1 gün işe gelmeyen atılacak

1 gün işe gelmeyen atılacak

Yargıtay mazeretsiz 1 gün işe gelmeyen çalışanın ‘geçerli neden’le işten atılabileceğine hükmetti. Tartışma başladı.

1 gün işe gelmeyen atılacak
16px
24px
07.05.2015 04:40
ABONE OLgoogle
Malatya’da bir işletmede gece müdürü olarak çalışan bir kişi, bir gün mazeretsiz işe gelmediği için işten çıkarıldı. İş Mahkemesi, açılan davada feshi geçersiz saydı ve çalışanın işe iadesine karar verdi.

Dosya temyiz için Yargıtay’a gitti. Yargıtay, “İşe bir gün bile mazeretsiz olarak gitmemek geçerli fesih sebebidir” dedi. Yargıtay, daha önce “Devamsızlık her durumda haklı fesih nedeni yapılamaz” demişti.

Yargıtay, 1 gün mazeretsiz işe gelmeyen çalışanın ‘geçerli neden’le işten atılmasına karar verdi. Karara göre işveren işçiye kıdem ve ihbar tazminatı ödeyecek. Ancak, işçi iade davası açıp tekrar işyerine dönemeyecek. Çalışanların çoğu mazeretsiz işe gelmeme süresini 2 gün olarak bildiği için Yargıtay’ın kararı tartışma başlattı. Uzmanlar ise 1 gün dahi işe gelmemenin işten çıkarma için “geçerli neden”, 2 gün üst üste mazeretsiz işe gelmemenin ise “Haklı neden” sayılabileceğini belirtiyor. ‘Haklı neden’le işten çıkartmada patron tazminat ödemiyor. Geçerli nedende ise işyeri işten çıkardığı çalışana, hem ihbar tazminatı hem de çalışma süresi 1 yılı geçtiyse kıdem tazminatı veriyor. 

Çalışma dünyasında tartışma başlatan  işten atılma olayı, Malatya’da bir işletmede sorumlu gece müdürü olarak çalışan bir kişinin, bir gün mazeretsiz işe gelmemesi nedeniyle yaşandı.

Geçerli sebep kabul etti

İş yeri sorumlu müdürü işten çıkardı. Bunun üzerine Malatya 1. İş Mahkeme’sine feshin geçersiz sayılması ve işe iade için dava açan sorumlu müdür, mahkemeyi kazandı. Fakat işyerinin avukatı kararı temyiz etti. Davalı işverenin temyizini değerlendiren Yargıtay, geçerli bir sebebe dayanmadığı gerekçesi ile feshin geçersizliğine ve davacı işçinin işe iadesine hükmeden mahkeme kararını bozdu. Kararda, “Davacının 24-25 Temmuz gecesi nöbetine gelmediği ve işe bir gün devamsızlık yaptığı da sabittir. İşe bir gün bile mazeretsiz olarak devamsızlık yapmak ise olsa olsa geçerli fesih sebebi yapılabilir. Davacının bir gün işe devamsızlığı sebebi ile iş sözleşmesinin feshinin geçerli sebebe dayandığının kabulü ile davanın reddine karar verilmesi gerekir” denildi.

‘Tazminat ödeyerek işten çıkarılabilir’

Yazarımız Mehmet Bulut Yargıtay’ın kararını değerlendirdi: “Bu olayda işverenin işçinin kıdemine göre belli bir süre önceden ihbarda bulunması gerekmekteydi. Böyle bir ihbarda bulunmadan iş sözleşmesini feshettiği için işverenin işçiye ihbar tazminatı ödemesi gerekmektedir. Ayrıca işçinin 1 yıldan fazla çalışması varsa kıdem tazminatı da ödenmesi gerekir. Bu tazminatları ödemesi halinde işverenin Yargıtay kararı doğrultusunda iş sözleşmesini fesih hakkı bulunmaktadır” dedi. Bulut ayrıca Yargıtay’ın kararından işçinin işe gelmeme noktasında bir mazeretinin olmadığının anlaşıldığını söyleyerek, “Bu durumda işverenin tazminat ödeyerek işçiyi çıkarma hakkı bulunmakta” açıklamasında bulundu.

Her devamsızlık feshi gerektirmez

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi’nin verdiği bir kararda ise devamsızlığın her durumda haklı fesih yapılamayacağına hükmetti. Tokat 1. İş Mahkemesi’nde görülen tazminat davasındaki kararın temyiz müracaatını değerlendiren Yargıtay 7. Hukuk Dairesi, “İşçinin işe devamsızlığı, her durumda işverene haklı fesih imkânı vermez. Devamsızlığın haklı bir nedene dayanması halinde, işverenin derhal ve haklı nedenle fesih imkânı bulunmamaktadır. İşçinin hastalığı, aile fertlerinden birinin ya da yakınlarının ölümü veya hastalığı, işçinin tanıklık ve bilirkişilik yapması gibi haller, işe devamsızlığı haklı kılan nedenlerdir. Mazeretin ispatı noktasında, sahteliği ileri sürülüp kanıtlanmadığı sürece özel sağlık kuruluşlarından alınan raporlara da değer verilmelidir” ifadelerine yer verildi.
Meydan
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde