10 bin elektrik satıcısı aranıyor

10 bin elektrik satıcısı aranıyor

Elektrik ticareti yeni bir işkolu olarak 10 bin kişiye istihdam sağlayacak. Bu alandaki şirketler, yıl sonuna kadar her ilde toplamda bine yakın bayilik verecek. Siz de elektrik satarak ayda 5-10 bin TL kazanabilirsiniz...

10 bin elektrik satıcısı aranıyor
16px
24px
16.09.2011 14:55
ABONE OLgoogle

Erkan Kızılocak/Para Dergisi

ENERJİ piyasasında üretim ve dağıtım dışında en fazla hareketlilik şu sıralar toptan satış alanında yaşanıyor. Serbest tüketici limitinin yıldan yıla gerilemesi kapsamı genişletiyor.

Hatırlanacağı gibi, yıllık 100 bin kWh (kilovatsaat) olan serbest tüketici sınırı geçen yıl 30 bin kWh’ya kadar düşürülmüştü. İşte bu durum aylık elektrik faturası 700 TL’nin üzerinde olan aboneleri serbest tüketici kapsamına soktu. Yani başka bir deyişle, elektriğini bağlı bulunduğu dağıtım şirketi dışında herhangi bir üreticiden üstelik indirimli olarak alma hakkına kavuşmuş oldu. Bu tüketiciler artık elektriklerini pazarlıkla alabiliyor. Şu anda pek çok mağaza, alışveriş merkezi, akaryakıt istasyonu, oteller, hastaneler serbest tüketici olarak elektriğini tedarik ediyor.

Mevcut durumda Türkiye'de tüketilen elektriğin yaklaşık yüzde 70’i serbest tüketici kapsamına giriyor. Artık büyük ve orta ölçekli tüm ticarethaneler serbest tüketici uygulamasından yararlanabiliyor. Hatta bir apartmanda bulunan daire sahipleri bile talep birleştirme yoluyla serbest tüketici hakkından faydalanabiliyor.

Türkiye enerji piyasası için elektrik toptan satışı ve serbest tüketici kavramları çok yeni. Ancak bu alandaki gelişmeler çok hızlı. EPDK’nın serbest tüketici limitini yıldan yıla düşüreceğini açıklaması ve bunu konutlara kadar indirecek olması, girişimcilerin bu alana yönelik iştahını kabartıyor. Şu ana kadar EPDK’dan elektrik toptan satış lisansı alan şirketi sayısı 121’yi buldu. Bunların çoğu elektrik üretim şirketleri bünyesinde kurulmuş durumda. Ancak üretim portföyü olmayıp ikili anlaşmalarla ya da spot piyasadan elektrik alıp serbest tüketiciye pazarlayan çok sayıda girişimcinin kurduğu şirketler de dikkat çekiyor.

Kısacası enerji piyasasındaki pasta gün geçtikçe büyüyor. Ödediği elektrik faturası itibariyle serbest tüketici kapsamında olduğu halde bunun farkında olmayan işletmeler giderek elektriğini farklı üreticilerden indirimli almayı tercih ediyor. Bunda şirketlerin ilan ve reklam çalışmaları da etkili oluyor.
Şirketlerin EPDK’dan aldıkları lisans toptan satış adıyla anılsa da aslında yapılan iş perakende ticaret. Yani tek tek kurum veya şirketlere elektrik satıyorlar.

10 BİN SATIŞ ELEMANI İHTİYACI

Elektrik ticaretindeki hızlı büyüme, bu alanda faaliyet gösteren şirketlerin bir çatı altında birleşmesini de getirdi. Önceki yıl kurulan Elektrik Ticaret Derneği’nin (ETD) üye sayısı giderek artıyor.
ETD çatısı altında şu anda aktif olarak faaliyet gösteren 40 civarında şirket bulunuyor. ETD Başkanı Mustafa Karahan, bu şirketlerin çoğunun üretim portföyü olduğunu, bunun yanında ikili anlaşmalarla elektrik temin edilip müşterilere pazarlandığını söylüyor.

Karahan, halen serbest tüketicilerin toplam elektrik tüketiminin ancak yüzde 15’ini karşıladığına dikkat çekiyor. 2011 yılı için elektrik tüketim tahmini 230 TWh (teravat). Bunun yüzde 15’i ise 34 milyon MWh ediyor. Bu da kurulu güç içinde yaklaşık 3 bin 600 MW’ye (megavat) denk geliyor. Oysa piyasanın yüzde 65’i serbest tüketici kapsamında. Yani potansiyel çok büyük. Henüz gidilmeyen çok sayıda bölge, il, ilçe bulunuyor.

Mevcut serbest tüketici limitinin 30 bin kWh olduğunu hatırlatan Karahan, ileride bunun sıfıra kadar düşürülmesinin planlandığını hatırlatıyor. Bu arada, elektrik ticaretinde önümüzdeki dönemleri için ciddi büyüme planları ve yeni bayilikler verilmesi söz konusu. Hemen her şirket ülke genelinde temsilcilik açma ve bayilik vermeyi planlıyor. Yine çok sayıda satış elemanını işe alarak, bunlara kendi bünyelerinde eğitim verecekler. Mustafa Karahan, elektrik ticaretinin yeni bir işkolu olarak ne denli büyük bir potansiyel taşıdığını şu örnekle açıklıyor:

“Kaba bir hesapla 120 şirketin sadece 50’si 50 ilde bayilik sistemi kursa 2 bin 500 bayi eder. Bu bayiler her ilde 3-4 kişi çalıştıracak olsa 10 bin satış elemanına ihtiyaç doğar. Elektrik pahalı bir ürün. Kimse ucuz elektrik teklifini geri çevirmez.”

İşte biz de Para dergisi olarak, bayilik arayan elektrik toptan satış şirketlerini araştırdık. Hemen her şirketin yıl sonuna kadar bayilik verme planı bulunuyor. Elektrik ticareti, girişimciler için yeni ve cazip bir işkolu olarak dikkat çekiyor.

2M ENERJİ
Yüzde 30’a varan indirim sağlıyor
ETS Grubu ve Voyage Otelcilik’in ortaklarından Mehmet Nuri Ersoy, 2005 yılında elektrik üretimi için 3M adında bir şirket kurmuştu. 3M’in tamamı yenilenebilir enerjiye dayalı 150 MW’lik üretim kapasitesi bulunuyor. 2M ise Kasım 2010 yılında toptan satış şirketi olarak faaliyete başladı.
2M Enerji Toptan Elektrik Ticaret Genel Müdürü Mehmet Yükselen, halen çoğu büyük illerde olmak üzere 15 bayileri olduğunu söylüyor. 2M, yıl sonuna kadar 50 yeni bayilik vermeyi planlıyor. Öncelikli olarak İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya, Bursa, Kocaeli, Adana, Gaziantep, Konya ve Muğla’da bayiler aranıyor.
2M’den bayilik almak için 20 bin TL’lik sermaye yeterli. Yükselen, bayi adaylarına 3 günlük eğitim vererek işe başlattıklarını söylüyor. Ardından bu kişiler sahaya iniyor ve yaptıkları elektrik satışına göre komisyon alıyorlar. Bayilik başvuruları doğrudan 2M Enerji’nin satış ve bayi bölümüne yapılabiliyor.

2M bayilerinin karı, sisteme kattıkları müşterilerin tüketim miktarına bağlı olarak değişiyor. Mehmet Yükselen, iyi çalışan ve sahada aktif olan bir bayinin ayda 10 bin ila 20 bin TL arasında kazanabileceğini söylüyor. Yükselen, bayilerden beklentilerini ise şöyle ifade ediyor:
“Kendi satış ekiplerini oluşturup, sorumlu oldukları bölgedeki müşterilere aktif satış tekniklerini kullanarak enerji satış kontratları imzalatmaları gerekiyor. Bölgede 2M enerjinin tanıtım faaliyetlerini sürdürmekle yükümlüler. Rakip firmaların fiyat ve faaliyetlerini raporlamalarını da istiyoruz. Ayrıca, sadece 2M enerji bayisi olarak faaliyet göstermeleri gerekiyor.”
Yükselen, serbest tüketicilere yönelik elektrik satışında sundukları indirimin yüzde 15’ten başlayıp 30’a kadar çıktığını sözlerine ekliyor.
Telefon: 0216 414 64 00
Faks: 0216 345 08 72
Web: 2menerji.com

BALKAYA ENERJİ
Her ilde bayilik verecek
İnşaat ve petrol alanlarında faaliyet gösteren Balkaya Şirketler Topluluğu bünyesindeki Balkaya Enerji, 2010 yılında serbest tüketiciye yönelik elektrik toptan satışı yapmak için kuruldu. Grubun diğer iştirakleri ise City Court, Balkaya Evleri, Bahçeşehir'de bulunan Sunflower ve Outland Alışveriş Merkezleri.
Halen 15 bayisi bulunan Balkaya Enerji, yıl sonuna kadar 45 yeni bayilik vermeyi planlıyor. Balkaya Enerji Genel Müdürü Gülpaşa Kılınç, uzun vadede her ilde bir bayilik vermek istediklerini belirtiyor. Balkaya Enerji’den bayilik almak için herhangi bir sermaye gerekmiyor. Sıcak satış tecrübesi yeterli görülüyor. Satış sözleşmesi yapanlar prim usulüyle çalışacak.

Bayi kazancı, elektrik satış fiyatına ve ciroya bağlı olarak değişiyor. Esas itibariyle, vergisiz ve fonsuz olarak net enerji bedelinin yüzde 1.5’i kadar komisyon alınıyor. Bir bayi örneğin yıllık elektrik tüketim bedeli 1 milyon TL olan bir müşteri getirdiğinde ay 12 bin lira kazanabiliyor. Kılınç, bu paranın müşteri sistemde kaldığı sürece her ay düzenli olarak ödendiğini belirtiyor. Bu arada, her bölgede bayileri koordine etmek üzere koordinatörler de işe alınacak. Bu elemanlar yüksek maaşla ya da primle çalışacak.
Telefon: 0212 669 25 59
Faks: 0212 669 26 59
Web: balkayaenerji.com.tr

EG ELEKTRİK
Sektörleri iyi tanımak avantaj sağlıyor
Alışveriş merkezi yapım ve işletmeciliğiyle tanınan Eyüboğlu Şirketler Topluluğu bünyesindeki EG Elektrik, elektrik enerjisi ithalatı, ihracatı ve doğrudan serbest tüketicilere satışı alanlarında faaliyet gösteriyor. Şirketin satış yöneticisi Utku Korkmaz, 81 ilin tamamında bayilik vermeyi hedeflediklerini ifade ediyor. Korkmaz, bunun dışında özellikle belli sektörlere yönelik bayilikler vereceklerini vurguluyor. “Önemli olan hedef sektöre elektrik satışı yapacak kişinin o sektörü çok iyi bilmesi ve tecrübe sahibi olması” diyen Utku Korkmaz, 2011 sonunda 150 bayi ağına ulaşacaklarını söylüyor.
EG Elektrik, bayilik için herhangi bir teminat aramıyor. Bayinin sadece tüzel kişiliğe ve iyi bir temsil yeteneğine sahip olması gerekiyor.
Telefon: 0212 358 66 66
Faks: 0212 287 12 87
Web: electurk.com.tr

AVEM ENERJİ
Bölgesel temsilcilik verecek
Avem Enerji, Şubat 2011’de Mersin’de kuruldu. Halen sadece elektrik satışı yapan şirket, belli bir tüketim portföyüne ulaştıktan sonra elektrik üretimini de planlıyor. Avem Enerji yöneticilerinden Yasin Canacankatan, Doğu Karadeniz’de 10 MW’lik HES ve RES kuracaklarını belirtiyor. Şirket, bu sayede serbest tüketicilere kendi ürettiği elektriği satmayı amaçlıyor. Önümüzdeki 1 yıl içinde 10-20 arasında bölgesel temsilcilik vereceklerini söyleyen Canacankatan, “Bölgesel temsilcilik için temsil yeteneği ve eğitime önem veriyoruz. Bir bölgede birden fazla temsilcilik vermeyeceğiz” diyor.
Bölgesel temsilcilikten bir adım sonrası ise il bazında verilecek bayilikler. Ancak burada İstanbul, Ankara gibi zaten pazarda rekabetin arttığı ve doyma noktasına gelen yerler değil daha bakir bölgelere öncelik verilecek. İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Karadeniz ilk etapta temsilcilik verilecek yerler arasında.
Telefon: 0324 238 12 55
Web: avemenerji.com

ERKSU ENERJİ
100 yeni bayilik verecek
Ankara merkezli Erksu Enerji Taahhüt Danışmanlık, enerji üretimi ve inşaat işleriyle bilinen Yüksel Holding bünyesinde faaliyet gösteriyor. Enerji toptan satışı ve danışmanlık şirketi olarak faaliyet gösteren Erksu Elektrik’in toplamda 1.400 MW kurulu güce sahip enerji üretim tesisleri de var.
Erksu Elektrik’in kuruluş tarihi oldukça yeni. 3 ay önce faaliyete başlamış. Erksu Elektrik Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Yılmaz, şu anda 10 ilde faaliyet gösterdiklerini, kısa sürede 81 ilin tamamına ulaşmak istediklerini belirtiyor. Yılmaz, yıl sonuna kadar 100 yeni bayilik vereceklerini, bunun için de başvuruları çok hızlı kabul ettiklerini söylüyor.
Erksu Enerji, bayilik vereceği kişilerin eğitimini de üstleniyor. Bayilerine 3 gün ila bir hafta arasında elektrik satış eğitimi veriyor. Bunun için İstanbul Altunizade’de bir eğitim merkezi oluşturuyor.
Telefon: 0216 330 60 40
Web: erksuenerji.com

AKS ENERJİ
30 bayilik verecek
AKS Enerji, Aktaş Grup bünyesinde faaliyet gösteriyor. Aktaş Grup, dört iştirakiyle petrol türev ürünleri, petrokimya ve enerji alanlarında faaliyet gösteriyor. 1990’lı yılların başında kurulan Aks Enerji, halen 13 bayisiyle serbest tüketicilere elektrik satışı yapıyor. Şirket, yıl sonuna kadar 30 yeni bayilik vermeyi planlıyor.

Aks Enerji Genel Müdürü Ümit Özden, bayi kabul sürecini ve çalışma prensiplerini şöyle anlatıyor: “Bayi adaylarımızdan başvuruyla birlikte bir niyet mektubu alıyoruz. Görüşmeler olumlu devam ettiği takdirde, iş potansiyeline bağlı olarak belirlenen çalışma koşullarını, tarafların sorumluluklarını ve hizmet geliri oranlarını içeren sözleşmeyi imzalıyoruz. Bayilerimizle işbirliği tamamen ‘kazan-kazan’ prensibine dayalı. Bu çerçevede müşteri ihtiyaçlarına en uygun fiyat teklifi veriliyor. Bayilerimizle gelir paylaşımı esasına göre çalışıyoruz. Müşteri portföyümüze her gün daha ucuz fiyatla elektrik sağlayabilmek amacıyla Türkiye’nin değişik bölgelerinden OSB’ler, marketler, ticarethaneler, plazalar, AVM’ler, iş atölyeleri, iş merkezleri, sanayiciler, marketler ve hastaneler katıyoruz.”
Telefon: 0216 577 43 00
Faks: 0216 577 69 65
Web: aksenerji.com

COREN ENERJİ
Bayilerine eğitim veriyor
Coren Enerji, 1981 yılında Abdullah Çiçek tarafından kurulan Yıltaş Grubu bünyesinde faaliyet gösteriyor. Nakliye ve çimento ticaretiyle işe başlayan Yıltaş Grubu, halen inşaat-taahhüt, hizmet, teknoloji, medya, sağlık ve gıda sektörlerinde faaliyet gösteriyor. 1.500 çalışanıyla İç Anadolu'nun en büyük gruplarından biri konumunda.

Coren Enerji, Kasım 2010’da toptan elektrik satış lisansı alarak faaliyete başladı. Elektrik piyasasında yeni bir oyuncu olmasına rağmen Coren Elektrik, deneyimli bir teknik kadroya ve satış ekibine sahip. Coren Enerji Ticari Satışlar Müdürü Ozan Fitil, halen 50 bayiyle hizmet verdiklerini, önümüzdeki dönemde 81 ilde bulunmak istediklerini söylüyor. Bayi adayları coren.com.tr üzerinden veya şirket hattından randevu alarak başvuru yapabiliyor. Fitil, bayilerde aradıkları en önemli şartı ise “Coren’i en iyi şekilde temsil edebilmek” diye özetliyor. Ön görüşme sonucunda birlikte çalışılmasına karar verilen bayilere Coren Enerji tarafından bir dizi eğitim ve saha oryantasyonu veriliyor. Fitil, “Kazan-kazan çerçevesinde sözleşmeler yapıyoruz. Bayilerimizi güçlü şekilde büyütebilmek ve sektörde daha çok söz sahibi olmak bayi ağı yönetim politikamız” diyor.
Telefon: 0216 548 17 84
Faks: 0216 548 17 86
Web: coren.com.tr

İLHANLAR ELEKTRİK
Eğitim alanların önceliği var
İlhanlar Elektrik, hidroelektrik ve rüzgar santralleri ağırlıklı olmak üzere yenilenebilir enerji alanında danışmanlık hizmeti veren İlhanlar Grup bünyesinde faaliyet gösteriyor. Grup bünyesindeki Ser Carbon ise emisyon ticareti yapıyor.
İlhanlar Elektrik Yönetim Kurulu Başkanı Sertaç İlhan, halen ülke genelinde 40’a yakın temsilcilerinin bulunduğunu, 2011 sonuna kadar 50 yeni temsilcilik vereceklerini söylüyor. Karadeniz, Doğu Anadolu ve İç Anadolu içinse bölge temsilcilikleri verilecek. Sertaç İlhan, temsilci adaylarında teknik yeterlilik, piyasaya hakim olmak, mevzuattaki değişikleri takip edebilmek gibi yetenekler aradıklarını vurguluyor.
İlhan Elektrik de satış temsilcilerine eğitim veriyor. İnteraktif olarak verilen eğitim 1 gün sürüyor. Bu eğitimlerde sistemin geçmişi ve maliyetleri, fiyatlar, indirimlerin nerelere verildiği ve diğer teknik detaylar anlatılıyor. Müşteri bağlayan ve iyi satış yapan bir bayi ortalama 10 bin TL kazanabiliyor. Şirket, bayiye kazancın yüzde 15 ile 20’si arasında pay veriyor. Sertaç İlhan, bayi seçiminde elektrik satış eğitimi almış kişileri tercih edeceklerini vurguluyor.
Telefon: 0312 220 31 34
Faks: 0312 287 78 59
Web: ilhanlargrup.com

BORDO ENERJİ
1.000 aboneye ulaştı
Güriş Holding bünyesindeki Gürmat Elektrik, Aydın’ın Germencik ilçesinde 47.4 MW kurulu güce sahip Türkiye'nin en büyük jeotermal santralini işletiyor. Ayrıca Hatay Belen’de 36 MW’lik bir rüzgar enerjisi santrali var. Bordo Enerji ise yine Güriş Holding bünyesinde üretilen elektriği serbest tüketicilere satmak üzere 2009 yılında kuruldu. Şu ana kadar yaklaşık 1.000 aboneye ulaşmış durumda.
Bordo Enerji Genel Müdürü Alper Aydınalp, halen 9 bayi ve 40 alt bayiyle tüketiciye ulaştıklarını söylüyor. Bordo Enerji, yıl sonuna kadar her ilde 3’er tane olmak üzere 10 ilde daha bayilik verecek. Aydınalp, bayilik için ön şartlarının olmadığını, bunları karşılıklı görüşmelerle belirlediklerini belirtiyor. Anlaşılan bayilere ise elektrik satış eğitimi veriliyor. Bayiler, müşterilerinin tüketimiyle doğru orantılı olarak bir komisyon, tüketilen birim fiyatı üzerinden kazanç sağlıyor. Alper Aydınalp, normal bir bayinin ayda minimum 10 bin TL kazandığını vurguluyor.
Telefon: 0312 484 05 70
Faks: 0312 484 26 77
Web: bordoenerji.com.tr

LALE ENERJİ
Bayilik atağına geçiyor
Lale Enerji, ortakları arasında Bank Asya’nın eski genel müdürlerinden Ünal Kabaca’nın da bulunduğu ABK Enerji bünyesinde geçtiğimiz aylarda kuruldu. ABK Enerji’nin şu anda Söke’de üretim yapan 35 MW kurulu güce sahip bir rüzgar enerjisi santrali bulunuyor. Lale Enerji satış yöneticilerinden Burcu Tunca, çok yeni bir şirket olduklarını, bu yüzden tüm illerde bayilik ağı kurmak için hızlı davranacaklarını söylüyor.
Tunca, Türkiye genelindeki enerji satışında deneyimli kişilere bayilik vermek istediklerini belirterek, diğer bayilik şartlarını şöyle anlatıyor: “Bölgesel ve sektörel güçlü bir ilişki ağına sahip olmak, prime dayalı gelir modelini benimsemiş olmak, bölgede şirketimizin tanıtım faaliyetlerini yürütmek, firmayı ve markayı doğru temsil edebilmek bizim için önemli koşullar.”
Telefon: 0216 630 15 60
Faks: 0216 474 88 02
Web: laleenerji.com.tr

ANA ENERJİ
Esnek kontrat imkanı
Gaziantepli tekstilci Ömer Sarıoğlu’nun Çerkezköy OSB’de kurduğu Ana Enerji’nin 60 MW kurulu güce sahip üretim portföyü var. Şirketin 60 MW’lik bir de termik santral lisansı bulunuyor. Ana Enerji’nin halen 30 bayisi bulunuyor. Şirket, yıl sonuna kadar 50 bayiye ulaşmayı hedefliyor. Bayi adaylarının faaliyette bulunacakları ilde ya da bölgede yaşıyor olması önemli bir koşul.
Ana Enerji Genel Müdürü Elif Tekkaya, bayilerin kazandırdığı müşteri sayısına bağlı olarak her ay belli bir hizmet bedeli alacağın söylüyor. Bu tutar bin TL’den başlayıp 30 bin TL’ye kadar ulaşabiliyor.
Telefon: 0212 444 45 15
Faks: 0212 215 22 76
Web: anaenerji.com.tr

NUH ENERJİ
Öğrencilere elektrik sattıracak
Nuh Enerji, öncelikli olarak Nuh Grubu’nun elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla kuruldu. Şirketin halen 160 MW kurulu gücü bulunuyor. Grup bünyesindeki Nuh Enerji Toptan Satış Şirketi ise 2006 yılında kuruldu. Nuh Enerji Satış ve Pazarlama Müdürü Sibel Çınar, şu anda 4 bayileri ve Türkiye genelinde 450 aboneleri bulunduğunu söylüyor. Yıl sonuna kadar 20 bayilik daha vermeyi planlayan Nuh Enerji, ekim ayından itibaren üniversitelere ziyaretler yaparak öğrencilere elektrik ticaretini anlatacak.
“Öğrencilere enerji piyasasını sevdirmek istiyoruz” diyen Çınar, daha sonra bu sektörde çalışmak isteyen öğrencileri istihdam edeceklerini söylüyor. Sibel Çınar, bayilik şartlarıyla ilgili ise şu bilgileri veriyor:
“Mevzuata hakim olan herkes başvurabilir. Başvuru yapanlar arasında üniversite öğrencileri dahi var. Dolayısıyla üniversitelere sistemi anlatmaya gidiyoruz. Karşılıklı görüşme sonrası adayın ticari geçmişi inceleniyor. Sözleşme imzalandıktan sonra eğitim amaçlı olarak bayi personeliyle görüşmelere gidiliyor. Bayi bir firmayı merkeze kazandırdığında, şayet o firma başka unvanla bir firma daha açar ve bayiyle görüşmeden merkezle görüşür ve müşteri olursa o da bayinin müşteri portföyüne ekleniyor. Böylece bayi ek kazanç sağlamış olur” diyor.
Bayi kazancına gelince... Ayda 1 milyon kWh’lık tüketime (ortalama 10 müşteri) karşılık KDV hariç 800-850 TL kazanç sağlanıyor.
Telefon: 0216 463 79 50
E-mail: [email protected]
Web: nuhenerji.com.tr

ALTES ENERJİ
275 MW üretim kapasitesine sahip
Altes Enerji, İzmir kökenli çok ortaklı Aliağa Çakmaktepe Üretim A.Ş’nin iştiraki. Aliağa Üretim ise tamamı termik santrallerden oluşan 275 MW kurulu güce sahip. Ayrıca rüzgar ve jeotermalde toplam 100 MW’lik yatırım çalışmalarını sürdürüyor.
2010 yılında kurulan Altes Enerji, şu anda 14 bayisi ve satış eğitimi almış 32 kişilik bir ekibiyle faaliyet gösteriyor. Altes Enerji Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şükrü Akkan, yıl sonuna kadar 40 yeni bayilik vereceklerini belirtiyor. Bayi adayının faal bir şirket olması, tek bir enerji firmasının bayisi olması, sorumlu olduğu bölgedeki müşterilere mevzuatı açıklayıp enerji satışı yapması, satış sonrası hizmet takibi yapması gerekiyor.
Telefon: 0232 464 92 92

VOLT ENERJİ
Her ilde bayilik verecek
Volt Grup Elektrik Enerjisi Toptan Satış, serbest tüketicilere yönelik elektrik satışı konusunda tecrübeli bir firma. 2001 yılında 1 milyon TL sermayeyle kurulan şirket, o dönemde EPDK’dan aldığı toptan satış lisansıyla başka üreticilerden ya da sistemden (Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi) aldığı elektriği serbest tüketicilere indirimli tarifeyle satıyor. Volt Enerji Ticaret Koordinatörü Çağatay Akkaya, “Elektrik piyasası mevzuatına hakim uzman kadromuzla elektrik tüketicilerine en uygun fiyatlı ve kesintisiz elektriği tedarik etmek için çalışıyoruz” diyor.
Volt Elektrik, halen Türkiye genelindeki 35 bayisiyle hizmet veriyor. Şirket, önümüzdeki dönemde tüm illerde bayilik vermeyi planlıyor. Bayilik için herhangi bir şart aranmıyor. İlk aşamada bayi personeli fatura okuma, hesaplama, sahada pazarlama gibi konularda eğitimden geçiyor.
Bayi karı satılan elektrik ve iskonto oranı göz önüne alınarak hesaplanıyor. Örneğin bu kazanç, yıllık 100 bin TL elektrik faturası olan bir müşteri getirildiğinde ayda 4 bin TL’ye kadar çıkabiliyor.
Telefon: 0312 475 83 17
Web: voltenerji.com, pozitifpower.com

AKFEL POWER
50 bayilik verecek
Akfel Power, Akfel Group bünyesinde geçen yıl kuruldu. 15 yıllık geçmişe sahip olan grup, enerjinin yanı sıra gaz ve mühendislik alanlarında faaliyet gösteriyor. Elektrik üretim portföyüne de sahip olan Akfel’in tamamı hidroelektrik enerjisine dayalı 110 MW’lik kurulu gücü bulunuyor. Üretimdeki hedefi ise 1.000 MW.
Akfel Power Enerji Ticaret Yöneticisi Salih Eliyatkın, şu anda Türkiye genelinde 20 bayilerinin bulunduğunu, hızlı büyüme atağı doğrultusunda kısa sürede 50 yeni bayilik vereceklerini belirtiyor. Eliyatkın, bayilik için aradıkları kriterleri ise şöyle sıralıyor:
“Akfel Power bayileri, merkez ile müşteri arasındaki köprüdür. Bu sebeple bayilerimizin şirketimizi en iyi şekilde temsil edecek insanlardan oluşması en önemli kriter. Bayi olabilmek için belirlediğimiz limitin üzerinde tüketim gerçekleştiren abonenin bizlere müşteri olarak kazandırılması da ön şartımız.”
Salih Eliyatkın, aktif olarak çalışan bir Akfel bayisinin ayda 10 bin TL kazanabileceğini sözlerine ekliyor.
Telefon: 0212 275 18 50
E-mail: [email protected]

AKSA
Ofisi olmayan yerlerde bayilik verecek
Aksa Elektrik Toptan Satış, Kazancı Holding bünyesindeki Aksa Enerji’nin bu alanda kurulmuş iştiraki konumunda. Toptan satış lisansını EPDK’dan 2004 yılında alan şirket, o tarihten bu yana elektrik ticareti yapıyor. Aksa Enerji, elektrik üretiminde şu anda 1.600 MW’yi aşan kurulu güçle özel sektör firmaları arasında ilk sıralarda yer alıyor. Şirketin elektrik dağıtım alanında da faaliyeti var.
Aksa Enerji, şu anda Türkiye genelinde 50 noktada serbest tüketicilere yönelik hizmet veriyor. Şirketin bu hizmet noktaları kendi ofisleri ve bayilerinden oluşuyor. Aksa, kendi ofisinin bulunmadığı yerlerde bayilik ağıyla müşterilerine ulaşıyor. Yıl sonuna kadar öncelik şirket ofislerinin bulunmadığı yerlere verecek. Asıl hedefse gelecek yıl sonuna kadar bütün illerde en az bir satış noktasıyla hizmet verebilmek.
Aksa Enerji, bayilik için bu işi sahiplenecek, işin başında bizzat durup ilgilenecek, enerji sektörünü ve kendi bölgesini iyi bilen girişimcilere öncelik veriyor.
Telefon: 0212 478 66 66
E-mail: [email protected]

CS ENERJİ
Kazanç havuzu oluşturuyor
CS Enerji, Asaş Group bünyesinde 2008 yılında kuruldu. Asaş Group, hatırlanacağı gibi ismini son olarak Marmaray projesine tren üretimiyle duyurmuştu. Grup, otomotiv yan sanayisi ve Clup Sporium ile birlikte spor salonu işletmeciliği de yapıyor. Geçtiğimiz yıllarda Gürpınar Su’yu alarak su işine de girmişti.

Elektrik ticaretinde büyümeyi planlayan CS Enerji, bu doğrultuda bayilik çalışmalarına hız verecek. CS Enerji İcra Kurulu Üyesi Can Çolak, “Halen Türkiye genelinde 11 bayimiz var. Yıl sonuna kadar Türkiye genelinde 15 ilde yeni bayilikler vererek hızlı büyümeyi hedefliyoruz. Böylece firmaların elektrik enerjisini çok daha avantajlı, hızlı, güvenli, sürekli ve risksiz bir şekilde CS Enerjiden temin etmelerini sağlayacağız” diyor. Ardından da bayilik şartlarıyla ilgili şu bilgileri veriyor:
“Bayiler tabelamızın göründüğü ve abonelerimizin ziyaret edebileceği bir ofise sahip olmalı. Yeni kurulacak saha satış ekibine düzenli bir çalışma ortamı sağlanmalı ve araç temin edilmeli. Önemli bir nokta da bayilerimizin firmamıza bayilik sözleşmesi sırasında vereceği teminat mektubunu sağlayabilecek ticari geçmişe sahip olmalı.”

Can Çolak, CS bayilerinin rakip şirketlere göre daha yüksek kazanç elde edebileceğini iddia ediyor. Çolak, “Çünkü bizim bayilerimiz yaptıkları her satış için satış başarı primi ve her ay devam eden devamlılık primi alıyor” diyor.
Telefon: 444 44 91
E-mail: [email protected]

SANKO ENERJİ
80 acentelik verecek
Türkiye’nin en büyük tekstil gruplarından olan Sanko Holding, enerji işine 1997 yılında kendi elektrik ihtiyacını karşılamak için otoprodüktör olarak adım attı. Daha sonra özellikle yenilenebilir enerji yatırımları artınca 2006 yılında Sanko Enerji kuruldu. Sanko Enerji, 2007 yılında toptan satış lisansı alarak serbest tüketici kapsamına giren özel ve tüzel kişilere elektrik enerjisi temin etmeye başladı. Sanko Enerji Genel Müdürü Cem Aşık, bayilik yerine acente sistemini tercih ettiklerini belirtiyor. Ardından da yaptıkları pilot proje çalışmasında her ilden birçok başvuru aldıklarını söylüyor. Kısa zamanda 80 civarında acenteye ulaşacaklarını ifade eden Aşık, acente dağılımında hitap edecekleri bölgedeki elektrik pazarının ekonomik büyüklüğünü göz önüne aldıklarını kaydediyor. Cem Aşık, acentelik kriterleri ve kazanç potansiyeliyle ilgili de şu bilgileri veriyor:

“Biz acentelerimizi iş ortağı olarak görüyoruz. Bu yüzden ilk baktığımız kriter, karşımızda tecrübeli ve ticari itibarı düzgün bir şirket veya kişi olması. Acente adayının bize yazılı olarak [email protected] adresinden başvurmasını ve sonrasında detaylı bir beyan formu doldurmasını istiyoruz. Bu aşamalardan sonra genellikle acentenin ofisinde bir toplantı yapıp kendimizi ve pazarı anlatıyor, onları dinliyor ve sorularını cevaplıyoruz. Bu aşamaların hepsi olumlu geçer ve iki taraf da birlikte çalışma arzusundaysa sözleşme aşamasına geliyoruz. Olabildiğince esnek bir sistem kurduk. Acentemize satabileceği en düşük fiyatları bildiriyoruz. Bu fiyatın üstüne çıktıkça acentelerimiz artan şekilde komisyona hak kazanıyor.”
Telefon: 444 87 65
E-mail: [email protected]

CEREAN ENERJİ
Ortak müşteri ziyaretleri yapıyor
1987 yılında Hüsnü Özyeğin tarafından kurulan ve ağırlıklı olarak finans alanında faaliyet gösteren Fiba Grubu bünyesindeki Cerean Enerji Holding, 2009 yılında elektrik ticareti amacıyla kuruldu. Grubun enerji üretim şirketi ise 2007 yılından bu yana Fina Elektrik olarak faaliyet gösteriyor.
Cerean Enerji Satış Direktörü Alper Güney, serbest piyasada elektrik ticareti yaptıklarını, müşteri için en uygun fiyatı üretim ve tüketim arasında çeşitli modellemeler yaparak belirlediklerini söylüyor. Güney, serbest tüketici kapsamındaki müşterilerin uzun dönemli ve sabit fiyatlı kontratlar yaparak yeni avantajlı ürün paketleri sayesinde tüketimlerini ve faturalarını sofistike yazılımlarla dakikalık olarak takip edebileceklerini vurguluyor.

Bu arada, mevcut yıllık üretim kapasitesi 87.5 MW olan Fina Elektrik, toplam kurulu gücü 1.590 MW’yi bulacak olan 30 yeni RES projesini de geliştirmeye devam ediyor. Şirketin halen Türkiye genelindeki 21 elektrik dağıtım bölgesinde ve 25 ilde temsilcilikleri bulunuyor. Her yıl pazarın genişlemesine paralel olarak abone yapısı uygun olan illerde Cerean Abone Noktası temsilcilikleri verilecek.
Alper Güney, başvuru sonrası süreci şöyle anlatıyor: “Temsilci adaylarına enerji piyasasıyla ilgili genel bilgiler, temsilcilik modeli ve şartları, organizasyon yapısı ve gelirlerini içeren 2 saatlik bir sunum yaparak konuyla ilgili tüm bilgileri yüz yüze aktarıyoruz. Karar veren firmalarla belirlediğimiz eğitim tarihlerinde bir araya gelerek, tüm detayları içeren iki günlük eğitim ile sahada ortak müşteri ziyaretleri yaparak satış ekiplerine gerekli yönlendirmeleri yapıyoruz. Sonrasında ise haftalık ve aylık ziyaretlerle kendilerine destek vermeye devam ediyoruz.”
Telefon: 444 27 96 (444 CRYN)
Web: cerean.com.tr

ENDA
Her ilde bayilik verecek
ENDA Enerji Holding, yüzü aşkın Egeli sanayici ve işadamı tarafından 1993 yılında İzmir'de kuruldu. Merkezi İzmir'de olan holdingin Ankara'da da bir irtibat bürosu bulunuyor. ENDA Enerji Holding’in şu anda 4 HES, 2 doğalgaz ve 1 jeotermal olmak üzere toplam kurulu gücü 230 MW’yi bulan 7 santrali var. Önümüzdeki 2 yıl içinde 160 MW’lik yeni kurulu güç yatırımını tamamlayarak toplam 15 santral ve 390 MW’lik üretim kapasitesine sahip olmayı hedefliyor.

ENDA Enerji Holding Satış Komitesi Başkanı ve Pamuk HES Genel Müdürü Ali Erman Aytaç, geniş üretim portföyü sayesinde doğrudan serbest tüketiciye indirimli elektrik sattıklarını vurguluyor. Serbest tüketicilere yönelik elektrik satışı konusunda bayilik sistemini tercih ettiklerini belirten Aytaç, “Türkiye çapında satış temsilcilikleri vermeye devam edeceğiz” diyor.

Halen şirketin sadece 10 bayisi bulunuyor. Aytaç, bayilik için geniş kitlelere ulaşma becerisine sahip, ikna gücü yüksek adaylara öncelik vereceklerini söylüyor. Ali Erman Aytaç, “Sektör hakkında bilgi sahibi olmasalar dahi verdiğimiz eğitimlerle satışa hazır bir hale gelmelerini sağlıyor ve devamlı olarak mevzuattaki ve piyasadaki gelişmelerle ilgili olarak güncelliyoruz” diyor.
Telefon: 0232 463 98 11
Faks: 0232 463 65 91
E-mail: [email protected]

ZEEMA
50 müşteriye ulaştı
Zeema Elektrik, geçen yıl eylül ayında aile şirketi olan Toksöz Holding’den ayrılan Ahmet ve Zafer Toksöz kardeşler tarafından İstanbul’da kuruldu. Sanovel İlaç’ın sahibi olan Ürgüplü Toksöz ailesi, çikolata ve fındık ezmesi markaları Tadelle ile Sarelle’yi de 2007’de TMSF’den satın almıştı. İki kardeş, geçen yıl, babaları Erol Toksöz’le anlaşamayarak aile şirketinden ayrılmıştı. Ahmet Toksöz, kardeşiyle beraber ilk olarak Lera Fresca markasıyla dondurma işine girdiklerini ardından da enerji toptan satış şirketi kurduklarını söylüyor. Elektrik toptan satış işinde şu ana kadar demir çelik ağırlıklı olmak üzere, perakende, tekstil, ilaç ve gıda gibi sektörlerde toplam 50 müşteriye ulaştıklarını belirtiyor. Toksöz, bayilik konusunda ise her ilde olmasını arzu etmediklerini bunun yerine müşteri getiren herkesle çalışabilecekleri mesajını veriyor.  Toksöz, bir yandan da elektrik üretim yatırımı için çalıştıklarını ve Ordu’da Turnasuyu üzerinde 45 MW’lik bir hidroelektrik santralini 2014 yılında devreye alacaklarını ifade ediyor.
Tel: 0212 322 89 07
Web: zeema.com.tr

Satış eğitimi alanlara öncelik verilecek”

Elektrik ticaretine yönelik ilgi artınca bu alandaki eğitim boşluğu da ortaya çıkmaya başladı. Elektrik Ticaret Derneği Mustafa Karahan, dernek olarak bu alanda bir eğitim çalışması yapacaklarını belirtiyor. Bu eğitim öncelikle sektör profesyonellerine yönelik olacak. Ardından bayilik yapmak isteyenleri kapsayacak bir sertifika programına dönüşecek. Karahan, “Üyemiz olan şirketler, bayilik verirken bizden eğitim alınmasını şart koşabilirler. Çünkü birtakım simülasyonlar yapacağız. Sofistike bir eğitim olacak. Risk tarafını da göstereceğiz. Bu eğitimi herkes alabilir” diyor.
Elektrik satış eğitimi veren diğer bir kuruluş da şu anda sadece enerji alanında insan kaynakları hizmeti veren EnerjİK. EnerjİK Genel Koordinatörü Duygu Galiba Bahçeci, Enerji Uzmanları Derneği’yle ortak eğitim çalışmaları yürüttüklerini söylüyor. Bu eğitimler, başta elektrik satanlar olmak üzere elektrik üretimi ve dağıtımı yapan şirket çalışanları ile bu alanda kariyer sahibi olmak isteyen herkese açık. 2.5 gün süren eğitimde, 15 Eylül’e kadar kesin kayıt yaptıran katılımcılara yüzde 15 indirim sağlanacak.
Duygu Bahçeci, eğitimi katılanlara iş arama süreçlerinde de destek olduklarını vurguluyor ve “Kişisel deneyimlerine ve kariyer hedeflerine uygun iş imkanları çıktığında kendilerine öncelik sağlayacağız” diyor.
EnerjİK, daha önce Ankara’da yoğun katılımla iki eğitim vermiş. İstanbul’da üçüncüsü yapılacak eğitime yoğun talep gelmesi, şirketi önümüzdeki dönemde daha büyük programlar için ümitlendirmiş. Elektrik satış eğitimine kayıt için enerjik.com.tr sitesi ziyaret edilebilir.

Bayilik almanın püf noktaları

* Öncelikle elektrik satış eğitimi alınmalı, piyasa ve pazar araştırtması çok iyi yapılmalı
* Bayiliği alınacak şirket seçimi yapılmalı. Elekrik üretimi olup olmadığına bakılmalı.
* Elektrik şirketiyle referans sözleşmesi mutlaka yapılmalı. Orada gelir hesabı ve iskonto oranları belirtilmeli.
* Piyasada müşteri bağlamak için iskonto oranı çok önemli. Artı 1 verebilme esnekliğiniz olmalı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde