim Grubu (OGG) vermişti. İşadamı Serdar Bilgili’nin de ortağı olduğu Turkish Lottery’nin çabuk elendiği ihale, Net Şans-Hitay OGG ve ERG-Ahlatcı OGG arasındaki açık artırma yarışıyla devam etmişti. Açık artırmanın 40’ıncı turunda, Net Şans-Hitay OGG’nin 2 milyar 755 milyon dolar teklif vermesinin ardından ERG-Ahlatcı OGG ihaleden çekilirken, Ahlatçı Kuyumculuk’un sahibi Ahmet Ahlatçı, Net Şans-Hitay’ı oldukça zorlamıştı. En yüksek teklifi, 2 milyar 755 milyon dolarla veren Net Şans-Hitay OGG adına açıklama yapan Net Holding finans sorumlusu Orlando Kalumenos, mevcut sisteme yeni oyunlar ilave edeceklerini, kamunun katkı payını artırmaya çalışacaklarını söylemişti.

Hisseleri çakıldı

Özelleştirme İdaresi, devam eden süreçte, Net Şans-Hitay OGG’yi, lisans sözleşmesi imzalamak üzere 26 Şubat 2015’te davet etti. Ancak, talep üzerine, verilen süre 15 Nisan’a (dün) kadar uzatıldı. Besim Tibuk’la anılan Net Holding, sözleşmenin bu tarihte de imzalanamayacağını açıkladı. Net Holding’in dünkü açıklamasında, “İlgili lisans sözleşmesinin 15 Nisan tarihinde imzalanamayacağı anlaşılmaktadır. Sözleşmenin imzalanacağı yeni tarihin tarafımıza bildirilmesine istinaden yatırımcılarımızla ivedilikle paylaşılacağını kamuoyuna arz ederiz” denildi. Ancak bakanlık açıklaması sonrası ihalede ikinci gruba gidileceği ortaya çıktı. Net Holding’in borsadaki hisseleri dünkü iki seansta da dip yaparak yatırımcısına yüzde 15 kaybettirdi.
Milliyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde