10 milyar dolarlık kasırga

10 milyar dolarlık kasırga

Kasırga, ABD ekonomisinin kalbi New York, Boston ve Washington gibi metropolleri de etkilediği için ekonomik verilere olumsuz yansıyacak.

10 milyar dolarlık kasırga
16px
24px
28.08.2011 23:54
ABONE OLgoogle

Irene kasırgasının ABD’ye maliyetinin 7-10 milyar dolar olması bekleniyor. Kasırga, ABD ekonomisinin kalbi New York, Boston ve Washington gibi metropolleri de etkilediği için ekonomik verilere olumsuz yansıyacak.

Ekonomik durgunlukla boğuşan ABD’ye bir darbe de doğadan geldi. Bir haftadır gündemde olan Irene kasırgasının ABD’ye vereceği ekonomik hasarın boyutuyla ilgili 7-10 milyar dolar olacağı tahmini yapılıyor. Kötü senaryoya göre hasar 35 milyar dolar seviyesine çıkabilir.

Doğal ve insan kaynaklı tehlikelerin etkilerini tahmin eden Kinetik Analiz Şirketi, yaklaşık yarısı sigortalı kayıpları olmak üzere Irene Kasırgası’nın yaklaşık 7 milyar dolar zarara neden olacağını tahmin etti. Buna karşılık, 2005 yılında meydana gelen Katrina Kasırgası, bir reasürans şirketi olan Munich’e göre sadece sigortalı olmak üzere 62.2 milyar dolar kayba neden olmuştu. Amerika’nın en yoğun nüfuslu şehirlerinin ve yüksek değerli gayrimenkullerinin bulunduğu Doğu kıyılarını tehdit eden Irene Kasırgası’nın ekonomik etkisi ile ilgili tahminler kasırganın karadaki etkisine ve şiddetine göre değişiklik gösteriyor. Colorado Üniversitesi profesörlerinden Roger Pielke, kasırganın muhtemelen çok fazla zarara yol açacağını söyledi.

Ekonomik verileri etkileyecek

Pielke’nin yaptığı araştırmaya göre, Irene Kasırgası, bilgisayar simülasyonuna göre 4.7 milyar dolarlık hasara yol açacak. Bu rakam tahribata uğrayan evleri, arabaları, kamu altyapılarını ve diğer mülkiyetleri içerirken kepenkli restoranları, iptal uçuşlarını ise içermiyor. İstatistikçi Nate Silver ise New York Times’taki blogunda Irene Kasırgası’nın en kötü durumda tahmini olarak Manhattan üzerinden doğrudan saatte 160 km hızla geçmesi durumunda, New York’un yıllık bütçesinin yarısına denk gelen 35 milyar dolarlık zarara neden olacağını belirtti.

Silver, kasırganın şehrin üzerinden doğrudan saatte 80 km hızla geçmesini içeren ikinci planda ise 10 milyar dolarlık hasara neden olacağını söyledi. “Herkes okyanus yaşamak istiyor” diyen Amerika  Özel Kaza Sigortacıları Derneği kişisel hatları politikasının müdürü Chris Hackett, New York’taki özel sigortalıların üçte ikisinin kıyı bölgelerde yaşadığını söyledi. Moody’s’in iktisatçılarından Ryan Sweet’e göre ise kasırga tüm ulusu etkileyecek büyüklükte olacak. Çünkü Irene Kasırgası, New York, Boston ve Washington gibi ülkenin toplam istihdamının yüzde 14’ünü, ekonomik üretiminin ise yüzde 16’sını karşılayan metropolleri etkileyecek. “Eğer kasırga şiddetli olur ve üretimi bozacak büyük hasarlara yol açarsa, Ağustos ayının ekonomik verileri üzerinde  gözle görülür olumsuzlukta etkisi olacaktır” diyen Sweet, ama bunun 3 aylık GSYİH büyüme tahmininde değişikliğe neden olmasını beklemediğini belirtti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde