1 Milyar Doları olan bürokrat eşi

1 Milyar Doları olan bürokrat eşi

Moskova Belediye Başkanı Yuriy Lukov’un iş kadını eşi Elena Baturina 1 milyar dolarlık varlığıyla yer aldı.

1 Milyar Doları olan bürokrat eşi
16px
24px
24.07.2010 07:03
ABONE OLgoogle

Rusya’da yayınlanan Vedomosti gazetesi, üst düzey bürokratların eşlerinin servetlerini yayınladı. Listenin ilk sırasında Moskova Belediye Başkanı Yuriy Lukov’un iş kadını eşi Elena Baturina 1 milyar dolarlık varlığıyla yer aldı.

RUSYA’da 1990’lı yıllarda bir gecede dolar milyarderi olan Rus oligarklardan sonra “Rus para anaları” da ortaya çıkmaya başladı. Rus Vedomosti gazetesi araştırmasında, 2000 yılından beri Rusya’daki üst düzey devlet memurlarının eşlerinin ev kadını olmalarına karşın dolar milyoneri oldukları belirlendi. Rusya’nın kadın zenginleri ‘Komprador Rus bürokrasisinin kraliçeleri’ olarak adlandırılıyor.

En zengini Lujkov

Gazetenin araştırmasına göre, Rusya’da alnı açık gezen tek para anası milyarder kadın Moskova Belediye Başkanı Yuriy Lujkov’un eşi Elena Baturina. İş kadını olan Baturina, geçen yıl için devlete verdiği gelir beyannamesinde kazancını 31 milyar ruble, yaklaşık 1 milyar dolar olarak göstermiş.

Ülkede en büyük servet sahibi ikinci kadın, iktidardaki Birlik Rusya Partisi yöneticilerinden milletvekili Nikolay Alşanski’nin eşi Raisa Alşanskaya. Hiçbir işi bulunmayan ev kadını Raisa, geçen yılki gelir beyanında 996 milyon ruble (32.5 milyon dolar) kazanç göstermiş. Ev kadını Raisa’nın milletvekili kocasının yıllık 100 bin dolarlık geliri bulunuyor.

Üçüncü sıraya yerleşen ev kadını Duma milletvekili Vladimir Gruzdev’in eşi Olga Gruzdeva oldu. Arkadaşı Raise gibi ev kadını gözüken Olga, yıllık 23 milyon dolar gelir beyan etmiş. Gelirinin kaynağını ise elindeki hisse senetleri olarak gösteriyor.

Hisse senedinden kazanmış

Dördüncü sıradaki en varlıklı kadın, Başbakan Vladimir Putin çevresinden. Putin hükümetinde ekonomik konulardan sorumlu Başbakan Birinci Yardımcısı Oleg Şuvalyov’un eşi Olga Şuvalyova geçen yıl gelirlerinde büyük bir sıçrama yaparak 642 milyon ruble, yani 21 milyon dolar gelir beyan etti. Ev kadını olan Olga Şuvalyeva’nın elde ettiği kazanç Başbakan Yardımcısı kocasını katlamış durumda. Onun da bu elde ettiği akıl almaz kazancı elindeki hisse senetlerine borçlu olduğu ortaya çıkmış.

Bürokrat kocaların zengin eşleri listesinde beşinci sırayı Rusya Federasyonu Konseyi senatörlerinden Dmitriy Ananiyev’in eşi Lidya çıkmış. 4 çocuk annesi ev kadını Lidya 2009 yılında 146.5 milyon ruble, 48 milyon dolar kazancı olmuş.

Kazançlarının nereden geldiği sorgulanıyor

RUS Vedomosti gazetesi, ülkede son 10 yılda hızla yayılan bürokratların süper zengin eşleri olgusuna taşradan da bir örnek verdi. Gazetede şu bilgiler yer aldı: “Çin sınırındaki Primorye bölge valisi Sergey Darkin yılda sadece 2.4 milyon ruble yaklaşık 78.5 bin dolar gelir beyanında bulundu. Valinin eşi Larisa Belobrova ise 540.6 milyon ruble (17.7 milyon dolar) kazanç elde etmiş. Şimdi bize bu kadınların kendi gücü ve yetenekleriyle servet sahibi olduklarına kim ikna edebilecek.”

Rus milyarderden 154 milyon dolarlık boşanma tazminatı

RUS milyarder Boris Berezovsky, 18 yıllık ikinci karısı Galina’dan 100 milyon sterlin (Yaklaşık 154 milyon dolar) ödeyerek Londra’da boşanırken, ülkede boşanma tazminatı rekoru da kırdı. Karısından 15 yıldır ayrı yaşayan 63 yaşındaki Berezovsky, mahkemeye 15 yıllık kız arkadaşı Yelena Gorbunova’yla geldi. Bu boşanma tazminatının İngiltere’de en yüksek rakam olduğu söyleniyor. Ülkede daha önce en yüksek boşanma tazminatını sigortacı işadamı John Charman, 2007 yılında 28 yıllık eşine 48 milyon sterlin olarak ödemişti. Karara itiraz etmeyi düşünmeyen Berezovsky, 18 yıldır evli ve iki çocukları bulunuyor. Ancak çift 1995’ten beri ayrı aşıyor.

Berezovsky, 15 yıldır beraber olduğu kız arkadaşı Gorbunova’yla evlenmeyi planlıyor. 1 milyar sterlinlik (1.5 milyar dolar) serveti olduğu tahmin edilen Berezvosky, servetini ikinci eşinden ayrı yaşamaya başladıktan sonra yaptı. Berezovsky’nin sözcüsü Lord Bell, karara itiraz olmayacağını söyledi. Bell, “İşadamı boşanma işlemi tamamlandığında Gorbunova’yla evlenmeyi planlıyor. Boşanma tamam ve temyize gitmeyecek” dedi.

Nerdun acıoğlu/Hürriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde