10 düğün 3 flört: Gözler bu markalarda

10 düğün 3 flört: Gözler bu markalarda

Aralarında Mavi, Beymen, Damat, Koton, Silk&Cashmere, Wenice Kids, İpekyol, Yargıcı, Bücürük ve Joker’in bulunduğu 10 ünlü marka artık ‘ortak’lı bir yapıya sahip

10 düğün 3 flört: Gözler bu markalarda
16px
24px
19.07.2012 13:13
ABONE OLgoogle

Türkiye’nin önde gelen moda markaları fonların yoğun ilgisiyle karşı karşıya... Aralarında Mavi, Beymen, Damat, Koton, Silk&Cashmere, Wenice Kids, İpekyol, Yargıcı, Bücürük ve Joker’in bulunduğu 10 ünlü marka artık ‘ortak’lı bir yapıya sahip

Perakende son yılların şirket satışları ve satın almalar açısından en hareketli sektörlerinden biri... 2011 yılında 11 adet birleşme ve satın alma işlemi yapılan  sektörde 2012 yılının ilk çeyreğinde, 5 adet birleşme ve satın alma işlemi gerçekleşti.

  Perakende sektörü içinde özellikle hazır giyim ve moda markalarına ilgi yoğun. Mavi, Beymen, Damat, Koton, Silk&Cashmere, Wenice Kids, İpekyol, Yargıcı, Bücürük ve Joker’in bulunduğu 10 ünlü marka artık ‘ortak’lı bir yapıya sahip. Yine moda alanında 3 firmanın ortaklık görüşmeleri ise devam ediyor.

İnternet perakendesi de hızlı

 İnternet kullanımındaki hızlı artışın da etkisiyle adeta patlama yapan internet perakendeciliği sektöründe ise 2011 yılında 12, 2012 yılının ilk çeyreğinde ise 7 adet birleşme ve satın alma işlemi gerçekleşti. Markafoni, Trendyol, Çiçeksepeti, Gittigidiyor ve e-bebek gibi birçok perakende sitesi yatırımcılar tarafından ilgi gördü.

40’a yakın fon var

Türkiye’deki şirketlerle yakından ilgilenen 40’a yakın yabancı fon olduğu biliniyor. Batı Avrupa’da yatırım yapan “Pan European fonlar”ın yanı sıra Orta ve Doğu Avrupa merkezli fonlar da Türkiye’yi yakın takibe almış durumda. Bunlara ek olarak Körfez fonları Türkiye’yi da radarına aldı.

Şu ana kadar yatırım yapan fonlar arasında Turkven, Actera, Citigroup, Eurasia Capital, Investcorp,  Global Investment House, Eastgate Capital Group ve Kerten bulunuyor. Fonların yanı sıra perakende şirketleri de Türkiye’deki markalara ilgi gösteriyorlar. Buna en iyi örnek de İtalyan hazır giyim devi Miroglio ve İpekyol ortaklığı...


 
Danışmansız olmuyor!
 
Perakendede evlilikler sürerken peki bu ortaklıklara danışmanlık yapan firmalar kim? Şirket alım-satım ve evlilikleri gibi işlemler konusunda danışmanlık yapan dört beş oyuncunun adı öne çıkıyor. Bunlardan birisi Ventura Partners... Bu şirket son olarak Koton’un yüzde 50 hissesinin Turkven’e satışında önemli bir rol oynadı.

Ventura Partners gibi sadece alım satım işiyle ugraşan diğer bir firma ise Pragma. Bu iki firmaya ‘m&a butik’ de deniyor. Standard Ünlü ve Daruma gibi diğer danışman şirketler ise alım - satım ve birleşmelerin yanı sıra kredi temini, proje finansmanı, gibi işlemler de yapıyorlar.
 
Gözler bu markalarda...
 
Türkiye’nin önde gelen moda markaları art arda ortaklık yaparken, akıllara ‘sektördeki diğer markaların bu yöndeki tutumu ne olacak? sorusu geliyor.

 Aralarında LC Waikiki, Vakko, DeFacto, Kiğılı, Ramsey, Sarar, Süvari, Hatemoğlu, Avva, Collezione, Colin’s, Desa gibi önde gelen giyim markalarının bulunduğu firmaların ‘ortak’ alma konusuna nasıl baktıkları ise merak konusu...
Eylem Türk/Milliyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde