1 Milyar Liralık pazar yatırımcı bekliyor

1 Milyar Liralık pazar yatırımcı bekliyor

Önümüzdeki 3 yılda stadyumlardan salonlara, ulaşımdan konaklamaya 1 milyar TL’lik spor altyapısı yatırımı yapılacak.

1 Milyar Liralık pazar yatırımcı bekliyor
16px
24px
12.02.2010 15:39
ABONE OLgoogle

Özlem Doğaner/Rahime Baş Uçar'ın haberi

Türkiye, 2012 yılına kadar 15 uluslararası spor organizasyonuna ev sahipliği yapacak. Önümüzdeki 3 yılda stadyumlardan salonlara, ulaşımdan konaklamaya 1 milyar TL’lik spor altyapısı yatırımı yapılacak. Bu organizasyonlarda başarılı olursak, 2016 UEFA Futbol Şampiyonası ve 2020 Olimpiyatları için şansımız artacak...

SPOR belki sizin için sadece tribünlerde takımınızı tezahüratlarla destekleyeceğiniz bir futbol maçı, akşamınızı renklendirecek bir buz pateni gösterisi, heyecanınızı doruklara çıkaracak bir basketbol maçı ya da arkadaşlarınızla buluşup stres atacağınız bir golf turnuvası olabilir... Ama tüm bu duygularla seyrettiğiniz ya da yaptığınız spor, artık sporcusu, sponsoru, markası, modasıyla dünya ekonomisinin değişmez ve en etkili parçalarından biri haline geldi. Öyle ki, başta futbol olmak üzere golf, tenis, motor sporları ve olimpiyatlarda, milyarlarca dolarlarla ifade edilen rakamlardan söz ediliyor. İşadamları, lig, kupa, şampiyona, turnuva veya finallerin yayın ihaleleri için kesenin ağzını açmakta tereddüt bile etmiyor.
Kuşkusuz ABD, spor ekonomisinin en güçlü aktörlerinin başında yer alıyor. Bu ülkedeki spor ekonomisinin hacminin 500 milyar dolara ulaştığı belirtiliyor. Dünya geneline bakıldığında trilyon dolar aşılmış durumda. Türkiye ise izleyici ve tüketici olmaktan yeni yeni kurtuluyor. Ülkemizdeki spor ekonomisinin; sporcusu, bilet satışları, reklamları, yayın gelirleri göz önüne alındığında, yıllık 10 milyar dolarlık hacme ulaşmak üzere olduğu hesaplanıyor.

HEDEF, 2020 OLİMPİYATLARI

Spor ekonomisinin gözle görülür hale geldiği en önemli yerse kıta ya da dünya şampiyonaları ve turnuvalar. Çünkü bu sadece spor değil aynı zamanda turizm, konaklama, yeni spor sahaları, ulaştırma ve iletişim yatırımları anlamına da geliyor. Türkiye, sporcu başarısı açısından birçok alanda henüz dünya sıralamalarında istikrarlı biçimde üst noktalarda yer alamıyor. Ancak son yıllarda ev sahipliği yapılan ve yapılması planlanan spor organizasyonlarıyla spor camiasında adından söz ettiriyor. Bu yolda birçok spor dalındaki organizasyonlara ev sahipliği yapmaya hazırlanıyoruz. Nihai hedefse 2020 yılında yapılacak olimpiyatları almak...

SÜRÜKLEYİCİ FUTBOL EKONOMİSİ

Spor ekonomisi pastasından dünyada da Türkiye’de de aslan payını futbol alıyor. Futbol ekonomisinin global hacminin 400 milyar doları geçtiği konuşuluyor. Dünya ve Avrupa Futbol Şampiyonası’nda üçüncülük kürsüsüne çıkmayı başaran Türk futbolunun ise 6 milyar dolarlık endüstri haline geldiği hesap ediliyor. Sadece Turkcell Süper Lig’de oynayan futbolcuların değerinin 900 milyon euro’yu geçtiği vurgulanıyor.

Türkiye’de halen 225 bin lisanslı futbolcu yeşil sahalarda mücadele ediyor. Profesyonel olarak 141 futbol takımımız bulunuyor. Yine profesyonel anlamda haftada 68 maç oynanıyor...

EURO 2016’YA ADAYIZ

Şimdi Türk futbolunun önünde çok büyük bir organizasyon hedefi bulunuyor. Olimpiyatlar ve Dünya Kupası’ndan sonra dünyanın üçüncü büyük spor organizasyonu olan Avrupa Futbol Şampiyonası’na (Euro 2016) ev sahipliği yapmaya adayız. Daha önce bu organizasyona ev sahipliği yapan İtalya, Fransa ve İsveç-Norveç ile yarışıyoruz.

Türkiye’nin 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası’na ev sahipliği yapması milyarlarca dolarlık yatırım anlamına geliyor. Bunun için hazırlanan adaylık dosyası 15 Şubat’ta UEFA’ya teslim edilecek. Ev sahibi ülke ise 27 Mayıs 2010’da belirlenecek.

Türkiye Futbol Federasyonu'ndan (TFF) yapılan açıklamaya göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzaladığı ve şampiyonanın Türkiye'ye alınması durumunda yapılacak yeni statları finanse edecek 920 milyon euro’luk "stadyum finansmanı garanti mektubu", 15 Şubat'ta teslim edilecek adaylık dosyasına konuldu. Dosyada hükümetin bu konuyla bağlantılı önümüzdeki 6 yıl içinde 27.7 milyar euro’luk altyapı, ulaşım, sağlık ve eğitim yatırımları planladığı vurgulanıyor.

8 ŞEHİR, 9 STADYUM...

Türkiye’nin adaylık dosyasına göre, UEFA Euro 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası maçları 8 şehirdeki 9 stadyumda yapılacak. Devlet, 9 stadın çevresindeki ulaşım problemlerine el atacak; otoyol, hızlı tren ve tramvay devreye sokulacak, hava ulaşımı kapasitesi artırılacak. Tüm şehirlerin altyapısı revize edilecek ve en çağdaş görünüme kavuşturulacak. Yenilenecek Atatürk Olimpiyat Stadı’nın açık olan iki cephesi ve üstü kapatılacak. 75 bin kapasiteli stadyumun kapasitesi net 81 bine çıkarılacak. Statta açılış ve final dahil 7 maç oynanacak.

Halen Galatasaray için inşa edilmekte olan Türk Telekom Arena’nın ise bu yılın ekim ayında açılması planlanıyor. 52 bin kapasiteli statta 5 maç oynanması planlanıyor. Kayseri Kadir Has Stadyumu da 5 maça ev sahipliği yapacak.

İzmir’in kuzeyinde körfeze nazır inşa edilecek İzmir Örnekköy Stadyumu ise 41 bin kişilik olacak. Otoyol ve hafif raylı sistem bağlantısı olacak stadyum, Gündoğdu’da kurulacak dev taraftar alanından net olarak görülebilecek. İzmir’e yakın Efes Harabeleri’nden esinlenen stadyum, adeta bir amfitiyatro gibi dizayn edilecek. Böylece maça giden futbolseverler, kolon aralarından İzmir manzarasının da keyfini çıkarabilecek. Belediye-devlet işbirliğiyle inşa edilecek yeni stadyumun, Euro 2016’nın 7 maçına ev sahipliği yapması planlanıyor.

Bunların yanında yeni ve konseptli olmak üzere Eskişehir’e 37 bin, Bursa’ya 31 bin, Ankara’ya 50 bin, Konya’ya 31 bin, Antalya’ya da 41 bin kapasiteli statlar inşa edilecek.
Bir ay boyunca 2.2 milyon kişinin statlarda, 6 milyon kişinin sokaklarda, 4.8 milyar kişinin televizyon başında, 1.2 milyar kişinin de internette izleyeceği öngörülen futbol turnuvasında, dünyanın en iyi futbolcuları, antrenörleri ve hakemleriyle 51 maç oynanacak.
2016’da ilk kez 24 takım ve 6 gruptan oluşacak turnuva boyunca bir şehirde en az 4 maç yapılacak. Maçların yapılacağı şehirlerde dev taraftar alanları kurulacak. Örneğin, İzmir’de Gündoğdu Meydanı, Ankara’da Gençlik Parkı taraftar meydanı olacak. Grup maçlarında bilet fiyatları 45 ila 110 euro, finalde ise 160-550 euro arasında olacak.

ÇEVRE ŞEHİRLERE PARA AKACAK

Sonuncusu 2008’de İsviçre-Avusturya ortaklığıyla düzenlenen Avrupa Şampiyonası’nda 1.1 milyon bilet için 8.7 milyon kişi başvurmuş, 140 milyon euro bilet geliri elde edilmişti. 7 bin medya mensubunun takip ettiği şampiyona 200 ülkede canlı yayınlanmıştı. 2004’ten 2008’e Avrupa Şampiyonası’nın ciro büyümesinin yüzde 60 olduğu düşünüldüğünde; 2016 yılında 16 yerine 24 takımın mücadele edecek olması ve 31 olan maç adedinin 51’e çıkacak olması, 2012’ye göre ciroda en az yüzde 50 büyüme beklentisini doğuruyor.

Turnuvaya 24 takımdan 600 civarında futbolcu, 100 civarında da teknik direktör ve yardımcı antrenörün katılması bekleniyor. Takımlar ve seyirciler, turnuvanın düzenleneceği İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir, Kayseri, Konya ve Antalya’da konaklayacak. UEFA'ya 48 kamp yeri önerildi. Bunlar arasında Çeşme, Kapadokyagibi bölgeler yer alıyor. Katılımcı 24 takım ve hakemler bu tesisler arasından seçim yapacak.

2008’de İzmir’in 140 bin olan aylık ortalama turist sayısının Haziran 2016’da 540 bine çıkması bekleniyor. Bursa’da ise 25 bin olan aylık ortalama turist sayısı 250 bine yükselebilecek. Turnuva süresince Türkiye’ye 3 milyon turistin geleceği tahmin ediliyor. Bu yüzden 3, 4 ve 5 yıldızlı otellerin yeterli yatak kapasitesine sahip olması gerekiyor. Minimum oda ihtiyacı 2 bin 100; final maçı için istenen oda kapasitesi ise 7 binin üzerinde bulunuyor.

BÜYÜK ULAŞIM HAMLESİ

UEFA için en önemli konulardan biri de on binlerce seyircinin bir şehirden diğerine ulaştırılması. Bu doğrultuda havaalanları, tren istasyonları, otobüs garları, şehirlerarası taşıma, şehir içi toplu taşıma ve stadyuma ulaşım konularında yatırımlar yapılacak. Şehirlerin konaklama kapasitesi, inşa edilecek yeni ve modern otellerle artırılacak, ulaşım için gerekli raylı sistemler geliştirilecek, varsa kapasitesi artırılacak, uçak seferleri artırılacak ve yeni seferler konacak. Gerekli görülen şehirlerde havalimanları modernleştirilecek. Yine gerekli olduğu takdirde tüm aday şehirlerin raylı sistemlerinde geliştirme çalışmaları yapılacak.

Turnuvayı 10 bin medya mensubu takip edecek ve 6 yıl boyunca medyada görünürlük sağlanacak. İnternet vasıtasıyla da milyarlarca kişiye ulaşılacak. Harbiye’deki Kongre Vadisi, Avrupa Futbol Şampiyonası’nın medya merkezi olarak kullanılacak. Türkiye ev sahipliğini kazanırsa, UEFA ve TFF ortaklığında bir şirket kurulacak. Bu şirkette yaklaşık 500 kişi istihdam edilecek.
2016 Avrupa Şampiyonası’nın ev sahipliğini kazanabilmek için İtalya ve Fransa ile yarışan Türkiye, “Göster Kendini Türkiye” sloganlı kampanya başlattı. Türkiye’ye destek toplamak için açılan www.gosterkendiniturkiye.com internet sitesi aracılığıyla bugüne kadar 10 binden fazla kişiye ulaşıldı.

90 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

Türkiye’nin 2010’da gerçekleştireceği en büyük spor organizasyonlarından biri olan 2010 FIBA Dünya Basketbol Şampiyonası, 28 Ağustos-12 Eylül 2010 tarihleri arasında düzenlenecek. Dünyanın en iyi 24 takımının 288 basketbolcusunun şampiyonluk için mücadele edeceği organizasyonda 80 maç oynanacak. Eleme grubu maçları 28 Ağustos-5 Eylül tarihleri arasında Ankara, Kayseri, İstanbul ve İzmir’de oynanacak. Şampiyonanın final maçları ise İstanbul’da yapılacak. 16. Dünya Şampiyonası’nda birinci olan takım, 2012 Londra Olimpiyatları’na doğrudan katılacak.

Türkiye, 2001 yılında FIBA Avrupa Şampiyonası’na ev sahipliği yapmıştı. Ancak bu organizasyonun daha büyük ve etkili olduğunu belirtmeliyiz. 2006’da Japonya’da yapılan FIBA Dünya Şampiyonası’nın 132 ülkede 779 milyon televizyon izleyicisine ulaştığı düşünülürse sanırız ne demek izlediğimiz daha kolay anlaşılabilir.

2010 FIBA Dünya Basketbol Şampiyonası için 40 bine yakın yabancı basketbolsever Türkiye’ye gelecek. Turnuvanın salon yatırımları hariç Türkiye’ye maliyetinin 15-20 milyon dolar olması bekleniyor. Maçların oynanacağı Ankara ve İstanbul’daki salonlar belediyeler tarafından yapılıyor. Salonlar için 60-70 milyon dolarlık yatırım yapılıyor. Bu yatırımın karşılığında organizasyonun Türkiye’ye katkısının ne olacağını net olarak ölçmek mümkün değil. Ancak bu şampiyona 16’ncı kez yapılıyor. 4 yılda bir yapıldığını düşünürsek 60 yılda ilk defa ülkemizde düzenleniyor. Şampiyonayla ilgili yatırımların hazırlıklarının yavaş yürüdüğü iddia edilse de, Türkiye Basketbol Federasyonu şampiyonanın tüm hazırlıklarının vaktinde tamamlanacağı bilgisini veriyor.

“ERZURUM DÜNYA ŞEHRİ OLACAK”

Türkiye, diğer spor organizasyonları için de ev sahipliği yapacak. Bu organizasyonların bir kısmı adaylık aşamasını geçti ve resmen Türkiye tarafından üstlenildi. Bugüne kadar ekonomi basının gözünden kaçsa da Türkiye spor organizasyonlarında çıtasını bu yıldan itibaren yükseltecek.

Türkiye için önemli bir spor organizasyonlarından biri de Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları... 27 Ocak-6 Şubat 2011 tarihleri arasında düzenlenecek turnuvaya Erzurum ev sahipliği yapacak. Erzurum’da kış turizmine yönelik spor yatırımları artıyor. 2011 Üniversitelerarası Kış Oyunları için 600 milyon TL’lik yatırım yapılacak. Erzurum’da yapımı devam eden tesislerin fiziki tamamlanma oranı yüzde 65’i buldu. Tesislerin yapıldığı yerlerin tahsis sürecinden inşaat çalışmalarına varıncaya kadar geçen süre zarfında harcanan para 350 milyon TL’yi buldu.

Bu çerçevede 3 bin seyirci kapasiteli buz pateni salonu ve 500 seyircili antrenman salonu, 500 seyirci kapasiteli buz hokeyi salonu, bin seyirci kapasiteli curling salonu, atlama kuleleri, kayaklı koşu tesisi, Konaklı kayak bölgesi, Palandöken kayak bölgesi inşa edilecek. Ayrıca Konaklı tesis içi ulaşım yolu, Kandilli suni kar yapma sistemleri, Cemal Gürsel Stadyumu revize ve bakımı ile basın merkezi projesi yürütülecek.

Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık, Erzurum’un yeni düzenlemelerle Avrupa’nın en iyi snowboard pistine sahip olacağını vurguluyor. “Çığ önleme projesiyle Palandöken’i en güvenli merkezlerden biri haline getiriyoruz. 5 aracımız vardı. Bunlara 10 adet sıfır snowtruck aracı ekleyerek Palandöken’de halı gibi pistler hazırlayacağız. 2011, bir amaç değil araçtır. Dünya çapında halen 62 milyon civarında kayak turisti bulunuyor. Biz ülke olarak Fransa’yla benzer coğrafyaya sahibiz. Fransa’ya kayak için yılda 3.9 milyon turist geliyor. Biz de artık bu potansiyelimizi kullanmalıyız. Spor organizasyonları bu açıdan da önemli.”

Palandöken’de 3, Konaklı’da da 4 yeni tesisin yapımı aralık ayında tamamlanacak. Açılacak pist ve tesislere “Sıtkı Karakaş”, “Kardelen” gibi yerel isimler verilecek. 2011 Kış Oyunları Genel Koordinatörü Bekir Korkmaz, “Tesislerin yapımıyla ilgili şu anda belirlenen takvimin oldukça önündeyiz. 2011 sadece Erzurum’un değil Türkiye’nin yüz akıyla başaracağı bir organizasyon olacak” diyor.
Erzurum'un bu organizasyon sayesinde 12 yeni otel kazanması bekleniyor. 1.500’ü sporcu olmak üzere yurtdışından 3 bin katılımcının beklendiği organizasyon için öyle büyük gelir hedeflenmiyor. Ancak dünyadaki kış turizm merkezlerinin ortak özelliğinin böylesine büyük spor organizasyonlarına ev sahipliği yapmaları olduğunu da belirtelim.

TAP DIVISION’A ADAYIZ

Türkiye buz hokeyi konusunda da oldukça ilerlemiş durumda. 4-10 Ocak tarihlerinde Dünya 20 Yaş Altı Gençler Buz Hokeyi Şampiyonası 3. Kategori müsabakalarına ev sahipliği yapan İstanbul’dan sonra, 8-14 Mart’ta da Dünya 18 Yaş Altı Buz Hokeyi Şampiyonası 3. Kategori (A) Grubu müsabakaları Erzurum’da yapılacak. Bu bir nevi 2011’de yapılacak Erzurum Üniversitelerarası Kış Oyunları'nın provası niteliğinde olacak.

Buz Hokeyi Federasyonu’nun en büyük isteği, 2015 yılı Buz Hokeyi Büyük Dünya Şampiyonası’na (Tap Division) Türkiye’nin ev sahipliği yapması.

Türkiye’deki maçlar halen Kocaeli, Erzurum, İstanbul ve Ankara'daki salonlarda devam ediyor. Haziran ayında İzmir'de bir de olimpik kapalı buz pisti açılacak.
Buz hokeyi, genelde ekonomik gücü yüksek olan kuzey ülkelerinin sporu olarak biliniyor. Örneğin, 9 milyon nüfuslu İsveç'te 300 kadar kapalı spor salonu, 75 bin civarında da lisanslı hokey sporcusu var. Türkiye'de buz hokeyi sporcusu sayısının ancak 2 bini bulduğunu vurgulayalım. 2015’te Dünya Buz Hokeyi Şampiyonası'nı düzenlemeye talip olan Türkiye, 2011 yılı sonunda toplam 11 salona sahip olmayı amaçlıyor.

TÜRKİYE HAMLESİNİ YAPTI...

Dünya Takımlar Satranç Şampiyonası, 4-14 Ocak 2010 tarihlerinde Bursa'da yapıldı. 10 ülkenin katıldığı bu şampiyonanın önemi büyük. Çünkü 2012 Satranç Olimpiyatları, İstanbul'da yapılacak. Bu olimpiyatları İstanbul’a kazandırmak için bizzat İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş'ın başkanlığını yürüttüğü İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu çalıştı. Olimpiyatlara katılımcı ülke sayısının 200, yarışmacı sayısının da 4 bine ulaşması bekleniyor
Türkiye’de 5 yıldır satranç okullarda yardımcı ders olarak okutuluyor. Satranç liginde, İş Bankası sponsorluğunda 118 bin lisanslı sporcu ve 40 bin antrenör bulunuyor. Türkiye, 3 milyon dolarlık bütçesiyle dünyanın en güçlü satranç federasyonları arasında yer alıyor. Federasyon Başkanı Nihat Yazıcı, aynı zamanda Dünya Satranç Federasyonu (FIDE) Başkan Yardımcısı...

SALON HOKEYİNDE 2017 ADAYLIĞI

Avrupa Erkekler Salon Hokeyi Şampiyonası Çalenç-1 müsabakaları 15-17 Ocak 2010 tarihleri arasında Mersin’de yapıldı. Şampiyonaya Hırvatistan, Macaristan, Ukrayna, Yunanistan ve Türkiye milli takımları katıldı. 2017 Akdeniz Oyunları'na aday olacak olan Mersin için bu müsabakalar ayrı bir önem taşıyordu. Çim Hokeyi Federasyonu Başkanı Sadık Karakan, “Türkiye, Avrupa'ya göre bu alanda çok ileride değil. Bizim amacımız ülkemizi uluslararası arenada kendi değerlerine yakışır şekilde temsil etmek. Çim hokeyi olimpik bir branş. Dünyada futbolun atası olarak biliniyor. Çim hokeyini 81 ilde popüler hale getirmek istiyoruz" diyor.

DÜNYA OKÇULARININ GÖZÜ TÜRKİYE’DE

Okçulukta Dünya Kupası ikinci ayak müsabakaları 7-11 Haziran 2010’da Antalya’da yapılacak. Türkiye Okçuluk Federasyonu Başkanı Abdullah Topaloğlu, bu organizasyonun önemini şöyle anlatıyor:
“Her yıl yaptığımız ve bu yıl 23’üncüsünü yapacağımız World Cup yarışmasına yaklaşık 50 ülkeden 500 civarında sporcu, antrenör ve idareci geliyor. Bunlar genelde 8 gün Türkiye’de kalıyor. Böylece turizme de büyük katkı sağlıyorlar. Beraberlerinde ailelerini de getiriyorlar. Yarışma öncesi ve sonrasında tatil yapıyorlar.”

Federasyonun yıllık bütçesi 2 milyon TL civarında. Bunun yarıdan fazlası gençlerin yetişmesi, pahalı olan okçuluk malzemelerinin alımı için harcanıyor. Türkiye’de federasyona kayıtlı 7-8 bin okçu bulunuyor.
2013 yılı Büyükler Açık Hava Dünya Şampiyonası da Antalya’da yapılacak. Topaloğlu, bu organizasyonla ilgili de şu bilgileri veriyor: “Hem dünya şampiyonası hem de uluslararası federasyon genel kurulunu yapacağız. Bu, en az 75-80 ülkeden 1.200 sporcunun katılımı anlamına geliyor. Okçuluğun en önemli şampiyonasından söz ediyoruz. Bütün dünya okçuluğunun gözü Türkiye’de olacak. Hazırlıklarına 2011’de başlayacağız. Daha büyük sahalar, daha organize oteller lazım. Türkiye’nin tanıtımı için gerekli organizasyonların yapılması lazım. Otel, antrenman sahası, yarışma sahasını iyi şekilde kombine etmek lazım. Şampiyona bütçesinin 1.5- 2 milyon TL arasında olmasını bekliyoruz. Biz yeni saha yapmak yerine otellerin sahasını kullanacağız. Bu organizasyonu Belek’teki Kremlin Palace otelinde yapmayı düşünüyoruz. Uluslararası federasyon yetkilileriyle gezip karar vereceğiz.”

2012 DÜNYA GOLF ŞAMPİYONASI

Golfün olimpiyatı olarak tanımlanan ve iki yılda bir düzenlenen Dünya Golf Şampiyonası, 2012 yılında Türkiye’de yapılacak. 100’e yakın ülke, üçer kişilik bayan ve erkek takımlarıyla şampiyonaya katılacak. Bu şampiyonada bayanlar Espirito Santo, erkekler ise Eisenhower Trophy için mücadele ediyor. 2012’deki turnuvaya Antalya Belek’teki Cornelia Golf Club, Gloria Golf Club ve Antalya Golf Kulübü ev sahipliği yapacak. Turnuva 15 gün sürecek.

Türkiye’de Golf Federasyonu’na bağlı 5 bin 500 lisanslı sporcu bulunuyor. Bunların 4 bin 500’ünün 18 yaş altında ve dar gelirli ailelerin çocukları olması dikkat çekiyor.
Söz konusu organizasyon, Türkiye’nin golf alanındaki en büyük tanıtımlarından biri olacak. Çünkü golf aynı zamanda önemli bir turizm geliri anlamına da geliyor. Türkiye’yi yılda 450 bin golfçu ziyaret ediyor. Bu kişilerin 180 milyon dolarlık döviz bıraktığı hesaplanıyor. 2010’da ziyaretçi sayısının 470 bini bulması bekleniyor. Antalya Belek bölgesinde 15 uluslararası nitelikte golf sahası bulunuyor. Türkiye, geçen yıllarda Avrupa'nın en iyi golf merkezi ödülüne layık görülmüştü...

TENİSÇİLER İSTANBUL’DA TER DÖKECEK

Türkiye teniste de önemli adımlar atıyor. 26 Temmuz-1 Ağustos 2010 tarihlerinde Uluslararası WTA Bayanlar ''İstanbul Cup'' Turnuvası yapılacak. Bayan tenisçileri erkek tenisçilerin gölgesinden kurtarmak amacıyla 1960'lı yıllarda temeli atılan Sony Ericsson WTA Tour’un ilk turnuvası 1971'de düzenlenmişti. Halen 32 ülkede 63 turnuva düzenleniyor. Bu turnuvalarda 62 milyon dolarlık ödül dağıtıyor. İstanbul Cup da Sony Ericsson WTA'nın 63 turnuvasından biri. İlki 2005 yılında düzenlendi...
En büyük bayan tenis organizasyonu Sony Ericsson WTA Championships (sezon sonu şampiyonası), 2011-2013 yılları arasında üst üste üç kez İstanbul’da yapılacak. Dünyanın en iyi 8 bayan tenisçisi şampiyonluk için ter dökecek. İstanbul Cup, Yeşilköy’deki 40 bin metrekarelik Tenis Köyü’nde yapılıyor. 2011’de 10 bin kişilik merkezi arena da dahil 20 kort hizmet verecek.

PLAJDA HENTBOL HEYECANI

Antalya, bu yıl haziran ayında Dünya Plaj Hentbolu Şampiyonası’yla şenlenecek. Dünya Plaj Hentbolu Şampiyonası, 23-29 Haziran’da Antalya’da eski adıyla Lara Plajı olarak bilinen Lara Beach Park’ta yapılacak. Organizasyonun sahibi ise IHF (Uluslararası Futbol Federasyonu)...
Türkiye’de hentbol henüz çok ilgi duyulan bir spor değil. Belki çoğumuzun plaj hentbolundan da haberi yok. Ancak Türkiye Erkek Hentbol Milli Takımı, 2006’da Brezilya’da yapılan Dünya Plaj Hentbolu Şampiyonası’nda dünya ikincisi olarak herkesi şaşırttı. Sportif başarıların spor organizasyonlarının alınmasındaki etkisi yadsınamaz. Ancak 2010 Dünya Plaj Hentbolu Şampiyonası’nın Türkiye’ye yapılacak olmasının bu başarıyla doğrudan ilgisi yok. Türkiye Hentbol Federasyonu (THF), özel çabalarıyla tek rakibi İtalya’yı geride bırakarak Türkiye’nin bu organizasyona ev sahipliği yapmasını sağlamış.

Ev sahibi ülke olarak Türkiye’nin de yer alacağı şampiyonada 12 erkek, 12 bayan takımı mücadele edecek. Henüz hangi takımların katılacağı açıklanmadı. IHF ve THF, 27 Şubat’ta şampiyonayla ilgili kontrat imzalayacak. Şampiyonaya futbolcular ve hakemler dahil 450 kişinin gelmesi bekleniyor. Katılımcılar Antalya’daki Clup Hotel Sera’da kalacak.

Lara Plajı’nda biri 500, diğeri 3 bin kişilik iki kort kurulacak. Yurtdışından şampiyona için seyirci gelmesi beklenmiyor. Ancak bu kontları özellikle Antalya’da tatil yapan turistlerin dolduracağına kesin gözüyle bakılıyor. Şampiyonadaki bazı maçlar canlı olarak Eurosport’ta yayınlanacak. Şampiyonanın resmi bütçesinin 250 bin euro olacağını belirten Türkiye Hentbol Federasyonu Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Bilge Soylu, “Bu para IHF’den bize gelecek. Sponsorlarla birlikte artıya geçebiliriz. Sponsorluktan Türkiye olarak ne kadar pay alacağımız konusunda henüz uzlaşma sağlamadık. Ancak bu organizasyona sadece para olarak bakmıyoruz” diyor. Soylu, Türk şirketlerinin de bu organizasyona sponsor olabileceğini, isteyenlerin kendileriyle bağlantıya geçebileceğini belirtiyor.

AVRUPA GENÇLİK OLİMPİYATLARI

Trabzon ise 2011 yılında 49 ülkeden 10 bin sporcunun katılacağı Avrupa Gençlik Olimpiyatları'na hazırlanıyor. Olimpiyatlar, Karadeniz Oyunları organizasyonundaki başarı göz önünde bulundurularak Trabzon'a alındı. Bu organizasyondaki başarının İstanbul'un 2020 Olimpiyatları adaylığını da doğrudan etkileyeceği belirtiliyor. 

 220 milyon TL’lik kaynakla Trabzon’da basketbol salonu, yüzme havuzu, büyük bir medya merkezi, çeşitli ilçelerde ise salonlar yapılacak. Avni Aker Stadyumu, atletizm stadına çevrilecek. Açılış-kapanış seremonisi için 35-40 bin kişilik yeni bir stadyum inşa edilecek. Akyazı Projesi'yle yeni otel, ticari alanlar, eğlence ve ulaşım merkezleri, ağırlama yerleri yapılacak. Trabzon, Gençlik Olimpiyatları için baştan sona elden geçirilecek. Evler boyanacak, dar sokaklar ortadan kaldırılacak. Avrupa ülkelerine direkt havayolu seferleri konulacak.

28 dalda sporcuların yarışacağı olimpiyatlar için 10 bin kişi Trabzon’a gelecek. 48 Avrupa ülkesinden 18 yaş ve altı yaklaşık 3 bin 500 sporcu katılacak. Özellikle kültürel ve sanatsal özellikler öne çıkarılacak; fındık ve çay başta olmak üzere ürünlerin tanıtımı yapılacak. Takım müsabakalarının başlarında ve aralarında Karadeniz folklorunu temel alan gösteri grupları şov yapacak.
Kredi ve Yurtlar Kurumu, Olimpiyat Köyü olarak kullanılacak yurtların yapımını üstlenecek. Eski yurtlar yenilenecek. Bu çalışmalar için yaklaşık 70 milyon lira harcanacak. Söğütlü’deki atletizm sahası, medya iletişim merkezi, tenis kortları ile jimnastik salonu tamamlanacak. Trabzon’a olimpiyatlar için yeni oteller yapılacak. Boztepe’de 2 tane 5 yıldızlı otel inşa edilecek.

JUDO ŞAMPİYONASINA HAZIRLIK

Avrupa Ümitler ve Gençler Karate Şampiyonası, 5-7 Ocak 2010 tarihleri arasında İzmir’de gerçekleştirildi. Şimdi ise İstanbul, 30-31 Ekim 2010 tarihleri arasında yapılacak Dünya Takımlar Judo Şampiyonası’na hazırlanıyor. Bu şampiyona iki yılda bir yapılıyor. Türkiye Judo ve Kuraş Federasyonu Başkanı Fatih Uysal’ın verdiği bilgiye göre, şampiyonada 9 erkek, 9 da bayan takımı mücadele ediyor. 160 sporcunun katıldığı şampiyona için hakemler ve hocalarla birlikte İstanbul’a 230 kişinin gelmesi bekleniyor.

Şampiyonanın bazı bölümleri Eurosport’ta yayınlanırken, şampiyonanın mali büyüklüğüyle ilgili rakamlar şubat ayı sonunda yapılacak toplantıda netleşecek. Ancak şu bir gerçek ki, bu şampiyona için 2 bin 200 kişilik salonlara ihtiyaç var. İstanbul’da Abdi İpekçi dahil bu tür salonlar var. Ancak federasyon, İstanbul’un güzelliğinin daha da iyi gösterilebileceği salonlar yapılmasını arzu ediyor. Federasyon Başkanı Fatih Uysal, çok maliyetli bir organizasyon olmayacağını belirtiyor. Yine de ulaşım; iletişim, konaklama ve salon süslemesi için sponsorluklar kabul edeceklerini belirtiyor.
Bu şampiyonada seyirciyi salona çekebilmek için özel bazı kampanyalar yapacaklarının altını çizen Uysal, “Judo, olimpik bir branş. Hüseyin Özkan, 2000’de Sidney’deki olimpiyatlarda altın madalya almıştı. Bronz madalya alan kızlarımız var. Bu şampiyonayı düzenleyerek judoya Türkiye’de ilgi uyandırmayı amaçlıyoruz. Ayrıca tüm dünyaya Türkiye’nin güzelliklerini de göstereceğiz” diyor.

HALTERE TÜRKİYE DAMGASI

Türkiye’de futbol, basketbol ve güreşten sonra sanırız en çok ilgi çeken spor dallarından biri halter. Bu yıl halterseverler gözünü 21-30 Eylül arasında Antalya’da düzenlenecek Dünya Halter Şampiyonası’ndan ayıramayacak. Türkiye, bu organizasyonu 2006 yılında almıştı. Aynı zamanda Dünya Halter Federasyonu Başkanı olan Türkiye Halter Federasyonu Başkanı Dr. Hasan Akkuş’un verdiği bilgiye göre, söz konusu şampiyonaya 70 ülkeden 1.000 civarında sporcu katılacak.

Organizasyonun sahibi, Dünya Halter Federasyonu. Türkiye uluslararası federasyona 300 bin dolar para ödeyecek. Ancak yayın hakları dahil bütün ihaleleri Türkiye Halter Federasyonu yapacak. Türkiye, otel ve ulaşım masraflarını karşıladığı için katılımcı başına 100 dolar alacak. Sponsorluk ve yayın gelirleri de Türkiye’ye ait olacak. Yayın haklarının 100-150 bin dolar arasında bir bedelle uluslararası bir firmaya devredilmesi planlanıyor. Bunun üstüne çıkıldığı takdirde yayın firması, yayın gelirlerinden ayrıca yüzde 40 pay alacak.

Dünya Halter Şampiyonası için yakında yayın haklarının yanı sıra hediyelik eşya, tanıtım logosu, sponsorluk, catering, ulaşım gibi işlerin ihalesi tek elden yapılacak. Yani bütün bu işler bir firmaya ihale edilecek. Önümüzdeki günlerde ihale şartnamesinin hazırlanarak federasyonun sitesinde yayınlanması bekleniyor.
Dünya Halter Şampiyonası için Antalya’da ANFAŞ Fuar alanı içinde büyük bir salon yapılmasının planlandığını da belirtelim.

OTOMOBİLLER İSTANBUL’DA YARIŞIYOR

Avrupa Kültür Başkenti İstanbul, 2010 yılında ralliye doyacak. Dünya Ralli Şampiyonası'nda sezonun dördüncü ayağı olan Türkiye Rallisi, 16-18 Nisan 2010’da İstanbul’da yapılacak. Türkiye Rallisi 6’ncı kez düzenleniyor. Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu tarafından düzenlenen rallinin harcama bütçesi 3.5 milyon TL. Organizasyon nedeniyle 2 bin kişilik istihdam sağlanacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Valiliği tarafından desteklenen organizasyonun Türkiye’nin tanıtımı için büyük bir fırsat olacağı belirtiliyor. Öyle ki, 2008 yılında organizasyon “Turkey” logosuyla uluslararası televizyonlarda 486 saniye yayınlanmıştı. Bunun değeri ise 2.2 milyon dolar olarak hesaplanıyor. Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu Genel Sekreteri Banu Başeren, Türkiye Rallisi’nin önemini şöyle vurguluyor: “Türkiye, 2003’te çok zorlu bir mücadeleyle bu şampiyonanın bir parçası olmayı başardı. 2010 Kültür Başkenti İstanbul’da ayağımıza gelen bu fırsatı iye değerlendirmeliyiz. Turizm sektörü bu yarışı yurtdışına satmalı ki ülke olarak emeklerimiz boşa gitmesin” diyor.
Türkiye Rallisi 3 yarış gününden oluşuyor. Sporcular ve medyanın en az bir hafta konakladığı ve harcama yaptığı organizasyon için seyirciler minimum 3 gün Türkiye’ye gelebilir. Ralli şampiyonalarının salon sporlarından önemli farkları var. Seyirci sadece bilet almakla kalmıyor; konaklama dışında transfer ve yiyecek-içecek harcaması da yapıyor.

Başeren, “Düşünün, 100 kilometrelik bir coğrafyada bu organizasyon izleniyor. İşte bu yüzden rallilerin yapıldığı bölgeye yararları büyük. Birçok ülke de bunun farkında. Bu yüzden rallilere ev sahipliği yapabilmek için birbirleriyle mücadele ediyorlar” diyor.
Avrupa Ralli Şampiyonası’nın bir ayağı olan İstanbul Rallisi ise 23-25 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek. Bu organizasyon 2000 yılından bu yana aralıksız sürüyor.
Bu arada, “Formula 1 Türkiye Grand Prix'si”ni de unutmayalım. Dünyanın en ünlü otomobil yarışları organizasyonunun İstanbul ayağı, bu yıl 28-30 Mayıs’ta düzenlenecek
Bütün bu organizasyonların başarıya ulaşması halinde, kuşkusuz Türkiye’nin 2020 Olimpiyatları için eli güçlenecek.

Sporcu seçimine anaokullarından başlanıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin organizasyon merkezinde olacağı bir sistem planlanıyor. Bu doğrultuda yasal hazırlıklar yapılacak. Yeni planlamalar doğrultusunda yeni tesisler yapılacak. Ardından da “hem Asya hem de Avrupa kıtasında aynı anda yapılacak tek olimpiyat” sloganıyla adaylık başvurusunda bulunulacak.

İşte bu döneme hazırlık için Türkiye'nin farklı illerinde Olimpik Sporcu Yetiştirme Merkezleri kuruluyor. Bu merkezler 5 bölgede (İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Erzurum) kurulacak. İlki Ankara Eryaman'da hayata geçirildi bile. Söz konusu tesisler, sporcuların her türlü ihtiyacını karşılayacak donanıma sahip olacak. Dünya çapında antrenörler hem sporculara hem de Türk antrenörlere eğitim verecek.
33 gençlik spor il müdürlüğü ve 8 federasyon, ortak bir çalışmayla Türkiye'nin dört bir yanında özellikle anaokulu ve ilköğretim okullarında yetenekli sporcu adaylarını belirlemeye başladı. Sporcuların fizyolojik yapısına en uygun sporları belirleyip bu branşlarda çok kısa sürede başarılı olmaları sağlanacak. Olimpiyat sporcularına ilk etapta 700 lira aylık verilecek. Başarı katlandıkça sporcunun maaşı 2 bin TL'ye kadar çıkabilecek.

Mahmut ÖZGENER / Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı

“Ev sahibi ülkeye kalıcı altyapılar bırakıyor”

Uluslararası şampiyonalar, ev sahibi ülke ekonomisine çok ciddi katkılar sağlıyor. Tanıtım ve pazarlama çalışmalarının zirve yaptığı bu organizasyonlar sırasında ev sahibi ülke dış dünyanın odak noktası oluyor. Dünyanın dört bir yanından futbolseverler ev sahibi ülkeyi ziyaret ediyor.
Şampiyonaların belki de en büyük faydası, ev sahibi ülkeye kalıcı altyapı hizmetleri bırakması. Ülke çapında ulaşım ve konaklama altyapısının modernizasyonu, güvenli ve konforlu yeni tesisler sayesinde turizm hedef kitlesine yeni konuklar ekleniyor ve ülkenin turizm gelirlerinde de ciddi bir artış yaşanıyor.
Farklı turizm seçenekleri, rakiplerine göre en ucuz organizasyon imkanı ve Türk misafirperverliğiyle Türkiye’nin UEFA Euro 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası’na ev sahipliği yapacağına inanıyorum. İyi bir adaylık dosyası hazırladık. Türkiye'nin bu organizasyonu ne kadar çok istediğini tüm Avrupa'ya göstermek için çalışacağız.

Yunus AKGÜL / Gençlik ve Spor Genel Müdürü

“Türk sporuna 1 milyar TL’lik yatırım yapıyoruz”

Türkiye, 2009 yılında tesisleşmede zirve yaptı. Önümüzdeki 3 yıl içinde Türk sporuna 1 milyar TL’lik yatırım yapmayı planlıyoruz. Gelişen ve ilerleyen Türk sporuna, dünya ve Avrupa standartlarında tesisler kazandırmaya devam ediyoruz.
Bu yıl Türkiye’de yapacağımız en büyük organizasyon, 16. Dünya Basketbol Şampiyonası olacak. Bu şampiyonayla birlikte tüm dünyanın gözü Türkiye’de olacak. Ayrıca Okçuluk Dünya Kupası’nın yanı sıra halter, judo, kürek, vücut geliştirme, ralli dünya şampiyonaları ve dünya kupaları Türkiye’de yapılacak. Bu hızımız 2011’de Erzurum’da Üniversite Kış Oyunları ve Trabzon’daki Avrupa Gençlik Oyunları ile zirve yapacak. Nihai hedefimizse 2020 yılında İstanbul’da Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’nı düzenlemek olacak.
Bu spor organizasyonları için uluslararası kuruluşlara taahhüt edilen tesis inşaatı takvimine harfiyen uyuluyor. Yaklaşık 1 milyar liralık dev bir kaynakla Türk sporunun altyapı sorununu bitirmeyi hedefliyoruz. 2011 Erzurum Kış Oyunları için 520 milyon, Trabzon 2011 Avrupa Gençlik Oyunları için 220 milyon, 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası için de Spor Toto Teşkilat Başkanlığı aracılığıyla 50 milyon lira bütçe ayırdık.

Türkiye’de yapılacak uluslararası spor organizasyonları

Organizasyon Tarihi Düzenlenecek il

Dünya 18 Yaş Altı Buz Hokeyi Şampiyonası A Grubu müsabakaları 8-14 Mart 2010 Erzurum
Dünya Ralli Şampiyonası sezonu dördüncü ayağı olan Türkiye Rallisi  16-18 Nisan 2010 İstanbul
Avrupa Ralli Şampiyonası İstanbul Rallisi 23-25 Temmuz 2010 İstanbul
Formula 1 Türkiye Grand Prix'si 28-30 Mayıs 2010 İstanbul
Okçuluk Dünya Kupası ikinci ayak müsabakaları 7-11 Haziran 2010 Antalya
Dünya Plaj Hentbolu Şampiyonası 23-29 Haziran 2010-02-03 Antalya
Uluslararası WTA (tenis) Bayanlar “İstanbul Cup'' Turnuvası 6 Temmuz-1 Ağustos 2010 İstanbul
Dünya Erkekler Basketbol Şampiyonası 28 Ağustos-17 Eylül 2010 Ankara, İstanbul, İzmir, Kayseri
Dünya Halter Şampiyonası 21-30 Eylül 2010 Antalya
Dünya Takımlar Judo Şampiyonası 30-31 Ekim 2010 İstanbul
Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları 27 Ocak-6 Şubat 2011 Erzurum
Sony Ericsson WTA (tenis) Championships  2011-2013  İstanbul
Dünya Salon Atletizm Şampiyonası  Mart 2012 İstanbul
Dünya Golf Şampiyonası 2012 Antalya

Türkiye’nin aday olduğu bazı spor organizasyonları
Organizasyon Tarihi Yeri
Buz Hokeyi Büyük Dünya Şampiyonası (Tap Division) 2015 Ankara
Euro 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası 2016 İzmir, Bursa, Ankara, Konya, Antalya
2012 Satranç Olimpiyatları 2012 Henüz belli değil

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde