1 TL'ye aldı! İBB’ye 930 milyon TL’lik icra takibi başlattı

1 TL'ye aldı! İBB’ye 930 milyon TL’lik icra takibi başlattı

Mehmet Koçarslan'daki Ün-Yapı A.Ş., Etiler'de 7 bin 272 metrekarelik arsa için İBB’den kazandığı kamulaştırmasız el atma tazminatının tahsili için 930 milyon TL'lik icra takibi başlattı

1 TL'ye aldı! İBB’ye 930 milyon TL’lik icra takibi başlattı
16px
24px
21.10.2018 12:32
ABONE OLgoogle

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 50 yıl önce bedelsiz aldığı araziye 930 milyon TL ödeyecek. Hisselerinin büyük çoğunluğu, ünlü işletmeci Mehmet Koçarslan'daki Ün-Yapı A.Ş., Etiler'de 7 bin 272 metrekarelik arsa için İBB’den kazandığı kamulaştırmasız el atma tazminatının tahsili için 930 milyon TL'lik icra takibi başlattı. İBB, kendisine 1969’da bedelsiz devredilen arsaya, yaklaşık bir milyar TL ödeyebilir.

İstanbul Üniversitesi'nden 104 öğretim üyesi, 1954 yılında Ün-Yapı Kooperatifi (İstanbul Üniversitesi Yapı Kooperatifi) kurarak Etiler’de 70 dönümlük arsa satın aldı. Arsanın bir kısmına kooperatif üyelerine konut yapıldı. Daha sonra kooperatif Ün-Yapı Anonim Şirketi adına alarak şirketleşti. Şirket, 1969'da arsanın geri kalan kısmı olan 17 bin 578 metrekaresinin irtifak hakkını (kullanım hakkı) süresiz olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne, yeşil alan, okul alanı ve spor alanı olarak kullanılması şartı ile tahsis etti.  Mehmet Koçarslan 1 Liralık arsadan 800 Milyon kazandı

OKUL YAPILMASI İÇİN VERİLEN ARSAYA 50 YIL ÇİVİ ÇAKILMADI

Koşullu bedelsiz verilen arsayı tel örgülerle çevreleyen İBB, arsanın bazı kısımlarından yol geçirdi. 2006'da da okul için ayrılan arsanın irtifak hakkını İstanbul Valiliği İl Özel İdaresi’ne devretti. İl Özel İdaresi de, irtifak hakkını Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bıraktı. Okul yapılması için verilen arsaya bu yönde bir çivi dahi çakılmadı.

2005 YILINDA ARSA HİSSELERİ MEHMET KOÇARSLAN’A GEÇTİ

Reina'ya yapılan 2017’deki terör saldırısı sonrası Türkiye’nin gündemine oturan Reina’nın sahibi Mehmet Koçarslan, şahsı ve hissedar olduğu şirketler üzerinden 2005'ten itibaren Ün-Yapı A.Ş.’nin hisselerini toplamaya başladı. 2012 yılına gelindiğinde Ün-Yapı A.Ş.’nin yüzde 90’ı Koçarslan ve hissedarı olduğu Ak-El Yapı A.Ş.’ye geçti. Hisseleri alındıktan sonra yeniden canlandırılan Ün-Yapı A.Ş., 2012'de İBB'ye tahsis edilen irtifak hakkının terkini için mahkemeye başvurdu.

“İRTİFAK HAKKI KALDIRILSIN YA DA BEDELİ ÖDENSİN”

Üç ayrı dava açan Ün-Yapı A.Ş., 5 bin 252 metrekarelik spor alanı, 5 bin 54 metrekarelik yeşil alan ve 7 bin 272 metrekarelik okul alanı için tahsis edilen irtifak haklarının terkini istedi. Ün-Yapı A.Ş, ayrıca kamulaştırmasız el atıldığını öne sürerek bedel ödenmesini talep etti. 7 bin 272 metrekarelik okul alanı için İstanbul 10. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne açılan dava dilekçesinde 1969'da üst hakkını tahsis ettiği belediyenin bugüne kadar okul yapmadığı, amacına uygun kullanmadığı, geçen zaman içinde Etiler bölgesinin okula ihtiyacı kalmadığı öne sürülerek, irtifak hakkının terkini talep edildi. Dilekçede, bu talebin kabul edilmediği takdirde, arsanın davalıya devri karşılığı bir bedelin ödenmesi talep edildi.

BİLİRKİŞİLER METREKARESİNE 110 BİN TL DEĞER BİÇTİ

Açılan davada, aldığı irtifak hakkını valiliğe devreden belediye, ihbar edilen ve katılan sıfatı ile davada yer aldı. Arsaların bedelinin tespitiyle ilgili 4 kez bilirkişi raporu alındı. Son bilirkişi heyeti arsanın metrekaresine 110 bin, toplamına da 799 milyon 920 TL değer biçti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi avukatları, taşınmazın metrekaresine 110 bin TL biçilen ücretin fahiş bir miktar olduğunu belirterek davanın esastan reddini istedi.

MAHKEME BELEDİYENİN 799 MİLYON 920 BİN TL’Yİ FAİZİ İLE ÖDEMESİNE HÜKMETTİ

30 Mart 2018 tarihinde görülen karar duruşmasında mahkeme, irtifak hakkının terkinine, arsanın tapusunun belediye adına tesciline ve belediyenin buna karşılık davacı Ün-Yapı A.Ş.’ye 799 milyon 920 bin lirayı dava tarihinden itibaren işleyecek faizi ile birlikte ödemesine hükmetti.

İRTİFAK AMACI ORTADAN KALKTI

Mahkeme gerekçeli kararında, İBB’nin üst hakkının gereği taşınmazın üzerinde yapması gereken okulu yapılmadığını, irtifak hakkının tesis edildiği andaki amacını yerine getirmediğini, bir kısmını yol yaptığını, arsanın konumunun çok değerli olduğunu, zengin kesimin o bölgede yoğunlaşması nedeniyle nüfusun azalması sonucu okul ihtiyacının da kalktığını belirtti. Kararda ayrıca, özel bir mülkiyete tabi taşınmazın imar planında kamu hizmetine tahsis edilmiş olması, mülkiyetinin otomatik olarak ilgili idareye devrini gerektirmeyeceği, kamulaştırma yolu ile yapılabilecek olan böylesi bir mülkiyet devrinin de malik rıza göstermedikçe bedelsiz olmasının mümkün olmayacağı kaydedildi. Mahkeme, kamulaştırmasız el atma tazminatını İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ödemesine karar verdi.

İBB’YE 930 MİLYON TL İCRA TAKİBİ BAŞLATILDI

30 Mart 2018’de verilen bu karardan 6 ay sonra 8 Ekim 2018 günü Ün-Yapı A.Ş.’nin avukatları İcra Müdürlüğü’nde İstanbul Büyükşehir Belediyesi hakkında yasal faizi ve yargılama giderlerinin de eklenmesiyle birlikte 930 milyon 320 bin 167 TL icra takibi başlattı.

Ümit Türk/Sözcü

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde