1'incilik uğruna zarar ettik

1'incilik uğruna zarar ettik

2009'da Türkiye'de en çok satın alınan otomobil markası olan Hyundai, bu yıl birincilik savaşının uzağında kaldı.

1'incilik uğruna zarar ettik
16px
24px
11.10.2010 07:21
ABONE OLgoogle

Hyundai Türkiye Başkanı Um, 'Birincilik uğruna kardan taviz verecek kadar çok indirimli satış dönemimiz bitti. Bu yıl kampanya yok. Geçen yıl zarar ettik, bu yıl kar yılımız olacak ' dedi

2009 yılını Türkiye binek otomobil pazarı lideri olarak tamamlayan Hyundai, bu yıl 'birincilik savaşında yokum' dedi.  2009 yılında 60 bin adetin üzerinde binek otomobil satışına imza atmasına karşın bilançoda zarar ettiklerini söyleyen Hyundai Assan Başkanı Hwang Um, 'Bu yıl birincilik rekabetine girmedik. Girmeyeceğiz de. Agresif kampanyalara imza atmayacağız. Bu sayede bilançodaki zararı, karşılayıp, başa baş hale geleceğiz. Önümüzdeki yılda da kara geçeriz' şeklinde konuştu.

Um, geçen yıl elde ettikleri birinciliğin kur ve Hyundai merkezin desteği gibi iki önemli faktörü arkasına aldığını ama artık bu iki etkenin ortadan kalktığını söyledi. Um, kur dengesinin tersine döndüğünü belirterek, şöyle devam etti: 'Biz alımlarımızı Won üzerinden değil, dolar üzerinden yapıyoruz. Bu da değerli TL yüzünden aleyhimize işlemeye başladı. Kore merkez tüm dünyaya kalite ve karlılığa odaklanma talimatı verdi. Karlılık artık global politikamız oldu. Bu bizim için de geçerli tabii ki...'

KİMİ RAKİP SEÇTİ?
Dünya  çapında Volkswagen, Ford ve Toyota'yı rakip olarak aldıklarını söyleyen Um, 'Birçok markanın eski teknolojili, güvenlik donanımı yeterli olmayan modellerini Türkiye pazarına düşük fiyatla sunduğunu, bunun da Türk paklını güvenliksiz araçlara binmek zorunda bıraktığını' söyledi. Bu pazarlama politikasının kendilerine rakip kabul etmedikleri markalardan geldiğini dile getiren Um, 'Bizim Accent modelimiz, rakiplerine göre 200 kg daha ağır. Rakipler güvenlik donanımlarından çalıyorlar' iddiasında bulundu. Hükümetin Türkiye'de satılan araçlar için yeni bir çarpışma ve güvenlik testi kriteri getirmesi gerektiğini de söyleyen Um, 'ABD kendi ülkesinde satılacak araçlar için çok özel güvenlik testleri yaptırıyor. Türkiye'nin de böyle testlerden olur raporu istemesi lazım. Göreceksiniz, Türkiye'de çok satan bazı modellerin o testi geçmesi mümkün olmaz' diyerek, iddialarını sürdürdü.

BU YIL TİCARİ ARAÇ YILI
Bu yıl Türkiye pazarında 700 bin adetler civarında yapılan tahminlerin aslında hafif ticari araç pazarındaki canlanmadan kaynaklandığını belirten Um, 'Bu yıl her gün tahmin değişiyor. Yıl sonu beklentisi için 700 bin adetlerin üzerine çıkıldı. Beklentilerin üzerinde gidiyor Pazar. Ama asıl büyüme hafif ticari araçlarda yoğunlaşıyor. Hyundai olarak biz  binek araca odaklandık. Pazarda binek satışları 300 binli rakamlarda olacak, kalanı ticari araçlardan oluşacak' şeklinde konuştu.

Yeni yatırım yapmak için bir kaç yıl bekleyecek
Son olarak mayıs ayında üretimine başlanan i20 modeli için Türkiye'de 100 milyon dolara yakın yatırım yapan Koreli şirketin masasında şu anda yeni yatırım dosyası kalmadı. 'Kesinleşmiş herhangi bir yatırım planımız yok' diyen Um, 'i20 yepyeni bir yatırım. Onun kazanca dönüşmesi lazım. 5 yıllık bir planın en önemli parçası o. Birkaç yıl sonra yeni ne yapabileceğimize bakarız. Bu Accent'in yerine geçecek bir araç olabilir. Yatırım yapılacak modelin iç pazar payına bakmak lazım. Ayrıca mevcut Accent artık kendini kanıtladı. Polis, taksi filoları Accent alıyor. İkinci elde bulunmuyor. Accent üretimine son verme kararı henüz alınmadı.'

Lüks modeller Etiler'de açılan showroomda satılacak
Hyundai, dünyada üçüncü ülkede lüks modelleri için özel showroom açtı. Markanın Türkiye'de lüks modelde bir numaralı bayii Uçar Otomotiv bünyesinde Etiler'de açılan showroomda Genenis, Geneniss Coupe, ix55, ix35 ve Santa Fe modelleri satılacak. Hyundai, lüks modelleri için özel showroom açma politikasını önce ABD'de başlatmıştı. ABD'de açılan ilk lüks Hyundai showroomları ikinci olarak Azerbaycan'da denendi. Üçüncü ülke ise Türkiye oldu.

2011'de üretim 100 bine çıkacak, yeni işçi alacak
Bu yılı 75 bin adetlik üretimle kapatacaklarını söyleyen Um, 2011'de bunun 100 bini aşacağını belirterek, şu bilgileri verdi: 'Bu yıl 75 bin üretip, 25 bin araç ithal ederiz. 45 bine yakın aracı da ihraç ederiz. Autoshowda Genesis Coupe ile ix20 satışına başlıyoruz. ix20 sadece Kore'de üretilip, dünyaya ihraç edilecek. İ20 ihracatımız daha da artacak. 2011 yılında pazar biraz daha büyür ve biz de büyürüz. Üretim de artacağı için yeni işçi alımı yaparız. Geçen ay Almanya distribütörümüz ve bayileri İstanbul'a gelmişti. Batı'nın müthiş hayranlık duyduğu İstanbul'da bu tür etkinliklere devam edeceğiz. Sırada Fransa, Hollanda, İsveç distribütörlerinin etkinlik-
leri var.

Otomobil vergileri çarpık denecek kadar yüksek
TofaŞ tarafından geliştirilen ve Fiat, Peugeot ve Citroen markaları için üretilen Mini Cargo tarzı bir araca sahip olmak istediğini ama bu aracın Hyundai gamında bulunmadığına dikkat çeken Um, 'Bu tür araçlar Türkiye'ye has araçlar. Tek pazarı Türkiye. Bu da yatırım için yeterli değil, üretim karlı olmaz. Bu tür araçlara yönelik talebin tek nedeni çarpık vergiler. Türkiye'de LCV tarzı araçların vergisi, binek araçlara göre çok destekleniyor, adaletsizlik yaratıyor.
Bir an önce bu dengenin kurulması lazım.'

Halil Okşit/Akşam

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde